Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Szeged szánkózik, további hó egyelőre nem esik

Csonrád megye - Tizenhárom centi az átlag, a jövő hét elején fogcsikorgató fagyokra kell számítani. Van ahol félméteres hó van, máshol a szél "seperte el" a havat.
Hétfő

06:55 
Vasárnap éjszaka a 47-es út melletti dűlőútról, a Fehértói halastavak mellől telefonáltak fiatalok, hogy elakadtak. A keresésükre és mentésükre szegedi tűzoltók indultak, de a hóban elakadtak, így egy másik szegedi egység mentette ki a tűzoltóautó a két személyautóban utazó négy fiatalembert is.

Vasárnap

12:07
Friss infó az 55-ösről: a Baja-Szeged utat a menetrend szerint közlekedő autóbuszok jelentős késéssel, 3-4 óra alatt teszik meg. A buszokat konvojban, hókotrókkal közlekedtetik a Volán társaságok. Aki teheti inkább vonatozzon el Kiskunfélegyházára és ott szálljon át a fővárosból érkező, Szegedre tartó vonatokra.

Szánkózók a vértói szánkódombon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

12:04 Végigautóztunk Szegeden. Azt tapasztaltuk, hogy a főbb tömegközlekedési útvonalak – Rókusi körút, Szilléri sugárút, a Csanádi utca Újszegeden, a teljes kis- és nagykörút – sónedves, havat szinte már csak „nyomokban tartalmaz". Ellenben a mellékutcák továbbra is jegesek, csúszósak. Kerékpárosoknak javasoljuk, óvatosabban közlekedjenek még a kijelölt kerékpárutakon is: a kereszteződéseknél mindig győződjenek meg arról, hogy az autósok időben észlelték őket, és meg is tudnak állni. Hiába van elsőbbségük, ha a csúszós utak miatt a figyelmetlen sofőrök eléjük csúsznak. Miközben a Magyar Közút szakemberei a 43-as út Makó–országhatár közötti szakaszának megtisztításán dolgoznak a szegediek birtokba vették a vértói szánkódombot: vasárnap délelőttre közel százan élvezték a tél első szánkózását, csúszkálását.

11:57 A jelek szerint a napsütés "érdeklődés hiányában" egyelőre elmarad... A legfrissebb OMSZ riasztási térkép szerint viszont már minden megyei kistérségben sárga riasztás van már csak Csongrád megyében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss riasztási térképe. Forrás: met.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss riasztási térképe. Forrás: met.hu

10:26 Szegeden, a megye keleti széléhez képest barátságos a helyzet. A főbb utak jól járhatóak, a mínusz 2 fokos hideg ellenére a só megtette hatását, csupán a mellékutcák erősen havasak. Órákon belül kisüthet a nap is.

08:33 – Az átlagos hóvastagság 13 centiméter – ennyi hó esett az elmúlt napon Szegeden. Folyamatosan havazott, viszont a hófúvás alaposan átrendezte a havat, van, ahol 50-60 centiméteres buckák is keletkeztek. A csapadékzóna viszont hamarabb elvonult, a havazás már gyakorlatilag most megállt, a szél kapja fel a földről a havat. Számottevő havazás már nem lesz, dél körül egy kisebb havazás kialakulhat. A szél is lassan eláll – adott vasárnap reggeli összefoglalót Aszalós István.

A jövő héten a lehullott hó miatt elég hideg idő lesz. Vasárnap késő estétől felszakadozik a felhőzet, éjfél körül –10 fok alá csökken a hőmérséklet, ami hajnalra –10–15 fok köré hűl, de elképzelhető, hogy a megye keleti részén –20 fok is lehet, nagyon hideg éjszaka vár ránk – tette hozzá a meteorológus. A fagyok nappal is megmaradnak, –2–3 foknál nem lesz „melegebb".
Kedden újabb kisebb havazás várható.


Szombat

18:10 A szél marad, a havazás alábbhagy

– Az ország határaitól délre maradt a nagyobb csapadékzóna, de így is sok hó esett Csongrád megyében. Jelenleg 10-11 centiméternyi a hóréteg vastagsága, viszont nagyon egyenetlen az eloszlása 3–25 centiméter között változik, a hófúvások miatt. A szél körülbelül 40-50 kilométer/órával fúj észak-északkeletről. Éjjel gyengül a havazás, a szél viszont nem, éppen ezért nagyon nehéz lesz megállapítani, hogy a hó valójában az égből hull, vagy a szél kapta föl a földről. Az erős szél vasárnap délutánig kitart, a letakarított utakra folyamatosan visszafújja a havat. A havazás legkésőbb vasárnap délután eláll. A narancssárga riasztás szombaton valószínűleg már egész nap érvényben marad – adott kora esti összefoglalót Aszalós István.

Megkezdődött Szegeden is a havazás - narancs riasztás Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

16:55 Egyre jobban beborítja az országot a mediterrán front

A legfrissebb, az országos Meteorológiai szolgálat által kiadott riasztási térkép. Egyre tobb kistérségben rendelnek el legalább citromsárga riasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss riasztási térképe. Forrás: met.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss riasztási térképe. Forrás: met.hu


15:26 Három óra havazás: 2 centi hó, síkos utak

Kamikaze autósok a városban, csúszós mellékutak, jól járható főutak jellemzik Szegedet szombat délután.

Dél óta havazik, mérésünk szerint alig 2 centiméter hó esett. Megírtuk: a környezetgazdálkodás szakemberei reggel óta elősózták az utakat, így a főbb tómegközlekedési útvonalak városszerte könnyen járhatóak. Azt tapasztaltuk, hogy sok autós lámpa felkapcsolása nélkül vág neki a havas utaknak, aki veszélyes, hiszen a forgalom többi résztvevője számára láthatatlan marad.

Megkezdődött Szegeden is a havazás - narancs riasztás Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A mellékutcák a gyér forgalom miatt rendkívül csúszósak, ideje mindenkinek átgondolni: autója megfelelő műszaki állapotban van egy esetleges téli úthoz vagy sem. A belvárosban egyetlen menedéket találtunk, a Széchenyi téri vásári forgatagban illatosan gőzölgött a sült hurka, a hozzá kínált forralt bor.

A havazás folytatódik, a meglévő kettő centi hó mellé az előzetesen jelzett további 13-17 centi is várható.

12:31 Csak 5 centi hó felett takarítanak!

Ne várja a hókotrót, ugyanis csak akkor indulnak, ha a hó mennyisége elérni az 5 centit. Addig nincs mit takarítani.

A hóeltakarítást rendelet szabályozza: „Az I. közútkezelési szolgáltatási osztályba tartozó közutaknál, ha a hóréteg vastagsága eléri az 5 centimétert a hóekézést meg kell kezdeni. A hóesés megszűnése után, amennyiben a lehullott hó vastagsága a 20 centimétert nem haladja meg, a hóeltávolítást 12 órán belül kell elvégezni."

Megkezdődött Szegeden is a havazás - narancs riasztás Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Azaz, amíg a hó vastagsága az I-es kategóriájú utakon nem éri el az 5 centimétert, ne számítsunk hókotróra. A II. osztályban, „ha a hóréteg vastagsága eléri a 10 centimétert, a hóekézést meg kell kezdeni. A hóesés megszűnése után, amennyiben a lehullott hó vastagsága a 20 centimétert nem haladja meg, a hóeltávolítást 12 órán belül kell elvégezni." A hóeltakarítás során a közút eredeti kapacitását biztosítani kell. Rendkívüli helyzet esetén a minimális közlekedési feltételeket (kétszer egy forgalmi sáv, 1,20 méter járdaszélesség, tömegközlekedési pályák és megállóhelyek) a műszakilag lehetséges legrövidebb idő alatt biztosítani kell.

Ha a térképre pillantunk kiderül: a kékkel színezett utak az I. kategóriások – azaz 5 centi havon túliak, a pirosak a II. kategória részei: azaz minimum 10 centi hó kell a kotrásukhoz. A maradék utca egy kisebbik része III. besorolású, a többiek „negyed osztályúak". Megállapíthatjuk, hogy még a Városháza sem I-es kategória, tehát, ha ott lakna Botka László polgármester, akkor sem nála kezdenének.


I. II. és III. rendű utak Szegeden nagyobb térképen való megjelenítése

12:19 Narancs riasztás van érvényben egész Csongrád megyében. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss riasztási térképe. Forrás: met.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss riasztási térképe. Forrás: met.hu

10:29 – Szeged egyes területein több mint egy órája szállingózik a hó, amely már itt-ott átment gyenge havazásba. Egyelőre komoly mennyiség nem hullott, néhol alakult csak ki lepel. Főként a délutáni és esti órákra várható jelentős mennyiségű hó, ekkor 10-15 centiméter biztos esik, de akár 20 centiméter is hullhat. Könnyen megmarad a hó, mert a talaj felső rétege már átfagyott és végig nulla fok alatt marad a hőmérséklet. Délutántól erős széllökésekre is számítani kell, ezért a laza szerkezetű porhóban hófúvások alakulhatnak ki. A havazás, ami egy mediterrán ciklon csapadékzónája, a megye déli részét jobban érinti. A választóvonal a megyeszékhelynél húzódik: Szerbia északi részén 40-50 centiméternyi hó is hullhat, viszont Szentes és Csongrád térségében 5-10 centi körüli hó is lehet – a mostani modellek alapján. A havazás vasárnap késő délutánig folyamatos lehet, addigra 30 centiméternél több hó is boríthatja be Szegedet – tájékoztatta honlapunkat Aszalós István a szegedi meteorológiai szolgálat munkatársa.


Pénteken írtuk:
A Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. szombat reggelre berendelte összes gépjárművezetőjét, a cég munkatársai már a havazás előtt terítenek sós homokot az utakra. – Az előkészítésben 14 tehergépkocsi vesz részt, 9 kisebb jármű pedig a járdákon, a sétálóutakon dolgozik – mondta el portálunknak Makrai László ügyvezető igazgató.

Mint korábban írtuk, a hóeltakarítás csak akkor kezdődik, ha a leesett réteg 5 centiméternél vastagabb, ez alatt nem működik a "technológia".


Pénteken, korábban írtuk:
Már pénteken az esti órákban a nyugati, délnyugati határaink közelében kezdődő hószállingózás jelzi az egyre közeledő ciklont. Szombaton már egyre többfelé várható havazás, ugyanakkor a napközben fokozatosan erősödő keleti, majd egyre inkább északiasra forduló szél hatására sok helyen hófúvásra is számítani kell. A legerőteljesebb szél a Mecsek-Balaton térségében valószínű, ott akár 70 km/h-t meghaladó viharos széllökések is hordhatják, kavarhatják a hulló vagy már lehullott havat.

Vasárnap éjfélig a becsült hó mennyisége az ECMWF modell alapján. Forrás: OMSZ
Vasárnap éjfélig a becsült hó mennyisége az ECMWF modell alapján. Forrás: OMSZ

Ne induljunk útnak!

Erős lesz az északi szél, ezért többfelé hófúvások alakulhatnak ki. Ajánlott a hétvégi utazásokat a déli országrészben elhalasztani, mert előfordulhatnak járhatatlan utak is. A havazás igen hideg időjárással jár majd együtt, hajnalban a derült területeken -10 fok, míg a felhős tájakon -7, -3 fok várható. Hétfőn napközben már nem kell újabb jelentős havazásra számítani, viszont marad a hideg idő. 

Az ország déli részén, így Csongrád megyében is kiadós mennyiségű hó ígérkezik, szombat éjfélig már 20–30 cm feletti hóréteg is kialakulhat, az ország északi részén a jelenlegi modellszámítások szerint csak néhány cm hó hullik.

Vasárnapra a ciklon kelet felé vonul, így egyre inkább a tiszántúli tájainkat érinti a rendszer csapadékzónája. További 3–8 cm hó valószínű a hét utolsó napján, és az erős vagy viharos északias szél az addig hófúvástól mentes területeken is komoly problémákat okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezzel együtt megjegyzi azt is, hogy az előjelzések egyelőre nagy bizonytalanságot mutatnak a csapadék mennyiségénél.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. csonakos 2012. december 11. 11:40
  „106. aas 2012.12.11. 09:08
  Bizony szégyen ha valaki nem tudja Szegeden Fideszes többségű önkormányzat van az egy jobbikossal! Azzal kezdték ezek a fijúk, a hozzáértőket leváltották! Nem Botka vagy Mózes, hanem ezek az aranyifjak! Talán, Juhász Gyula képviselőt kellene megkérdezni miért is csökkent harmadára Szegeden a közmunkások száma! Sok ismerősöm panaszkodik, még közmunkához sem tud jutni, pedig dolgozna! Erről van szó! Ez a szégyen!”
 • 105. aas 2012. december 11. 09:08
  „Szégyen gyerekek? Megyeszékhely az Uniós XXI-ik században. Tragédia! Kálvária sugárút, Dugonics térnél kerékpárút, járda, buszmegálló és nyakig jeges? Ha ennyit tud a város felmutatni akkor takarodjon Botka, Mózes és a többi semmirekellő is. Felmenőm a 80-as években dolgozott a Környezetgazdánál akkor a régi Ifákkal tudott nagyobb tisztaság lenni. Akkor volt rá pénz és ember? Nagyon érdekes!!!”
 • 104. Figyelő 2012. december 10. 17:59
  „A lényeg, hogy a Széchenyi tér, a városháza előtt porol, ott nincs hó, oda bizonyára nem mert esni!
  Szintén tiszta a a Vidra utca - Madách utca sarkán lévő, a városházi autóknak helyt adó - garázsok - épület előtti útszakasz!
  Ott ma délben nagy erőkkel takarítottál el a havat!”
 • 103. ari670518 2012. december 10. 16:24
  „A busz megállókat sem ártana ha takarítanák az illetékesek ha már ennyire fel vannak készülve”
 • 102. Kutya11 2012. december 10. 16:02
  „Kedves MOON:

  idézet a DM honlapról M5 autópálya ennyire száraz délre:

  "Vasárnap este óta a szerb határőrök a havazás miatt lezárták a kamionok előtt a röszkei határátkelőt."”
 • 101. szolcsányitamásné 2012. december 10. 14:16
  „A havat takaritsa el, aki lehullajtotta. Ősszel a faleveleket fel kell varrni a fára, oszt nem kel seperni.”
 • 100. Kutya11 2012. december 10. 11:52
  „A bértolnokooknak kár a fikázni! Jól sikerült a hóeltakarítás. Még a havazás előtt szombat reggel már láttam a gépeket és egész hétvégén a munkásokat a gyalogátkelőkön és a buszmegállókon takarítani. egyetértek 73-al:
  KÖSZÖNJÜK !!!!!
  Az intézmények viszont szégyelhetik megukat. Havasak a járdák, most is!

  Ja és a LOMBARD előtt jégpálya van a járdán meg a Toldi utcai óvoda járdáján meg a Kárászon a Képcsarnok előtt.
  MOON: Kistelektől délre esett csak hó! ÉRTEEED!!?? DÉLRE! Északra persze h szárazak az utak, ott nem esett hó!”
 • 99. baloghiren 2012. december 10. 10:23
  „minden út járható . ez a valoság.”
 • 98. baloghiren 2012. december 10. 10:21
  „moon,ez tiz éve igy van,eddig nem tünt fel?”
 • 97. baloghiren 2012. december 10. 10:20
  „minden ut járható,kár itt kárógni bértrolloknak”
 • 96. baloghiren 2012. december 10. 10:19
  „az nem csak szánkódomb,hanem Nemzeti Emlékhely is .”
 • 95. kontrapista 2012. december 10. 08:36
  „93.agi70
  "a Rőkusi Tesco megállónál akartunk egy kisméretű szánkóval felszállni a 90-es buszra"
  A buszvezető bizonyosan figyelembe vette a túlsúlyodat, amelynek egy kis séta, esetleg ródlihúzás is jót tesz.”
 • 94. acidrain 2012. december 10. 08:35
  „Idén újra láthatjuk a hó nincs eltakarítva - magyarázkodik a cég - 40 millióba kerül majd jövőre az idei munka tartalmú eposzt.”
 • 93. szegedi07 2012. december 09. 23:13
  „... máshol a szél "seperte el" a havat.
  A cikkíró figyelmébe ajánlom, hogy Szegeden a szél nem "seperi" a havat, hanem söpri.”
 • 92. agi70 2012. december 09. 21:57
  „Itt a tél, itt a téli mókák ideje, ígyhát elindultunk a kisfiammal a Vértóhoz szánkózni, mint annyian mások ma:

  Vasárnap 15.40 perckor a Rókusi Tesco megállónál akartunk egy kisméretű szánkóval felszállni a 90-es buszra. A sofőr becsukta az orrunk előtt az ajtót és kigördült a megállóból. Mivel a piros jelzőlámpa miatt kénytelen volt megállni szóvátettem neki, hogy miért hajtott el. Erre kinyitotta az ajtót és rendkívül udvariatlan hangvétellel közölte, hogy szánkóval nem lehet felszállni.
  A volán szabályzatában szószerint ez áll:

  1. Az utasok kézipoggyászt vihetnek magukkal. [20/1981. (VI.19.)Mt.r.]

  Kézipoggyászoknak minősülnek azok az egy személy által is könnyen hordozható, legfeljebb 10 kg tömegű tárgyak, amelyeket az utas az autóbuszba magával
  visz.

  Kézipoggyászként az autóbuszba bevihető továbbá
  - RÓDLI (!)
  - síléc, vagy
  - facsemete, vagy
  - gyermekkocsi, vagy
  - egy db legfeljebb 5 kg töltetsúlyú propán-bután gázpalack.

  Igaz, hogy a szabályzatban a ródli szó szerepel, ami az idegen szavak szótára szerint:
  Lejtőről való lecsúszásra sporteszközként is használható kormány nélküli kis szánkó.

  Remélem jó érzéssel töltötte el a sofőrt, hogy otthagyott minket a gyerekkel a megállóban. Hasonló kellemes élményekben legyen része! Rosszindulatból jeles!”
 • 91. IncontinentiaButtocks 2012. december 09. 21:46
  „87.
  "Aki erre hajlamos, az ilyen időben ne menjen az utcára!"-ezt ugye nem gondolta komolyan?:)
  "Érdekes volt látni, hogy tegnap délután, a legnagyobb havazás idején volt csúcsforgalom az egyik tecsóban. Röhej."-és ugye ezt sem? Advent van, ember, minnyá itt a karácsony, és a közhiedelemmel ellentétben még vannak olyanok, akik képesek havazásban autót vezetni vagy gyalogolni. Feldobta az estém, köszike!:)))”
 • 90. Moon 2012. december 09. 21:07
  „Most értem haza Szentedréről. Végig az M5, M0-s puskapor száraz, ellenben ami ebben a városban van egy kisebb hóesés esetén az maga a tanyavilág. Amit itt hóeltakarításnak neveznek az egyenlő a nullával!”
 • 89. Pandora 2012. december 09. 20:42
  „délfelé a belvárosi hídon a járdáról ügyesen letolták a havat a kerékpársávra!”
 • 88. szegedi07 2012. december 09. 20:37
  „Egyetlen hómunkást nem láttam, aki a buszmegállót takarította volna, pedig élg sok hó esett.
  "A Városgondnokság felkészült a télre". Persze idővel elovad a probléma.”
 • 87. szolcsányitamásné 2012. december 09. 14:32
  „Most értem haza! (vissza kellett fordulnom). letakaritottam előbb magamról a sáros havat. 14.05 perckor a József Attia sgt. és Brüsszeli krt. kereszteződésénél a jelzőlámpánál vártam a zöld jelzést (gyalog). Jó hátra áltam, mert jobb ha az ember óvatos. Úgy látszik, a ház falánál sem lettem volna biztonságban. Egy fekete -terepjáró féle lehetett-személygépkocsi, jó nagy sebességgel (többen látták), olyan gyorsan húzott át a kereszteződésben a Római krt fele, hogy sem rendszámát, de még a fipusát sem lehetett látni. A jeges, csomós sáros hóval teljesen beteritett. akkorát koppant a fejemen, hogy szinte megszédültem. Még a szemüvegem is megrepedt. Első felindulásomban azt kivántam, hogy ne is érjen a céljába. További balesetmentes vezetést kivánok neki és Boldog karácsont!”
106 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén lebénulhat a közlekedés - jön a hó!

A hőmérséklet maximuma -2 fok körül, minimuma pedig -6 és -10 fok között alakul majd. Tovább olvasom