Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A forradalmár díja

"Gratulálok, András. Még hogy az életben nincs már több móka."
Lovasi András és az állami kitüntetés sosem szerepelt volna egy mondatban nálam, és ha mégis eszembe jut, akkor inkább ijesztő lehetőség, semmint szívderítő megnyugvás abban, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát. Először megijedtem – mondta Lovasi az Index videóján a díj átvételekor. Én is. A mainstreamesítésen a korona, a punkoskodás vége, a pókháló a rock and rollon egy Kossuth-díj. A komolykodás kezdete, az aranykor vége, fel kell nőni, nincs mese.

Lovasit azért féltem, mert 15 éve oda vagyok érte. A Kispál és a Borz a gimnazista létem háttérzenéje volt, ha musical készülne a 4 évből, a Forradalmárt, a Zsákmányállatot, a Jutkát, a Tökéletes helyettest énekelnék a szereplők az Erkel-gimnázium folyosóján.

Ha péntek, akkor Kispál – ezt olyan gyakran mondtuk, hogy utólag úgy tűnik, minden pénteken fellépett a zenekar a 48-as Clubban. A koncertekre még a sziámisok meg a PUF-osok is elmentek. Oké, nem összebékíthetetlen ellentét, de nálunk ezek voltak a törésvonalak.

A Kispál-szövegek annyira nem hétköznapi módon beszéltek hozzánk, hogy bár mi nem mindig értettük Lovasit, úgy éreztük, hogy ő ért bennünket. Esszéket tudtunk volna írni az Úgyse hiszi senki el magának / Hogy amit lát, az tényleg van / Hanem várja, hogy a valódi látványt / Jelző kürtszó felharsan versszak rejtett jelentésrétegeiből.

„Ami kell, az az elszántság, a tehetség, a lelkesedés. Én csinálom, és engem baromira nem zavar, hogy ezért pénzt adnak" – mondta lapunknak egy 2006-os interjúban Lovasi András. Remélem, a Kossuth-díj sem zavarja.

Már én is úgy gondolom, hogy kár volt megijedni. Nem Lovasi megítélése változott a Kossuth-díjtól, hanem fordítva. Egyesek szerint emberközelivé tette az elismerést, más azt mondta: azt üzeni, hogy bárki megkaphatja, aki letesz valamit az asztalra, nem kell operaénekesnek, „híresszínésznek", és nagyon öregnek lenni hozzá.

Gratulálok, András. Még hogy az életben nincs már több móka.

Olvasóink írták

 • 3. cickányzat 2010. március 19. 17:25
  „Nem érdemtelenül kapta.
  Az ellenkezőjét itt terjedelmi okokból
  nem lehetne fölsorolni.
  Gratulálok !”
 • 2. pocokkaa 2010. március 19. 13:27
  „Éppen ideje volt!
  Gratulálok.”
 • 1. flexsnake 2010. március 19. 10:10
  „NA meg a lovasi és a többi tornacipős....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első lépés

"Sokat vár a magyar rendőrség a német mintára bevezetett újítástól." Tovább olvasom