Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A böszmeség és a hazugság

"Hazudtak! Ne legyenek illúzióink, a hatalom megszerzésének reményében. Gyurcsányt idézve: „Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.""
„Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. (...) a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére."

A fentieket Gyurcsány Ferenc kormányfő, miniszterelnök-jelölt a választások megnyerése után, de még kormányalakítás és -program előtt egy májusi szocialista frakcióülésen mondta a balatonőszödi kormányüdülőben. A Magyar Rádióhoz tegnap eljutott hangfelvételt a rádió a saját honlapján hozta nyilvánosságra.

Mielőtt belemennék a részletekbe, elárulom, hogy nekem tetszik, amit Gyurcsány akkor a hatalom- és pénzéhes képviselőjelöltekkel közölt. Még szóhasználata ellen sincsenek kifogásaim: ha egymás között így beszélnek, ha a többség ebből ért, hát legyen! Az viszont már kevésbé tetszik, hogy a szocialisták és vélhetően a szabad demokraták a választások előtt a nyilvánosságnak arról nem beszéltek, milyen konvergenciaprogram nevű megszorító intézkedésekkel lehet az ország gazdasági helyzetét stabilizálni, mire kell felkészülnie a népnek.

Hazudtak! Ne legyenek illúzióink, a hatalom megszerzésének reményében. Gyurcsányt idézve: „Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt."
Itt akár azzal meg is állhatnék, hogy a többit bízzuk rá az október elsejei „közvélemény-kutatásra", de a kikerült felvétel számos más kérdést is felvet, amiről politikusok és politológusok még legalább két hétig biztosan elvitatkozgatnak.

Az egyik legizgalmasabb, hogyan kerülhetett ki egy olyan helyiségből a zárt frakcióülés hanganyaga, ahol a megfelelő óvintézkedések miatt a hangrögzítők és a mobiltelefonok működésképtelenek.
Vagy azok szerezték meg és hoz(at)ták nyilvánosságra a hangfelvételt, akik nem értették meg, hogy „másról szól ez a kurva ország"? Ők, akik puccsot akarnak a szocialista pártban? Ők, akik most arra játszanak, hogy bukjon Gyurcsány, vele a kormány, írjanak ki új választásokat? Ez is elképzelhető.

Az is érdekes, hogy az országgyűlési választási kampányában még a szocialistákat is túlígérő Fidesz a KDNP-vel szövetkezve a mostani kampányát arra építette fel, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott reggel, hazudott délben, hazudott este. A Fideszt kétségtelenül erősítő szalagon hallható, hogy a miniszterelnök is használta majdnem ugyanezeket a szavakat. Lehet, hogy a Fidesz már rég meghallgathatta, hogy májusban mi hangzott el a szocialisták frakcióülésén, és jó érzékkel, érthetően a Gyurcsány-beszédre építette fel a kampányát?
Ez is lehet.

Ja, a kormányfő a beszéde vége felé kijelentette: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk... Nem akarom tovább csinálni! Vagy megcsináljuk, és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni."
Gyurcsány maradt. Borítékolható, hogy az ellenzék majd azt követeli, mondjon le a miniszterelnök. A szocialisták leendő elnöke azonban már tegnap világossá tette, esze ágában sincs távozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téröröm

"Látogassanak ki a Szent István térre, kerekre nyílt szemmel ámuldozzanak szépségén, engedjék be… Tovább olvasom