Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Térképen a hőség miatti halál előrejelzése

A hőség növeli a halálesetek számát. Ezt egy térkép mutatja be, amelyen megyékre bontva jelzik, hol kell nagyobb figyelmet fordítani a hőségre érzékenyek védelmére.

A hőség nem csak komfortérzetünket rontja, hanem számottevően növeli a halálozást is. A 2007-es nagy hőhullámidején, amikor 40 C fok felé emelkedtek a nappali csúcsértékek, csak Budapesten kétszázzal több haláleset következett be a hőség miatt. Erre a problémára kívánt az Esőtánc.hu oldal válaszolni új hőségtérképével, amely nem csak az adott napon várható maximumértékeket tünteti fel, de azt is, hogy mekkora lesz a várható többlethalálozás, megyei szintre lebontva.

A nemzetközi és hazai kutatások alapján ma már kellő pontossággal számszerűsíthető, hogy a hőség mennyi többlethalálozást okoz. Ezeket a szakirodalmi adatokat dolgoztuk fel és az adott napon várható átlaghőmérsékletek alapján becsüljük meg, hogy mennyivel nő meg a halálozások száma. A halálozás 25 C átlaghőmérsékletnél már +15% halálozásnövekedést jelent, és innen a hőmérséklet emelkedésével még meredekebben nő a halálozási ráta. Nem csekély jelentőségű tehát a hőség szerepe.

Fontos tudni azt, hogy a halálozásnak éves menete van. A téli hideg időjárás jobban megviseli a szervezetet és ebben az időszakban többen halnak meg. A nyár e tekintetben kedvezőbb, ám az extrém magas hőmérséklet jelentős többlethalálozást okozhat. Egyes csoportok különösen ki vannak téve a hőségnek. Így a gyermekek, fiatalok, az idősek, a szívbetegségben, vagy magas vérnyomásban szenvedők különösen oda kell, hogy figyeljenek a hőségre.

A térkép célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hőség okozta problémára, és számszerű értékekkel, még inkább cselekvésre ösztönözze a hőségre érzékenyeket, hiszen a halálozás számszerűsítése sokkal motiválóbb lehet, mint egy egyszerű hőségriasztás.

A hőség a 2003-as európai hőhullám idején, csak Franciaországban közel 14 ezer idő előtti halálesetet idézett elő, különösen akkor veszélyes a kánikula, amikor az hosszan tart. Honlapunkon 15 napos időjárás-előrejelzéssel igyekszünk a hőhullám hosszát is előrejelezni.

A jelenlegi hőhullám hétfőig tart, de az előrejelzések szerint a keddi enyhülést követően ismét visszamelegedik az időjárás, így hosszantartó forróságra lehet felkészülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négynapos hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos

A legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendeli el a péntek reggel nyolc órától hétfő éjfélig terjedő… Tovább olvasom