Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A boldogító nem

JEGYZET - "Bátor ember az, aki 2011-ben házasságra adja a fejét."
Történelmi mélypontra süllyedt a házasságban élők száma Magyarországon. 1980-tól napjainkig a házasságkötések száma negyedével csökkent, miközben a válások száma 55 százalékkal emelkedett. Jelenleg 30 másodpercenként elválik egy házaspár az Európai Unióban. A rideg statisztika alapján kimondhatjuk: egyre kevesebb a sikeres házasság Európában.

A 30 éves generáció nagy többségének – tisztelet a kivételnek – a házasság ma már nem a biztonságot jelenti. Nem nagy merészség leírni: mindenkinek egyre több elvált ismerőse van. Válásukkal pedig intő példát mutatnak a még szingliként vagy élettársi kapcsolatban élő fiataloknak: mit sem jelent a holtomiglan-holtodiglan kifejezés. A szerelmüket örök életűnek hirdetők esküdt ellenséggé tudnak válni frigyük felbontása után. Ilyen előzmények mellett nem meglepő, hogy a házasság intézményében sokan csak a gondot látják. Az elrettentésre a bulvármédia is rátesz egy lapáttal: álompárnak kiáltanak ki egymást néhány napja ismerő hírességeket, azonnal házasságról vizionálnak, majd kárörvendően csámcsognak az amúgy egyébként sem komoly kapcsolat felbomlásáról. Ugyanilyen elánnal számolnak be évtizedekig jól működő házasságok tönkremeneteléről is. Az olvasó ezt kapja a képébe, és el fogja hinni: egy házasságnak csak ritkán lehet jó vége. A gazdasági körülményekről és a mostanában oly divatos karrierépítésről is lehetne beszélni. Most csak annyit mondok: bátor ember az, aki 2011-ben házasságra adja a fejét.

Egy kapcsolat egyébként nem attól működik jól, hogy arról létezik hivatalos papír. Talán ezért is duplázódott meg 10 év alatt az élettársi kapcsolatok száma hazánkban. Egyszerűbb papírok nélkül istenhozzádot mondani egy válságba jutott kapcsolat végén, mint bíróságra szaladgálni és marakodni a marakodnivalón, legyen szó anyagiakról vagy gyerekekről. Régen a legnagyobb szégyennek számított házasságon kívül gyereket szülni a világra – mára természetesnek vesszük ezt. Egy csöppségnek elsősorban biztonságra és szeretetre van szüksége a szüleitől: ezt pedig szerencsére nem csak férjként és feleségként tudják megadni számára.

Olvasóink írták

 • 5. Pandora 2011. augusztus 17. 15:15
  „bogoz-hatjuk tovább a dolgot :) a fiatalember valszeg azért nem a MIÉRT-ekkel kezdett el foglalkozni, mert nem szociálpszichológus, hogy okfeltáró értekezéseket írjon. viszont tükröt mutatott a társadalomnak, méghozzá eléggé görbét a mai valóságról. tetszik, nem tetszik ez a helyzet.

  a cikkhez pedig még csak annyit, hogy szomorú lenne, ha egy párkapcsolatban a biztonságot egy házasságlevél nyújtaná..”
 • 4. bogoz 2011. augusztus 17. 09:35
  „Pandora:
  Leírtad te helyettem is, hogy miről kellett volna az irománynak szólnia "....türelem, megértés, gyengédség és az érdek nélküli szeretet." (A családon belül és az egyéb emberi kapcsolatokban is.) Csak ez mostanában nem trendi. A statisztikai adatokat könnyebb munka volt a fiatalembernek (félre)elemezni, mint a miértek-ről értekezni.
  Tagadásra (a NEM-re) nem lehet pozitív életprogramot építeni. Vásároljon gyereket a Gyerekboltból!
  Egyébként ezüstlakodalom és mindennél többet érő párkapcsolat.”
 • 3. mazsolaszolo 2011. augusztus 17. 08:06
  „2: Egyetértek. Egy kivétellel: a szeretet mindig érdek nélkül való - ami érdekre épül, vagy ami mögött az van, az nem szeretet.”
 • 2. Pandora 2011. augusztus 16. 20:29
  „vagy nem sikerült ki-bogoz-nod az írás lényegét vagy rosszallóan a fejedet csóválod, mert te nyilván már az aranylakodalmadat is megülted..:)
  ha az utóbbi, akkor gratulálok. és nézz körül, hány hasonló házaspár tolong a környezetedben.

  a cikk sajnos nagyon is a való világot tükrözi, és lassan kivesznek az emberekből olyan érzések, hogy türelem, megértés, gyengédség és az érdek nélküli szeretet. ezen kellene változtatni.”
 • 1. bogoz 2011. augusztus 16. 16:01
  „Mindig nagy élmény, amikor egy ilyen hatalmas élettapasztalatokkal rendelkező megmondó embert enged szóhoz jutni az "újság" egy társadalmilag igen fontos kérdésben.
  Kívánok a fiatalembernek boldog, hosszú házaséveket, családban nevelkedett gyermekeket (édesanya, édesapa) és idő múltával kellő önkritikát ehhez az irományhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesszőparipa

"A bennszülöttek sem tudják, mit lehet napokon keresztül csinálni Szegeden." Tovább olvasom