Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kemény téli idő az év utolsó vasárnapján

Az idei tél első igazi támadása indul a következő 24 órában. A Dél-Alföldön 5-15 centi hó hullhat.
Szombat estétől a Dunántúlon, vasárnap hajnaltól a Dél-Alföldön is havazásra, az erős vagy viharos szél hatására hófúvásra kell számítani. A téli időjárást az északkelet felől érkező nagyon hideg légtömeg és a Földközi-tenger térségében elhelyezkedő légtömeg keveredése, illetve az emiatt képződő mediterrán ciklon okozza. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen időjárási helyzetekben épp a csapadék mennyiségének, azaz a várható hóréteg vastagságának előrejelzése a legnehezebb feladat, a prognózis e részében meglehetősen nagy a bizonytalanság - írta szombat délutáni közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombat este először a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődik el havazás, mely az éjszaka folyamán a Dunántúl többi részére, a középső és a déli országrészre is átterjed. A főváros térségében és az attól északra fekvő területeken időszakos, gyenge hóesés a legvalószínűbb. Vasárnap délutántól észak felől határozottan szűnni kezd a havazás. Az észak-alföldi régióban, és az Északi-középhegység keleti felén inkább csak szállingózhat a hó ebben az időszakban.

A folyamat során vasárnap estig a Dunántúl nyugati és déli megyéiben akár 15 centimétert is meghaladó hóréteg alakulhat ki, a Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 centi mennyiség a legvalószínűbb. A főváros tágabb környezetében néhány centiméter hullhat. Az ország többi részén (északkeleti harmadán) nem valószínű hóréteg kialakulása.


Kisebb hóátfúvások már a szombat esti óráktól előfordulhatnak a Dunántúl nyugati, északnyugati részén. Vasárnap reggelre azonban sokfelé megerősödik, délutántól többfelé viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A legerősebb lökések ekkor az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 kilóméter/órát. Emiatt a vastagabb hóval borított nyugati és déli megyékben komolyabb hófúvásra kell számítani, de a szél azokon a területeken is hordhatja a havat, ahol csak kisebb, pár centiméteres réteg alakul ki.

Hétfőn a középső országrészben erős, másutt viharos lesz az északi szél. Bár nagy területre kiterjedő, jelentős havazás már nem valószínű. A nagyon hideg légkörben azonban kedvezővé válnak a feltételek helyi hózáporok kialakulásához, amelyek hevesek is lehetnek, s dörgés-villámlás kísérheti őket. A nagyobb területen viharossá fokozódó szél miatt a hófúvás akár a vasárnapinál nagyobb gondot okozhat.

A fenti előrejelzés és forgatókönyv a szombat reggeli modellszámítások és helyzetértékelés alapján készült - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazásra, télies útviszonyokra kell készülni

Az OMSZ előrejelzése szerint a hétvégén téliesre fordul az idő. Tovább olvasom