Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Elindult a kistérségi időjárási veszélyjelző rendszer

Az OMSZ előzetes figyelmeztetést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén ad ki.
Hétfőn elindult az Országos Meteorológiai Szolgálat új, kistérségi szintű időjárási veszélyjelző rendszere.

Az OMSZ honlapján található, egy-három órás időintervallumra kiadott riasztások között már nem régiókra, hanem a kistérségekre szól az előrejelzés. Jelenleg felhőszakadásra vonatkozóan van érvényben első fokú riasztás több kistérségben, így Bács-Kiskun megyében a kiskunfélegyházi és a kecskeméti térségben, Csongrád és Békés megye északi területein, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye egész területén, Nógrád megye nagy részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti területein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, leszámítva a csengeri és a fehérgyarmati kistérséget.

A keddre szóló 24 órás előrejelzésben szintén felhőszakadásra vonatkozóan adtak ki első fokú, vagyis citromsárga figyelmeztetést Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár múlt kedden jelentette be, hogy egy uniós pályázat keretében az OMSZ olyan időjárási veszélyjelző rendszert alakított ki, amelyben a riasztásokat régiók helyett kistérségekre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki. Ezáltal pontosabban behatárolhatók azok a területek, ahol a feltételek kedvezhetnek valamilyen veszélyes időjárási esemény kialakulásának.

Illés Zoltán azt mondta: ehhez egy szuperszámítógépet használnak, amely felgyorsítja az adatfeldolgozást és -továbbítást, így a megyék helyett mind a 174 kistérségre el lehet végezni a műveleteket.

Az OMSZ előzetes figyelmeztetést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén ad ki. Első lépcsőben készül egy az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő előzetes figyelmeztetés, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várt térbeli és időbeli leírását adják meg. Második lépcsőben az esemény bekövetkezése előtt fél-3 órával adják ki a térképes formában megjelenő riasztást.

A rendszer részét képezik még a nagy mennyiségű esőre, hóra vonatkozó figyelmeztetések, valamint a hőhullám, rendkívüli hideg, továbbá a tartós sűrű köd és a talaj menti fagy esetén kiadandó speciális figyelmeztetések, ha az esemény legalább egy átlagos megyének megfelelő területen várhatóan jellemző lesz. A figyelmeztetésekben és a riasztásokban három veszélyességi szintet különböztetnek meg, a sárgát, a narancsot és a pirosat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a kánikula: felhőszakadás, viharos szél jön

A következő napokban némileg melegszik az idő, de továbbra sem várható országszerte zavartalan… Tovább olvasom