Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A birodalom visszavág

JEGYZET - "Mostanában gyakrabban kell találkozniuk a bankároknak, és két sajtos pogácsa között muszáj valamiről beszélgetni."
A Magyar Bankszövetség a múlt hét elején döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, s kéri, állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt. Kérte a soronkívüliséget is, bár a Tisztelt Taláros Testület még a magán-nyugdíjpénztári államosítás ügyére sem ért rá. Miért most, a végtörlesztésnél kezdene el kapkodni?

Csak egyet kellett aludni, hogy jöjjön a kontra, Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke bejelentette, arra kéri a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, vizsgálja ki, törvénysértően játszottak-e össze a bankok a hitelkamatok megemelésekor. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét pedig arra, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és fogyasztóvédelmi törvényeknek megfelelően jártak-e el a forinthitelek kamatainak megemelésekor. Rogán nem kért soronkívüliséget, így jelzésértékű, hogy előbb vagy utóbb kap választ, mint a bankszövetség.

A kamatok tényleg emelkedtek. De szerintem ennek az az oka, hogy mostanában gyakrabban kell találkozniuk a bankároknak, és két sajtos pogácsa között muszáj valamiről beszélgetni. Az pedig még nem kartelezés. És megint az OTP-vel van a legnagyobb baj, azok után, hogy a többi bankkal együtt eltőzsdézte a nyugdíjpénztártagok pénzét, valamint becsapta devizahiteles ügyfeleit – idézet Selmeczi Gabriellától és Orbán Viktortól –, most a legmagasabb, 13,5 százalékos THM-mel kínálja új forinthitelét.

A birodalom visszavág?

Ezt a hiteldíjmutatót ugyanis hiába ütjük bele a nagy végtörlesztési kalkulátorba, olyan eredményt dob ki, hogy minden devizahiteles átmegy a másik oldalra, ha meglát egy OTP-t. És még néhány másik, ugyancsak neves bankot, ahol szintén bőven 12 százalék feletti a THM.

Minden dicséretet megérdemel viszont a Somogyi Takarékszövetkezet, náluk 8 százalékon megoldják azt, amit a nagyok csak 13 körül tudnak. Tiszteletem a somogyiaké, de óhatatlanul egy alapvicc jut eszembe, miszerint a vevő kérdezi Kohntól: Mennyibe kerül a sózott hering? 6 pengő. Hat? A Grünnél csak 5! Ha ott 5, akkor vegyen nála. De neki most nincs! Ja, ha nekem nincs, nálam 3-ért nincs.

Esetünkben a kérdés az, lesz-e elég forrás, hiszen több komoly bank közel ekkora kamatot kínál a betétre. A válasz olvasható a honlapon: a takarék „korlátozott lehetőségei miatt elsősorban a saját és a működési körzetébe tartozó (Somogy megye és Nagykanizsa) ügyfelei devizahitel-kiváltását tudja biztosítani".

Olvasóink írták

  • 1. miszter 2011. október 10. 21:39
    „Kovács András jól látja a dolgokat, pontos, mint mindig. Szívesen olvasnék tőle nagyobb lélegzetvételű gazdasági elemzést is, mert úgy látom, hogy csak két-három hetente ír valami jót. Közben mit csinál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete leves

"Az ember akkor fog gyanút, amikor azt hallja, hogy például a kávéra is ki akarják vetni az új adónemet." Tovább olvasom