Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Még egy kis hóra és extrém hidegre számíthatunk a tél utolsó napján - szánkóra fel!

Éjszaka mínusz 11 fok is lehet, és ez még semmi a következő éjszakához képest.
Mínusz 5 foknál nappal sem lesz melegebb az Időkép szerint, már amennyiben ezt melegnek lehet nevezni - végül is, mihez képest? Csütörtökre virradóra mínusz 16 fok is lehet, úgyhogy ne sírjunk. Egy kis havat valószínűleg kapni fogunk ma is: 80 százalék a valószínűsége egy centi csapadéknak. Ami leesett, az viszont nem olvad el szombatig. Szánkóra fel, és rakjuk tele a köztereket hóemberrel! Tegnapi cikkünkben mindent megtalál, amit a későn jött hóról tudni érdemes: például fotókat a vértói olimpiáról.

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzésében olvastuk, hogy hajnalra egyre többfelé megszűnik a hóesés. Szerda napközben már csak helyenként (főként a középső megyékben és délen) lehet hószállingózás, gyenge havazás (kb. lepel-1 cm). Szerdán valamelyest gyengül a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban a hóval borított tájakon továbbra is lehet hófúvás.

Extrém hidegre számíthatunk: szerda reggel a szélvédett, gyengébben felhős tájakon -15 fokig is lehűlhet a levegő. Szerda késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé (főként a Dunántúlon és Északi-középhegység völgyeiben) -15 fok köré, majd az alá csökken a hőmérséklet. Csütörtökre virradóra Szegedre mínusz 12 fokot jósol a met.hu - inkább ennek az oldalnak legyen igaza, mint az Időképnek.

A behavazott város, ahogy a madarak látják. Fotó: Ötvös Sándor
A behavazott város, ahogy a madarak látják. Fotó: Ötvös Sándor


Névnapok:

Antónia, Elemér + Antoniett, Antonietta, Ilmár, Oszvald, Ozsvát, Román. Szökőévben e napon 27-e névnapjai vannak, míg a maiak 29-re kerülnek át.

Ezen a napon történt:
 
  • 1986 - Olof Palme svéd miniszterelnököt Stockholm belvárosában közvetlen közelről lelövik. A gyilkosság indítéka ismeretlen, az elkövetőt máig nem sikerült kézre keríteni.
  • 1988 - a Szovjetunióban fekvő Szumgaitban (ma: Sumqayit, Azerbajdzsán) véres, 32 halálos áldozattal járó pogrom zajlik a helyi örmény lakosság ellen. Az esetet a hegyi-karabahi háború egyik első kiváltó eseményének tekintik.
  • 1994 – Az ENSZ által Bosznia-Hercegovina fölött elrendelt tiltott repülési zónában a Szövetség repülői lelőnek – a tilalmat megsértő – négy harci repülőgépet.
  • 1997 – Kitör a „Postabank-pánik".
  • 2010 – 23 óra 25 perckor fényes tűzgömb robbant Magyarország keleti vidékei fölött.
  • 2013 - XVI. Benedek pápa lemond hivataláról.

Ezen a napon született:

1983 – Király Linda amerikai-magyar énekesnő
1987 – Földes Eszter magyar színésznő

Ezen a napon hunyt el:

1946 – Imrédy Béla magyar miniszterelnök (kivégezték) (* 1891)

Ma van a ritka betegségek napja.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt az országos és a budapesti nappali hidegrekord is

Megdőlt az országos és a budapesti nappali hidegrekord is
Szerda reggel a szélvédett, gyengébben felhős tájakon mínusz 15 fok közelébe csökkenhet a… Tovább olvasom