Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Pincéket, mezőgazdasági területeket öntött el a víz

Az elmúlt napok enyhe időjárásának hatására az Alföldön elolvadt a karácsonyi 10-15 centiméteres hó, mely tovább rontotta az amúgy is súlyos belvízhelyzetet.
A következő napokban sem számíthatunk jelentős javulásra, a hegyekben további olvadás várható, emellett eshet is.

Az olvadás miatt egyre súlyosabb a helyzet az Alföldön, jelenleg 86 kilométeren van harmadfokú árvízvédelmi készültség, és több mint 1000 kilométeren első-, illetve másodszintű fokozat szerint védekeznek a vízügy szakemberei. A legrosszabb helyzet a Pusztaecseg és Őzes közötti 10 kilométeres szakaszon van. Jó hír, hogy a Tisza középső szakaszán fokozatosan apad a folyó vízszintje, így némi javulás várható.

Belvízvédelmi készültséget 69 szakaszon kellett elrendelni, ebből 13 szakaszon harmadfokú a védelmi fokozat. Abony, Cegléd, Kunszentmárton, Orosháza, Makó és Szeged térségében harmadfokon kell lépéseket tenni a megnövekedett talajvíz miatt, a katasztrófa-sújtotta térségekben többeknek el kellett hagyniuk otthonukat. Sok helyen pincéket öntött el a sok-sok víz, homokzsákos védekezésre számos helyen szükség van. A mezőgazdasági területek is víz alatt vannak, a belvíz főleg az őszi vetésű gabonában okoz komoly károkat.

Sajnos az előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek, ugyanis a következő napokban nyugat felől nedves levegő érheti el a Kárpát-medence térségét, és ha a délkeleti tájakon nem is várható jelentős csapadék, a Tisza vízgyűjtő területén a hétvégéig komoly mennyiségű eső hullhat, a Kárpát-medence 2000 méter feletti területein még havazhat is.

Napokig tartó száraz időszak a hét végétől nagyjából január 20-áig lehet, ekkor csökkenhet a vízzel elöntött területek aránya és a belvizes területen élők kicsit fellélegezhetnek.

mikes
köpönyeg.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köd kedden is

Az ország nagy részén kedden még megmarad a sűrű köd, szerdán viszont már valamelyest javul helyzet. Drámai lehűlés nem lesz egy ideig, ahogy jelentős csapadék sem. Tovább olvasom