Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A gyanú árnyéka

"És lettünk minden addiginál gyanakvóbbak – mindennel és mindenkivel szemben."
„Sokszor látom a torony felé repülő gépet. Ilyenkor megfagy a szívem, és elnémul a szám. Néha hallom az első becsapódás zaját. Egyszer vezetés közben fekete felhőt láttam gomolyogni az égen. Ez arra a sötét felhőre emlékeztetett, ami New Yorkban beborított bennünket" – meséli egy túlélő, Christine Sweeting, hogyan emlékszik 2001. szeptember 11-ére.

Azt mondják, minden német fel tudja idézni, hol volt a berlini fal leomlásakor – a Világkereskedelmi Központ füstölgő, majd összecsukló tornyai, a Pentagon lángoló épülete, a terroristák által eltérített, de az utasok ellenállása miatt végül lezuhant utasszállító repülőgép roncsai, a koromfekete porral borított, tántorgó túlélők, s a mintegy 3000 New York-i áldozat arcképéből összeállított tabló ugyanígy mindnyájunk elméjéből kitörölhetetlen kép.

Volt, aki frissen szerzett albérletében hitetlenkedve ütögette a tévét, a CNN élőképét figyelve, én iskolatáskával a hátamon, mozdulatlanul állva hallgattam a rádiót az udvaron. Azonnal gyere haza, kitört a háború – ezzel hívta fel egy kollégámat a felesége aznap.

És csillogó díszletek előtt magas homlokú szakértők beszéltek harmadik világháborúról, civilizációk összecsapásáról. És hallottunk addig szinte ismeretlen szavakat. Al-Kaida. Oszama bin Laden. Terror.

És lettünk minden addiginál gyanakvóbbak – mindennel és mindenkivel szemben. Az interneten ezrével találhatók az összeesküvés-elméletek 9/11-ről – még a Mosonmagyaróvári Városi Televízió is azt találgatja, benne volt-e a CIA. És láttunk a Gonosz Tengelyéről szónokló elnököt, és pecsétes jelentéseket tömegpusztító fegyverekről – majd jelentéseket arról, hogy a korábbi jelentések hazudtak. És figyeltük a madridi, a londoni metróból gomolygó sötét felhőket is.

A sötét felhők, amelyek többé – úgy látszik – nem is oszlanak el. A gyanú árnyéka ránk telepedett. Mert 9/11 benne él minden, metróállomáson ottfelejtett hátizsákban, minden, feladó nélkül érkező levélben, minden, reptéren átvilágított neszesszerben. Az elektronikus kérdőívben, amelyben beutazásom előtt az USA illetékes tisztviselője megtudakolja, volt-e valaha is szifiliszem.
Szép új világ.

Olvasóink írták

 • 3. Ajna 2009. szeptember 11. 22:07
  „A világ nem változott ... tudtommal mindig ez volt. Csak az a különbség, hogy ezt nem a történelem könyvekből olvasod, hanem átéled. Mindig ez lesz, amíg az ember nem tanul meg megbocsájtani. Szeptember 11 is egy válasz volt. Tanulhattunk volna belőle ...”
 • 2. nyemcsok 2009. szeptember 11. 20:00
  „téma ide vagy oda, gabesz, eddig ez volt az egyik legjobb jegyzeted. grt.

  celtis: a gyanú árnyéka itthon is meg volt - gondolj csak a kommunizmusra vagy a szocializmusra. csak nálunk legfőképpen a belső ellenségektől rettegtek a pártvezetők...”
 • 1. Celtis 2009. szeptember 11. 13:38
  „Azt hiszem, a gyanú árnyéka mindig is létezett, csak éppen nem az általunk teremtett és üvegbúrával fedett "dicsőséges" nyugatunkon. Ott volt azokban az országokban, amelyek népéről, sorsukról, életmódjukról nem lenne kényelmes tudomást vennünk. Emberek milliárdjairól, akik azért élnek nagyobb nyomorban, hogy mi itt még kényelmesebben pöffeszkedhessünk.

  11-én szerintem az történt, hogy megsejtettünk valamit abból a félelemből, amit a világ nagyobb részén az emberek nap mint nap mindig is átéltek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztos pénz

"A honvédség is esélyt kap, hogy bebizonyítsa, nem olyan, húsz éve." Tovább olvasom