Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A beteg érdeke

JEGYZET - "Ha egy szentesi beteget helyben is el tudnának látni, akkor is utazzon Szegedre?"
Az elmúlt héten a kormány rábólintott a Semmelweis-tervre, megkezdődhet az egészségügy radikális átalakítása, az új egészségszervezési intézményrendszer kialakítása. Az első reakciók között szerepelt, hogy lényegében a korábbi SZDSZ-es modellbe, az irányított betegellátási rendszerbe akarnak újra lelket lehelni. Erre a vádra Szócska Miklós azt válaszolta, a modell hibáit nem ismétlik meg. A Stratégiai Szövetség Magyar Kórházakért Egyesület kevésnek tartja a tervben szereplő 10–20 milliárd forintos megtakarítást, mivel az intézmények súlyos finanszírozási gondokkal küszködnek, nem beszélve az orvosok, rezidensek, szakdolgozók fizetésének rendezéséről, amely a kivándorlás megakadályozásához feltétlenül szükséges lenne.

Úgy tűnik, még van lehetőség arra, hogy a Semmelweis-terv gyakorlati kivitelezésében finomítani lehessen az elképzeléseken. Csongrád megye egészségügyi ellátórendszere speciális helyzetben van. A jelenlegi leosztásban a szentesit városi kórházként jelölik, holott évtizedeken át megyei feladatokat látott el. Ehhez mérten alakították ki műszerezettségét, elismert az orvosgárda szakmai tudása, 17 szakterületen tudják nyújtani a színvonalas ellátást, ráadásul az utóbbi időszakban is beruházásokkal gyarapították az intézményt. Ide telepítették a mentőhelikoptert, vasúti és közúti csomópont a város.

Ezután mi lesz? Ha egy szentesi beteget helyben is el tudnának látni, akkor is utazzon Szegedre, mert ott jelölték ki a nagytérségi központot? Az utaztatás időbe, pénzbe és akár az életébe is kerülhet. Szentes látta el 27 község, közte a Szolnok megyei Tiszazug betegeit is. Akkor ők meg utazzanak a jóval távolabbi jász-kun megyeszékhelyre? Ha megkötik a szentesi kórház kezét, szakellátásokat vesznek ki tőle, akkor leépülésre ítélik. A szegedi klinikának vélhetően így is nőni fog a terhelése.

Tételezzük föl, hogy az egészségügyi ellátórendszer a betegekért van. Akkor az ő érdeküket sem árt figyelembe venni. És ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a csongrádi, nagytőkei, kunszentmártoni pácienseket a közeli, a szentesi kórházban lássák el változatlanul.

Talán van még esély a tárgyalásra, egyezkedésre. Bízzunk abban, hogy – stílusosan – a Semmelweis-terv a betegek megmentője lesz.

Olvasóink írták

 • 1. klj_54 2011. június 07. 17:37
  „Beteg érdek?
  Ügyészség és az Antsz vizsgálja édesanyám elvesztésének a körülményeit!
  Milyen orvos az aki a klinikán nem vesz észre egy kizáródott sérvet és a beteg belehal a szepszisbe?
  Remélem nem nekem kell az orvos felett ítélet mondani!
  Nem érdekelnek a következmények, de ha tovább praktizálhat, akkor én teszek arról, hogy soha többé beteget meg ne ölhessen!
  Ezt az ügyészséggel is közöltem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem térkép e táj

"Hazatértek. Most már igazolványuk is van arról, magyarok." Tovább olvasom