Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

300 ezerért

JEGYZET - "Nézzünk tükörbe: ki az, aki soha ilyesmit nem követett el?"
Harmadik születésnapját ünnepelte nemrég a zéró tolerancia és az objektív felelősség bevezetése. 2008 óta nincs pardon. A kiemelt szabálysértések akár 300 ezer forintba is kerülhetnek – ezt most még közigazgatási bírságként szabják ki. Egy év alatt 700-zal csökkent a súlyos balesetek, 262-vel a halálos áldozatok száma – úgy tűnik tehát, nem volt hiába a szigorítás.

Két hét múlva jön az újabb komoly csapás, amit most már a külföldiek sem úsznak meg: a rendőrök – végre – elvehetik tőlük a forgalmit, ha korábbi bírságukkal adósak maradtak. Régóta vártunk erre, bár amióta Makóig elkészült az M43-as, a román kamionosok szemtelensége, sőt pofátlansága inkább csak az apátfalviakat és a magyarcsanádiakat bosszantja.

A magyar autósok is készülhetnek, hiszen a helyszínen is kaphatnak 300 ezres büntetést akár egy be nem kapcsolt biztonsági övért. Vagy piros lámpán áthajtásért. Nézzünk tükörbe: ki az, aki soha ilyesmit nem követett el? Én például nem indulok el az öv bekapcsolása nélkül, de az bizony előfordult már, hogy pirosra váltott a lámpa, mire alá értem. Megúsztam, nem volt a közelben rendőr, de az biztos, hogy mostantól még jobban fogok figyelni, mert semmi kedvem hónapokra romokba dönteni a családi költségvetést. A vasszigor célja pedig nyilvánvalóan az, hogy minél többen döntsenek így – ezzel pedig biztonságosabb lesz a közlekedés.

Persze zéró tolerancia és helyszíni bírság ide vagy oda, mindig vannak, akik hiszik: őket úgysem kapják el. Ezért száguldoznak a nyilvánosságra hozott rendőrségi felvételek tanúsága szerint 141-gyel és 165-tel Nagymágocson (amelyet a HVG cikkében az ország leggyorsabb településének nevezett), 200-zal a 47-esen – és kapják érte a 2-300 ezres csekket. Fájdalomdíjnak pedig ott a 15 másodperc hírnév.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. június 25. 00:27
  „Kedves Szögi Andrea! Ez a szűzlányos -hiszem a külföldi autósokról- mire alapozható? Továbbra is (Kádár óta) változatlanul nem készitenek fényképet a külföldi autósokról a traffipaxok. Ha kiértékelik akkor továbbra is "ismeretlenként" törlik! Mert nincs alapadat! A O tolerancia meg Bucikánál tettenérhető.”
 • 3. őrgróf 2011. június 18. 13:38
  „Szolgálunk és védünk! No meg leraboljuk a pénzedet...Ha pl. Belgiumban megpróbálkoznának ilyen idióta zéró toleranciával, megbukna a kormány. ( most nem ezért bukik..) ráadásul: " a balesetek 26 %-át ittasan követik el" vagyis 74 %-át józanok követik el! Akkor miről beszélünk?! Viccet félretéve: a masszív alkoholistákat ez (sem) riasztja el. A többség viszont, aki ebéd után megivott egy fröccsöt, vagy egy pohár sört, most ezt sem teheti meg:
  idiotizmus. Mint a fegyverhasználat: ha te akarsz egy önvédelmi fegyvert, 35 féle vizsga meg mifrász kell hozzá. a bűnözőnek meg néhány forint...miért kell nekünk mindig fordítva ülni a lovon?”
 • 2. mazsolaszolo 2011. június 17. 14:03
  „2. Bár úgy volna...! A magyar társadalom nagyon nagy része nem felnőtt, kisebbik része nagyon kisgyerek, és csak elenyésző azok száma, akik valóban felnőttek - valós életkortól függetlenül.

  A mindenkori vezetőség is a társadalomból kerül ki, annak egy szelete. Mert több a pénze, mint nekem, vagy neked, még nem lesz felnőttebbé.”
 • 1. klj_54 2011. június 17. 10:26
  „Egy rémült, hozzá nem értő kapkodó kormány tétova tesze-tosza lépéseit figyelhetjük meg.
  Mindent kriminalizál, mert nem érti a dolgok működését és mert gyermeteg lelkületük nem fogja fel azt, hogy a társadalom nagyobbik része már felnőtt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzultáció

"Az Orbán-kormánynak hasonló véleménye lehet a szociológia tudományáról, mint Pokorni Zoltánnak a balneológiáról." Tovább olvasom