Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Fagyveszélyre figyelmeztet a meteorológia a Dél-Alföldön!

Mivel a Dél-Alföldön rengeteg a virágzó gyümölcsfa, érdemes a figyelmet felhívni a holnap reggeli fagyveszélyre - mondja portálunknak Tóth Tamás szegedi meteorológus.

Az elmúlt másfél hónap szokatlanul enyhe időjárásának köszönhetően a természet legalább két-három héttel megelőzte önmagát, sok helyen virágba borultak a gyümölcsfák. Ilyen állapotban még a gyenge fagy is károkat tehet az ültetvényekben, amire ma éjszaka többhelyen esély is van.

– A tegnap átvonult hidegfront mögött a Kárpát-medencét elárasztó hűvös levegő kedd estére nyugalomba jut – írja a met.hu. A légmozgás mindenütt mérséklődik, és az ország legnagyobb részén feloszlanak a napközben képződött gomolyfelhők. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál futtatott időjárási előrejelző modell (Aladin) estére már alig mutat felhőt az ország területére.

A virágzó gyümölcsfákra veszélyt jelent a hajnali fagy.
A virágzó gyümölcsfákra veszélyt jelent a hajnali fagy.

Mivel hajnalban az ország nagy részén szélcsendes idő várható, ezért nagyon alacsony hőmérsékletekre, több helyen fagyra kell számítani.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az előrejelző modellek által számított hőmérsékletnél a valóságban alacsonyabb értékek is előfordulnak, különösen a fagyzugos helyeken.

Összegezve, a szerdára virradó éjszaka az országban nagyobb területen fagypont alá hűl le a levegő, még két méteres magasságban is. A talaj közelében a hajnalra előrejelzett –4, +3 fokos hőmérséklethez képest akár két-három fokkal hidegebb is lehetséges.

Bár az előrejelzésben a Dél-Alföld nem számít kiemelten veszélyeztetettnek, a sok virágzó gyümölcsfa miatt érdemes odafigyeleni.

– Az Alföld déli részén is lesznek olyan területek, ahol fagyni fog szerda reggel – mondja portálunknak Tóth Tamás.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még ne tegye el a nagykabátot!

A jövő héten lehűl az idő, több helyen csak 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Tovább olvasom