Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A bizalom ára

"Az elvett pénz, mobiltelefon visszaszerezhető és -adható. A becsület és a bizalom soha."
Még mindig akadnak "balekok". Sokan belőlük élnek, kihasználják, hogy tisztességesek, hiszékenyek, és előbb feltételeznek jót, mint rosszat embertársaikról. Már akkor és annak sem hihetünk, ha átölelnek bennünket az utcán, vagy felsegítenek, és állapotunk felől érdeklődnek. Nem árt utána zsebleltárt csinálni, ellenőrizni, megvan-e mindenünk.

És akkor még nem szóltunk a házakba, lakásokba
– főként idős emberekre szakosodott – különböző ürügyekkel, önkormányzatra, szolgáltatókra hivatkozva bejutó trükkös tolvajokról. Ellopják a pénzt, elviszik a bizalmat. A pórul jártak egyre többen lesznek. Az elkövetőknek érdemes lenne elgondolkozniuk: ha nem buknának le, ilyen tempóval haladva akkor is pár év múlva „elfogyasztanak" minden kuncsaftot. És bárki kopogtasson, előbb lőnek, és csak utána kérdeznek majd a tulajdonosok. Az Eddát idézve: "Álmodtam egy világot magamnak" – de nem ilyet. Viszont efelé tartunk.

Kis téglát, elképzelhető, magam is lebontottam a bizalomfalból. Korábban, egy riport okán, igyekeztem bejutni vásárhelyi házakhoz, a belváros kertvárosias részén. Nem volt nehéz. Örültem is, meg nem is. Megbíztak bennem, és nem estek emiatt pofára. Bár olyan férj is akadt, aki később előkerülve lehordta párját óvatlansága miatt, illetve olyan gyerek, aki csak résnyire nyitotta a bejárati ajtót, majd szólt a szüleinek. Ők beengedtek.

Nem tudom, mi a jó és mi a rossz. Hol húzódik a határ az óvatosság, a gyanakvás és a bizalmatlanság között? Vagy egyáltalán van-e még? Kísérletezni nem érdemes. Drága mulatság lehet. Nem csak, sőt nem elsősorban az anyagiak miatt. Az elvett pénz, mobiltelefon visszaszerezhető és -adható. A becsület és a bizalom soha.

Pillanatnyilag az a "normális", ha egy kézfogás után megszámoljuk: megvan-e mind az öt ujjunk. Éppen ezért álmodhatunk – talán nem is tehetünk mást – egy világot magunknak: az enyémben mindenki "balek" lenne.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2011. február 15. 09:44
    „"A becsület és a bizalom soha."

    Azt szokták erre mondani, hogy a soha még Istennek is nagy idő. :)
    Inkább csak nagyon nehezen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úttörő alkotmány

"A világon elsőként mi adhatnánk plusz szavazati jogot kiskorú gyermekeik után a szülőknek." Tovább olvasom