Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A graffitis fal visszafúj

"Az sem igazán szerencsés, ha a fölborított virágtartókat azért nem borítják föl egy éjszakán belül kétszer is, mert egy virágtartót csak egyszer lehet fölborítani, amíg vissza nem állítják."
Tulajdonképpen nagyon érdekes, hogy milyen kis problémák tudnak okozni – milyen nagyokat. A földet például nem valamilyen magasröptű indokból kényszerülünk majd elhagyni, gyarmatosítva a világűrt, hanem csak mert elszennyeztük. A környezetvédelem – benne az épített környezet védelme, a városvédelem is – kísérletet tesz az emberi természet módosítására: őseink génjeibe nem épült be a környezet megőrzésének szükségessége, mert a környezet korlátlan mennyiségben rendelkezésre állt, nem volt érték. Mesterségesen kell tehát kialakítani magunkban a korábban nem létező gátakat, amelyek azért nem léteznek, mert amikor az emberi faj kialakult, semmi jel nem utalt arra: benépesíti az egész földet, s az egyszer használatosnak gondolt környezetről kiderül, még mások is használni akarják.

Pedig akarják. Graffitizők például rendkívül meg tudnak lepődni, amikor firkálni akarnak, de már nem találnak üres felületet, és az első-, másodgenerációs firkálmányok felülfirkálása valahogy már nem igazi. De azért nem lenne szerencsés, ha a nemrég átadott, csodálatos, szegedi Szent István tér máris megkezdődött összegraffitizése csak szabad felület hiányában maradna abba. Az sem igazán szerencsés, ha a fölborított virágtartókat azért nem borítják föl egy éjszakán belül kétszer is, mert egy virágtartót csak egyszer lehet fölborítani, amíg vissza nem állítják.

Vásárhelyen például egyszerűen nincs elég rendőr a rongálások megfékezésére: mire a hatalmas határú város egyik feléből a rendőrök lakossági bejelentésre elérik az éppen soros rongálási helyszínt, a rongálás már befejezett ténynek minősül. Szociológusok vitatkoznak azon: miért, hogy az Európa-szerte minden nagyvárosban sikert aratott kedélyes-vidám, színes tehenek mindenütt épségben megmaradtak, Budapesten viszont néhány napon belül már nem lehetett rájuk ismerni.

Miért rongál, aki rongál? Túltengő agresszivitásszint? Kétségtelen. Gyávaság? Egészen biztos: a graffitis fal nem fújja le a graffitizőt, a virágtartó nem borítja föl az éjszakában a várost járó fiatalt. Dankó Pista hegedűje nem töri el a hegedűnyakat eltörni szándékozó nyakát. Ha megkérdeznénk egy rongálót, miért rongál, tartok attól, úgy válaszolna, mint a hegymászó, mikor megkérdezik tőle, miért mászik hegyet: azért, mert ott van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt centi lucsok

"Egy benyomás nem benyomás, fontos dologban fontos a pontos diagnózis. Másnapra elapadtak az egek… Tovább olvasom