Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

15 milliárd épületre

JEGYZET - "Magyar embernek semmi se jó, még a fejlesztéseknek sem tud örülni."
Háromszintes új műtéti tömb épül 2,47 milliárd forintból a szentesi Dr. Bugyi István kórházban. Csongrád megyében rövid idő alatt ez a harmadik nagy egészségügyi építkezés: Szegeden az új sürgősségi osztályt és a 265 ágyas klinikai tömböt is hónapokon belül átadják. Nem kevés pénzből modernizálják tehát a régió egészségügyi ellátását: több mint 15 milliárd forintból épülnek új gyógyító intézmények.

Normális ember örül ennek, ám tapasztalat, hogy minden ilyen hír után előkerülnek a kétkedők. „Minek ennyi pénzt költeni épületekre, amikor nincs, aki dolgozzon benne?" „Ezt az összeget inkább az orvosok bérére fordítanák" – hangzanak el a meglehetősen demagóg hozzászólások. Népszerű helyen szerepel még a „nem csillogó épületekre van szükségünk, hanem arra, hogy ne kelljen gyógyszert bevinni", de nagy kedvencem volt az is, amikor az új szegedi klinikai tömb kapcsán az volt sokak számára az egyetlen téma, hogy tiszavirágot és lenyugvó napot festettek a falakra, amelyek az elmúlást jelképezik.

Persze értem én: magyar embernek semmi se jó, még a fejlesztéseknek sem tud örülni. De mielőtt ma is elindulnának ezek a kommentek internetes oldalunkon, javasolnék egy rövid kitekintést határainkon túlra. Mondjuk Szerbiába vagy Romániába, ahol előfordul, hogy a betegnek kell rakni a tűzre a kórtermi kályhában, ha nem akar megfagyni. Mennyivel jobb ott a betegek élete! Nem bosszantják őket csilivili épületekkel, sem kétértelmű díszítésekkel. De nem is muszáj olyan messzire menni: Szegeden is maradhatnának az amortizálódó, kórházi funkcióra már egyáltalán nem alkalmas épületek, Szentesen is remek dolog a Kurca két partja között szállítgatni a betegeket. Így van ez már száz éve, bevált dolgon meg minek változtatni. Legalább jól tükrözi ez a helyzet a magyar egészségügy állapotát.

Persze nehéz vitatkozni azzal a ténnyel, hogy egy új épület még nem fedi el az egészségügy súlyos anyagi gondjait. De ha legalább ezzel lehet javítani a körülményeken, hát örüljünk neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenyérindex

"Ha megkarcoljuk a fényesen csillogó zománcot, rögtön előtűnik alóla a rozsda." Tovább olvasom