Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Tudta, hogy éppen egy hidegcsepp hagy el minket?

Dél felé távolodik, mögötte melegebb levegő jön. Szeles idő várható, vidám vasárnapot!
Ma is tanultunk valami újat: mégpedig azt, hogy  mit jelent a hidegcsepp. A met.hu meteorológiai szótárában találtunk egy viszonylag érthető meghatározást: "A magaslégkörben található, ciklonális forgású, a környezeténél hidegebb légörvény. Míg a talaj közelében kevésbé vagy egyáltalán nem mutatható ki ciklonális forgás és nyomási centrum, addig a magasabb légrétegekben (~500 hPa és fölötte) egy jellemzően több 100, de akár 1000 km átmérőjű örvény található. A kisebb méretű örvények esetén inkább a hidegcsepp, míg nagyobb méret esetén a magassági hidegörvény vagy magassági ciklon elnevezésekkel élünk. A feltételektől függően sokféle időjárás társulhat a hidegcseppekhez. A magasban megjelenő hideg levegő labilizáló hatása miatt a nyári félévben gyakran alakulnak ki záporok, zivatarok."
 
Az Időkép aktuális radarképe.
Az Időkép aktuális radarképén a dél felé távozó hidegcseppet csodálhatjuk meg valószínűleg.

Ennek megfelelően a délelőtt még erősen felhős, borús lesz az ország nagy részén. A Dunától keletre többfelé, másutt helyenként várható eső, zápor. Késő délelőttől csökken a felhőzet, változóan felhős idő várható, egyre inkább csak délen és keleten lehet csapadék, de délután a keleti határszélen egy-egy helyen záporeső, zivatar is kialakulhat. Az északi szelet többfelé erős, Nyugat-Magyarországon, a Balaton, illetve a Zemplén térségében viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 27 fok között várható. Késő estére 16, 21 fokra hűl le a levegő.

A hidegcseppről meg annyit, hogy dél felé távolodva elhagyja térségünket, mögötte a magasban pár fokkal melegebb, szárazabb levegő érkezik fölénk.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha még nem ment haza, azonnal induljon, és ne hagyja el a házat - ezt a vihart most nem ússzuk meg!

Ha még nem ment haza, azonnal induljon, és ne hagyja el a házat - ezt a vihart most nem ússzuk meg!
Heves zivatar és jégeső érkezik pénteken, szinte mindenhova. Ezt a radarkép is bizonyítja, így most… Tovább olvasom