Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Véget ér a farkasordító hideg: 10 fokkal enyhébb levegő érkezik

Vízkereszt szó a víz megszenteléséből ered, bár sokak úgy gondolják, hogy a kifejezés Jézusnak a Jordán folyóban történt megkeresztelésére emlékeztet.


Más felfogás szerint vízkeresztkor, azaz ma, január 6-án a három királyok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását ünnepeljük. Akárhogy is, korábban a Vízkereszt napja már-már mágikus csodanapnak számított, időjárásából következtettek az új év várható időjárási viszonyaira, a valószínű termésre és az emberek egészségi állapotára. A sok-sok népi meteorológiai megfigyelés igyekszik segíteni minket abban, hogy mire számíthatunk, például: „E nap száraz időjárása azt ígéri: zivataros lesz a nyár. Az eső ellenben azt jelzi: csapadékos lesz a tavasz is." Aztán: „Vízkereszt napján, ha a pap fejére süt a nap, várható még kemény fagy."

A zúzmara hamarosan a múlté...
A zúzmara hamarosan a múlté...


Kiemelkedő jelentőségű a hegyköz lakónak feljegyzése, melynek mondanivalója később más formában, más tájegységen is megjelent: "Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhéj, az íziket rakjátok el, mert hosszú lesz a tél". A hétfői előrejelzésünk címének is ezt az igen találó, és úgy néz ki, hogy idén is beválni látszó jövendölést választottuk, ugyanis délutántól egyre több helyen megcsordulhat az a bizonyos háztető. Egyébként az ízik takarmánymaradékot, kukoricaszárat jelent, amit egyes tájakon fűtésre is használtak anno.

Véget ér tehát a napok óta tartó – főleg északkeleten – farkasordító, de a korcsolyázóknak igencsak kedvező hideg, és erőteljes déli áramlással, mintegy 10 fokkal enyhébb levegő érkezik hazánk térségébe. Ez azt jelenti, hogy a hétvégén délnyugaton, akár +10 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála, és a középső országrészben is a mai 0-3 fokos maximum után szombaton már +8 fokos enyheség lehet. Az északkeleti tájak kivételével megszűnhetnek az éjszakai fagyok is.

A folytatás is inkább a február közepét idézheti majd, hiszen a korcsolyázás szerelmeseinek kemény téli időjárás visszatérésére legalább 10 napot még várniuk kell. Akik havat remélnek, és akik nem hamarosan összemérhetik havi tippjátékunkban…hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán még havazik, szombattól enyhülés jön

Szerdán marad a borult, párás időjárás, elszórtan hószállingózással, foltokban zúzmarás… Tovább olvasom