Jegyzet

2016.02.18. 08:00

Óvni, védeni

Amiben nincs vegyszer, egészségesebb, mint amiben van.

Szabó Imre

"Tavaly kertes házba költöztünk. A kertben van néhány barackfa. Az elmúlt években nemigen gondozták őket, nem is termett rajtuk sok, ráadásul a sárgabarackok némelyike kukacos volt. Ezen akár bosszankodhattam is volna, de nem tettem. Amiben kukac van, az valószínűleg vegyszermentes, és amiben nincs vegyszer, egészségesebb, mint amiben van. Ami biztos: a gyümölcs finom volt, és a belőle készült lekvár is.


Növényvédő szerekre azonban szükség van. Miközben a Föld népessége rohamosan nő, a termelésbe bevonható terület nagysága alig, így logikus a következtetés: a termést érdemes óvni, védeni. Nem mindegy persze, hogy ezeket miként alkalmazzák.


Az elmúlt években – a híradások beszámoltak róla – az ellenőrök találtak a megengedettnél több vegyszermaradványt gyümölcslében, salátában, de még bébiételben is a hazai üzletek polcain. A megoldás nyilván az, hogy a kemikáliákat csak akkor használjuk, amikor feltétlenül szükséges, és az sem mindegy, milyet és mennyit. Ebben a szakember a hozzáértő gazdának is segítségére lehet.


A tét persze, ha nem néhány barackfáról van szó, nyilván nagy. Az sem véletlen, hogy sokan csak újabb lehúzást látnak az előírásban, ami növényvédelmi szakmérnökök közreműködését írja elő a nagy gazdaságok számára. Hosszú távon viszont akár jól is járhat mindenki. A kevesebb vegyszer olcsóbb, az észszerű használat kíméli a földet. A vásárló is elégedettebb lesz – talán azt is elnézi, ha egy-két gyümölcsnek lakója van."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!