Jegyzet

2023.02.07. 19:00

A legnagyobb kincs

Szabó Imre

Mit teszel, ha melletted az utcán valaki váratlanul összeesik? – kérdezi a sokfelé látható reklámfilm narrátora, aki arra is nyomban felhívja a figyelmet: ahogyan fogy az idő, úgy fogy az életveszélyben lévő ember esélye arra, hogy túléli a nehéz pillanatokat. És ez csak egy film… Jómagam személyesen még nem voltam szemtanúja ilyen drámai pillanatoknak, volt alkalmam beszélni viszont olyanokkal, akik átélték. Aki megmenekült, kivétel nélkül mérhetetlenül hálás a legnagyobb kincsért: az életért.

Magyarországon a statisztikák szerint egy év alatt nagyjából egy közepes városnyi, 30 ezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás miatt. Naponta 60-70 ember. Ezeknek a haláleseteknek egy jelentős része megelőzhető lenne, ha a beteg időben szakszerű segítséget kapna. Azt is szakemberek mondják, hogy az ilyen váratlan rosszullétek alkalmával az első öt perc a kritikus idő. Ha van a közelben az újraélesztésre kiképzett ember, az szerencse – de ha nincs, jól jön a defibrillátor addig, amíg a mentő ki nem érkezik. 

Ezekből a készülékekből egyre több van a forgalmas helyeken, így iskolákban, hivatalokban, sportcsarnokokban, piacokon, áruházakban. Vármegyénkben a számuk százhoz közelít; nagyvárosokban és kis falvakban egyaránt akad belőlük. A kormányhivatal jóvoltából néhány éve már térképen is megnézhetjük, hol vannak ilyen berendezések. És amint hallottuk, ezek hadra foghatóságát rendszeresen ellenőrzik is.

Makón tegnap óta ismét eggyel több van belőlük. A városközpontban, a jégpályánál helyezték el, hogy szükség esetén villámgyorsan segíteni lehessen vele. Egy picivel tehát megint nagyobb biztonságban vagyunk, és ezt jó tudni. Köszönet érte azoknak, akiket illet, hiszen egy-egy ilyen készülék ára százezrekben mérhető.  

 

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!