Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A harangok az öntőbe mentek

JEGYZET - "Nyilván darabolt harangot, szobrot is lehet venni jóhiszeműen."
Akkor nyílt ki igazán a bicska a zsebemben a színesfémtolvajokkal kapcsolatban, amikor pár éve láttam, hogy egy baranyai településen a fémből készült temetői szobrokon kívül még a harangot is ellopták. Ez olyan foka az érzéketlenségnek és pofátlanságnak, ami a már megszokott magyar abszurd kategóriáján is túl van. Ahhoz hasonlít, mint halottak napja környékén virágot lopni a sírokról – majd újra eladni másoknak a temető kapujában.

A fémtolvajok amúgy sem túl válogatósak. A csatornafedőtől a magasfeszültségű vezetékeken és zsilipkapukon át a közlekedési táblákig és vasúti sínekig mindent lopnak, ami csillog. Nem hiszem, hogy eközben megfordulna a fejükben: hányan esnek bele a lezáratlan csatornába, miféle vasúti szerencsétlenséget, áramszünetet vagy éppen áradást idézhetnek elő. A napokban éppen a lakatlan pécsi magasházból zuhant ki egy liftből kiszerelt mázsás fém alkatrész, amit elejtettek a tolvajok – mázli, hogy éppen nem járt arra senki.

Ezért nem ráz meg – hogy stílszerű legyek –, amikor arról érkezik hír, hogy valaki fölmászott egy vasúti kocsi tetejére, és aztán „valahogy" áramütést szenvedett.

Persze az is igaz, hogy nem lopnának fémet, ha nem lenne rá kereslet – és ezen a másfél éve hatályos új fémtörvény sem sokat változtatott. A bejegyzett kereskedők ugyan állandó internetkapcsolatban vannak a rendőrséggel, így tudniuk kell, milyen ellopott fémtárgyakat keresnek éppen, de lássuk be: nehéz különös ismertetőjelet keresni egy húszméteres síndarabon. Meg nyilván darabolt harangot, szobrot is lehet venni hasonlóan jóhiszeműen. Ha meg a legális kereskedő nem veszi át, mennek a feketepiacra. Becslések szerint a fémmel bizniszelők kétharmada ilyen.

Már csak az a kérdés: vége lesz-e egyszer a fémlopásnak? Meg kell-e várni, amíg minden fémtárgynak lába kél az országban, majd reinkarnálódik más alakban, vagy elég lesz egy kisebb technikai forradalom is, amivel minden fémet tudunk majd műanyaggal pótolni.

Olvasóink írták

  • 2. csiperke73 2011. augusztus 05. 02:19
    „kici nem ócó de sárga”
  • 1. berkabela 2011. augusztus 04. 19:36
    „Csongrád város külterületén 4 harangot loptak el az utóbbi pár évben.Az utosónál(az ősszel) a tettest is elkapták.A károsultak nem ismerhették meg a tolvaj nevét,mert annak személyisége, lelkivilága,lelkiismerete is lehet,-a károsultnak viszont csak magyar BTK-ra telik.Én mindenesetre bevezetném a kalodát(pellengért) Régen is bevált.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dübörög a frank

"A pénzvilág spekulánsai sakkoznak befektetéseikkel, márpedig jelenleg a frank tűnik a legtutibb megoldásnak." Tovább olvasom