Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A disznóvágás joga

"Azok után, ami az ötvenes években Magyarországon történt, tényleg komoly ellenállásba ütközne a kormány, ha a disznóvágás jogát próbálná korlátozni."
Zalai Andrea tudja, hogy működik most Magyarország. A falusi vendéglátók szervezetének főtitkára tisztában volt vele, ha azt nyilatkozza, egy készülő rendelet miatt megszűnhet a disznóvágás régi magyar hagyománya, abból országra szóló botrány lesz. Így történt. Megszólalt az ellenzék, idegesen védekezett a kormány, ezt harmincnyolc újság, internetes hírportál, tévé tálalta, majdnem ennyiféleképpen. Mindez pedig azért volt, mert készül a falusi vendéglátókat szabályzó rendelet, és szervezetük minél kedvezőbb pozíciót próbál kiharcolni a minisztériummal szemben. Ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak a tárcára, elég volt ennyi. Akkor is, ha közben kiderült, a kormány – bár tényleg könnyen el lehet hinni róla – nem akarja betiltani a házi disznóvágást, sőt azt sem akadályozná, hogy fizető turisták jöjjenek a disznótorainkra. Azt viszont akarhatja, hogy egy vendég se kapjon ételmérgezést, és erre legyen valamiféle garancia. Ez a szempont elsikkadt az elmúlt napok híreiben. Ezért persze nem kell megszólni a főtitkár asszonyt. Csak látni kell, hogy a sajtót és a politikusokat milyen könnyedén lehet ugrasztani néhány mondatos, elszigetelt igazságokkal. Lehet ezeket még szebben paneleknek is nevezni. Sok közéleti karrier épül föl belőlük.

Azok után, ami az ötvenes években Magyarországon történt, tényleg komoly ellenállásba ütközne a kormány, ha a disznóvágás jogát próbálná korlátozni. Ezt a hagyományt nem a falusi vendéglátás tartja életben, hanem az árkülönbség, ami a boltban vehető és az otthon földolgozott hús ára között van. Aki megtanulta szüleitől, nagyszüleitől, hogyan kell szétbontani egy disznót, és van rá helye, elég edénye, kése, mélyhűtője, az valószínűleg vág. Újabban baráti társaságok látják vendégül egymást toron, egyre több faluban rendeznek böllérnapot. Nem skanzenudvarra való, hanem élő, fejlődő kultúrájú hagyományról van szó.

Télen voltam egy ilyen rendezvényen, nem tudósítani, hanem dolgozni. A disznókat árammal kábítottuk el, ott volt az állatorvos, és fölvilágosítottak a szervezők: ha valaki hurkát vagy kolbászt akar venni pénzért, nem adhatunk neki. Egyáltalán nem akadályozta a hiteles hagyományápolást és a szórakozást, hogy megadtuk az Uniónak, ami jár neki. Az viszont életre szóló élmény volt, hogy miután elterjedt a nyilvános disznóvágás híre, délutánra busszal jöttek az emberek, még a városból is. Sokan hangoskodtak, háromszor álltak sorba, mások szerényen, elfogódottan vártak, hátha most nem maradnak éhen. Úgyhogy a későn érkező falumbelieknek alig jutott kóstoló.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. őrgróf 2009. augusztus 02. 10:20
  „A házi disznóvágást csináljuk magyar módra - mint néhányszáz éve - az EU meg mondjon amit akar. De úgy tűnik, csak nálunk akar? Mert nézzünk csak szét Görögországban, Olaszországban? Aki járt ott, tudja miről beszélek...vagy pl. gondoljunk bele, hogy Belgiumban be akarnák vezetni a ZÉRÓ toleranciát? Megbuktatnák a kormányt. De a birka magyarral mindent lehet?! Bezáratták a falusi kis vágóhidakat, ahol tényleg ellenőrizett módon lehetett volna a vágásokat intézni. Németországban kitűnően működnek! Itthon állítsunk minden házi-vágás mellé egy állatorvost? Mikor pl. egy jobb téli hétvégén 15-20 helyen vágnak disznót? Ezt csak élettől elrugaszkodott íróasztali állatorvos - és kebelbarátai gondolhatják komolyan...És igenis finom a hagymás vér, a véres-hurka, a fehér kolbász, ahogy Erdélyben ( meg a Rábaközben! ) csinálják...Ételmérgezés? Elméletben előfordulhat. De gondoljunk bele: azért, hogy ne legyen (esetleg egy) ételmérgezés, tiltsunk be évi több-tízezer disznóvágást? Én nem tudom, mitől terjed köztünk ez a kifacsart, (állítólag!!) EU kompatibilis valójában idétlen gondolkodásmód? És hát akinek végképp az kell, volt miniszterelnökünk szavaival élve: el kell húzni máshová...”
 • 33. ank 2009. július 31. 22:23
  „Elmondom erkölcstelen estém: ittam először is jóféle szabolcsi szilvapálinkát. Nem azt a híg lőrét, amit a hierpmarketek pálinkának csúfolnak, hanem azt, amit a tősgyökeres szabolcsi ismerősöm maga állít elő. Mit mondjak, a legjobb ír whisky a kanyarban nincs...
  Ezzel alapoztunk. (Én és életem párja.)
  Utána pedig véres hurkát sütöttem jóféle oldalassal. Szegény 1 hete még röfögött. Hát ilyen az élet, Dezsőnek meg kölll halnia. Gyurkának is. Élve Gyurka, töltve hurka.
  Ne tudjátok meg, milyen finom lett! Friss kenyérrel mártogattam ki a szaftját utána...”
 • 32. cselac 2009. július 31. 11:58
  „Nem, nem, ez úgy van, ahogy írtam :) Csak elfelejtettem, hogy a szűzpecsenyét előtte sózzuk-borsozzuk. Egyébként nagyon finom, érdemes kipróbálni, meg baromi látványos is. Lehet főzni is.

  Fenyővizet már nagyon rég ittam, ritkán csinálják, gyerekkoromban még volt igazi fenyőszirup is, de sajnos minden hígul. Inkább köményest szoktak manapság, vagy oroszhegyit.”
 • 31. .suhym. 2009. július 31. 11:28
  „28. hozzászólás cselac 2009.07.31. 07:50

  Fenyővizet isztok?”
 • 30. .suhym. 2009. július 31. 11:23
  „28. hozzászólás cselac 2009.07.31. 07:50

  A szűzpecsenyét véletlenül a darált húsba fektetés helyett, nem megtöltitek vele, és a necchájba csavarás, majd sózás , borsozás?
  Hoppá, most olvastam ismét. Nálatok azt füstre teszik?
  Amiről én írtam, azt sütik.”
 • 29. Pengemester 2009. július 31. 08:11
  „Azt tessék már nekem megmondani,hogy például a Kézilabdacsapat-Névadó RT által készített,macskakajával telinyomott 300 forintos teszkógazdaságos parizer mivel jobb? Ott van higiénia,meg HACCP,meg patikarend. Természetesen baromira nincs így,ezt is mindenki tudja. Egyébként az állatok tényleg érző lények,de innentől nem kéne magyarázkodni,és prioritással fölvértezni más gyilkoászási hagyományait.”
 • 28. cselac 2009. július 31. 07:50
  „Igazából maga a disznóvágás Székelyföldön nem sokban különbözik, kivéve, hogy a kábítás még nem annyira ismert, de pl. nagyapám gyorsabban elintézte a disznót és hangtalanabbul, mint manapság kábítással -muszáj volt. Persze, volt, hogy szaladt még egy kört :)

  A feldolgozásnál, ami már inkább más és arról, ahogy Bandi is írta, tényleg lehetne egy könyvet összehozni (tényleg, lehetne!!!): errefelé szokás a hagymás vér, felénk azt nem is ismerik, nálunk friss húsból, jó sok hagymával készült boros tokány van sok-sok puliszkával, persze előtte első fogásként pálinka. Aztán a húsfeldogozásnál, amit itt még nem láttam, van a csavart, vagy tűrt hús. Ez abból áll, hogy a sertés szüzet sózzuk, borsozzuk, darált kolbászhúsba fektetjük, amit a disznó fátyolhájával fogatunk össze és ez így megy a füstre. A kolbászhús amúgy eleve nagyon kevés paprikával készül, érdemes úgy is megkóstolni.
  Rizses hurkát nem nagyon készítünk, helyette ott van a véres hurka, aminek egyedülálló ízét az erdélyi konyhában szívesen használt csombor adja. Ezt abáljuk, vagy abálás nélkül sütjük. Szokás még felénk a májast befőttesüvegbe rakni, arra zsírt csurgatni -tartósítás, kicsit más módon.

  Még biztos van pár érdekesség, de most ezek jutottak eszembe hirtelen. Persze, minden fogást elválaszt a pálinka, egy nap alatt kétszer-háromszor is tisztességesen be lehet rúgni. Ezért is csodálkoztam én, amikor feleségeméknél volt disznóvágás és délre szinte minden kész volt...:)

  Persze, lehet, hogy jó ilyen kaják nélkül is élni, mindenkinek szíve joga, hogy mit eszik, hogyan éli le az életét, ha azzal embertársainak nem okoz kárt, hiszen valóban, a növények is élő organizmusok.. a zselatin pedig disznóbőrből van. Az, hogy valaki vegetáriánus, egy fikarcnyival sem lesz előrébb való társainál, mint ahogy az sem kevesebb, aki húsevő. Mert a világ úgy kerek, ha nem vagyunk egyformák, csak illene ezt tiszteletben tartani. Aki pedig a másik gondolatainak, döntéseinek tiszteletben tartására képtelen, az egy másik rendszerben talán király lenne -hiszen tudjuk, vannak ilyenek, zsarnokoknak hívjuk őket- alkalmatlan egy szabad társadalomban való teljes életre, hiszen ezzel önmagát zárja ki abból. Lehet neki, hiszen ő így döntött. Éljen így, ha őt ez boldoggá teszi.

  Szóval attól senki nem lesz több és tovább sem él, ha csak növényt eszik, ebbe a képzetbe ringatni magát jó, ha annak az illetőnek szebb lesz tőle az élete.”
 • 27. .suhym. 2009. július 31. 07:21
  „1. hozzászólás Bond 2009.07.30. 14:33

  Tudtommal EU előírás a kábítás, és ez a házi vágásra is vonatkozik, R-Go a szomszédodat igencsak megbüntetnék!

  Saját véleményem, a szomszédod, ha így vág, ahogy leírtad, akkor egy szadista állat!!!”
 • 26. .suhym. 2009. július 31. 07:18
  „küldöm 9. hozzászólás abrakapokusz 2009.07.30. 20:08

  Olaszországban még támogatják is azokat, akik a falusi turizmus keretein belül a vendégeknek a saját maguk által előállított hús és egyéb termékeket szolgálják fel.”
 • 25. .suhym. 2009. július 31. 07:16
  „23. hozzászólás bakosandras 2009.07.31. 06:48

  A zsírban eltett kolbász és sült hús nagyon régi szokás sok helyen.

  A svábok csinálnak füstölt véres hurkát (is).”
 • 24. .suhym. 2009. július 31. 07:13
  „4. hozzászólás flexsnake 2009.07.30. 17:08

  Kábítás utáni szúrásnál nem visítozik a sertés!”
 • 23. bakosandras 2009. július 31. 06:48
  „Amit említesz, a disznóvágási szokások tájegységek szerint, nem is cikket, hanem könyvet érdemelne. Ngyokat nyelne az olvasó. De Magyarországon belül is sokféle a szokás, például az ételek elkészítése, fűszerezése, és főleg tartósítása szempontjából. Én erről elég keveset tudok, csak annyit, hogy a töltött káposzta az ilyenkor másutt is szokás, és hogy az erdélyiek csombort is tesznek bele, amitől egészen különleges az íze.
  Amikor Bodófalván jártam - Lugoshoz közeli, makói telepesek által létrehozott falu -, ott olyan kolbászt sütöttek, amit előtte zsírban tároltak. Az oldalast régebben, amikor nem volt divatos a mélyhűtő, nálunk is úgy tartósították, hogy lesütötték, és zsírban rakták el, de kolbászt még nem láttam így. Nyolc-tíz centis darabokra volt vágva. A bodófalviak azt mondták, azért jó így, mert nem szárad ki, mint a füstölt, és úgyis zsírban melegítik föl, amikor előveszik.”
 • 22. flexsnake 2009. július 31. 06:12
  „A húsevők jó 10évvel kevesebbet élnek....”
 • 21. flexsnake 2009. július 31. 06:11
  „Az ember növényevő. A húsevő élve tépi szét az áldozatát. A fogazata nem húsevő, a gyomra az állati eredetű táplálékok több mint felét nem emészti meg. Például a tojásfehérjét képtelen megemészteni hőkezelés nélkül.
  NA itt is a jó példa, egy húsevőnek a nyers hús elfogyasztása nem okozz különösebb problémát. A kutyák gyomrában lévő baktériumok még a romló húst is lebontják. Az ember egy kissé zöldtől is teljes lebetegedést kap.”
 • 20. Mignon 2009. július 30. 23:44
  „Andras!
  Az is megerdemelne egy cikket, pl. a környezö orszagok magyarjainak
  disznovagasi szokasai!

  El tudom kepzeni pl., hogy valaki a Szekelyföldröl atjön, es milyen
  idegennek tartja az "anyaorszag" szokasait e tekintetben is...

  Szia.”
 • 19. cselac 2009. július 30. 23:34
  „Csak vigyázz a kóser karmádra!!!”
 • 18. Mignon 2009. július 30. 23:31
  „Nincs is finomabb, mint egy disznotoros reggeli:

  egy oriasi serpenyö tele piritott hagymaval es a sok sült disznoverrel........!!!!!!
  (A csoda vigye el, egesz ehes lettem!)

  :)”
 • 17. Mignon 2009. július 30. 23:14
  „Gyerekkoromban, a falucskaban, ahol eltem mindeg Karacsony elött volt a
  disznotor.

  Az ünnepely volt!
  Az elökeszületekkel, gyermeki-, talan felnötti izgalommal.
  A böller jött reggel röviddel 4-ora utan.
  A kapuajtoban mondott egy köszöntöt, es egy fel deci palinkat megivott.

  A "ritualitas" is nagy szerepet kapott!
  Egy parasztember nagyon "gyakorlatiasan" gondolkodik, nincs sok ideje "elmelkedni".

  Ilyen, a disznotor is.
  Letfenntartas.”
 • 16. cselac 2009. július 30. 22:49
  „Ennek az illetőnek mi ment az agyára, egyébként?”
 • 15. cselac 2009. július 30. 22:47
  „Na, András, megkaptuk a böllérnapot...mi, növényevők bele is pusztulhatunk ezekbe a kolbászokba.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertmagyarország

"Egyszerre túl nagy és túl kicsi is a Mórakert. Nagy, amikor a csarnokokat, a feldolgozókapacitást,… Tovább olvasom