Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

A félelem bére

JEGYZET - "Szerződés nélkül nem érdemes sem albérletet keresni, sem kiadni."
Szerintem főleg bizalom és önbizalom kell hozzá, hogy 10 perc alatt eldöntsd valakiről, átengeded-e neki a lakásod vagy beköltözöl-e az övébe. Aligha emberismeret dolga ez, ennyi idő alatt a Hazudj, ha tudsz című sorozat Dr. Lightmanje sem tudná megmondani, hogy valaki fizetni fogja-e rendesen a közös költséget, és dohányzik-e majd a konyhában. Na jó, Dr. Lightman esetleg, de senki más.

A lakáskiadás para, akárkinek adod ki, félsz, hogy tönkreteszi. Hiába orvos, külföldi, diáklány, szolid pár – mindenki gyanús. A lakásbérlés is para, lehetnek rejtett hibák, tolerálhatatlan szomszédok, meglepetés fűtésszámla.

Sokkal kevésbé aggasztóak a lakótársak, egyetemistaként laktam olyannal, akivel előtte sosem akartam, és már felnőttként sem zavart, amikor a főbérlő azt mondta, az egyik szoba egyébként ki van adva. „Kivették a másik szobát, egy amerikai fiú lesz még a lakótársam" – írta leendő barcelonai albérletéről most éppen Londonból egy barátnőm. Az jó vagy nem? – kérdeztem. Ja... kedves, asszem – válaszolta.

Együtt élni kevésbé félelmetes egy idegennel, mint üzleti kapcsolatba lépni vele. A lakótársról a legjobbat feltételezzük, a tulajdonosról, bérlőről a legrosszabbat.

Az albérletmesék blogon olvastam egy kommentben: „ha mi, lakással rendelkezők a 8-10-12-15 milliós lakásunkba beengedünk titeket, azt igenis vegyétek csak az élet egy olyan nagy ajándékának, amit amúgy nem érdemeltek ki, és ne higgyétek, hogy nektek alanyi jogon jár, hogy pár tízezer forintért megkapjátok. Mindennap imádkozzatok, dicsérjétek az Urat, hogy nyomorult életeteket nem a híd alatt kell eltölteni, hanem egy meleg lakásban, ahol hallgathatjátok a gázkonvektor pattogását, ami a meleget adja." Kedves.

A bérleti szerződések sok esetben csak és kizárólag a bérbe adót védik – kesereg ugyanitt egy pórul járt albérlő.

Biztosan nem a bizalomra kell épülnie a lakáskiadásnak. Szerződés nélkül nem érdemes sem albérletet keresni, sem kiadni. Akinek pedig ez sem elég megnyugtató, megbízhat ügynökséget is. De azon úgysem változtat semmi, hogy a lakásért beszedett pénz mindig kevés, a kiadott pénz mindig sok lesz.

Olvasóink írták

 • 4. Mignon 2011. augusztus 01. 00:26
  „Zsuzsi az alberletröl valo hozzaszolasaba ("Velemeny"-ebe)
  belekeveri meg az egyik legszebb filmklasszikust is...!

  Föszerkesztö Ur!

  Ebböl a lanybol meg lesz valaki...!!!!”
 • 3. Mignon 2011. augusztus 01. 00:12
  „"Le Salaire de la peur".
  "Der Lohn der Angst".
  "A felelem bere".

  Ott, masrol van szo.
  Nem alberletröl.....

  Uccso hozzaszolasom volt.
  Komolyan.”
 • 2. Mignon 2011. július 31. 16:34
  „Csak,
  hogy jön ide a Nitroglyzerin...?
  (1953)

  :)”
 • 1. Zebra 2011. július 31. 12:15
  „A szerződés az egy nagyon szép dolog, kivéve ha nincs pénzed (gondolom, mindenki tudja, hogy papírral többért adják ki).

  Az pedig nem igaz, hogy a lakótárs kevésbé para. A rezsin sokat lehet spórolni, de úgy nem, ha a másik hetente 4x mos, órákig zuhanyozik, soha nem kapcsolja le a villanyt, folyó víznél mosogat vagy mos fogat, télen 30 fokban szeret lenni (a lista végtelen). Ja, és tönkretesz valamit, aztán letagadja, így vagy közösen kell megjavíttatni, vagy ugrott a kaució.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes valóságshow

"Ezen a világbajnokságon Vásárhely is rajtkőre áll." Tovább olvasom