Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A belvíz az úr

"Akinek otthonát fenyegeti a víz, keserűen tapasztalja, hogy a biztosító nem fizet a belvízkárokra."
Hetek óta a híradások élén szerepelnek az országot sújtó belvízről szóló beszámolók. Lapunk is tudósít a megyei eseményekről, hiszen Csanádpalotától Csanytelekig 32 településen kell erőket mozgósítani a védekezésre. Önkéntesek, önkormányzati dolgozók és közmunkások igyekeznek menteni a menthetőt. Utóbbiak már csak fél gőzzel teszik ezt. Miért? Csanyteleken például, ahol december óta harmadfokú a belvízi készültség, gondot okozott a közfoglalkoztatási szabályok változása. A polgármester elpanaszolta, hogy eddig 8 órában dolgoztak a közmunkások a belvíz ellen, ezentúl már csak 4 órában, mivel a keret a felére csökkent. Utána legfeljebb öntudatosan beállnak önkéntesnek.
Akinek otthonát, vályogházát összedőléssel, megroggyanással fenyegeti a víz, keserűen tapasztalja, hogy a biztosító nem fizet a belvízkárokra. Tegnapi számunkban megszólalt egy kisteleki asszony: kidőlt a házfala, majdnem maga alá temette. Beköltöztek egy eladó, kisebb házikóba, amelyet a biztosítótól remélt pénzből akartak megvenni. A kérelmet alig nyújtották be, máris jött az elutasító válasz, a biztosító belvízkárért nem fizet. És ez igaz a valamennyi kockázatra megkötött szerződés esetében is. Persze aki bajban van, tehetetlenségében csak szitkozódik, miért nem segítenek neki, akkor eddig miért fizetett ő. (A belvizes mezőgazdasági területeknél más a helyzet: ott a gazdák kárait az agrár-kárenyhítési alapból térítik meg.) A belvízkárosultakon most egy jól működő központi kockázati alap segíthetne a legjobban – vélik a szakemberek.

A jelenlegi helyzet egyáltalán nem rózsás. Jönnek az újabb híradások, amelyek most született tavakat mutatnak a települések szélén, jégben álló kerteket, épületeket, elkeseredetten küzdő embereket mutatnak be. És még az égiek sem ígérnek sok jót, a hétvégén gyors olvadás várható, ami azt jelenti: a belvíz még nagyobb úr lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy ajándék

"Ha meg nagy ajándékot ígér valaki, nem számít a sorban állás." Tovább olvasom