Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A hátizsákok alkonya

"Képzelje csak el, akinek jól hord még a fantáziája, hogy pihegve beállít a jósnőhöz a két lábon járó hátizsák, összes fityegő kabalájával. Az áldásos vagy áldatlan globalizáció révén lett hirtelen világdivattá a pakk, a jövendőmondótól sorsa változására vár szavakat. Zavarossá válik a varázsgömb, fellegek vonulnak el a jósnő homlokán, és azt mondja, hogy nem mond semmit."
Képzelje csak el, akinek jól hord még a fantáziája, hogy pihegve beállít a jósnőhöz a két lábon járó hátizsák, összes fityegő kabalájával. Az áldásos vagy áldatlan globalizáció révén lett hirtelen világdivattá a pakk, a jövendőmondótól sorsa változására vár szavakat. Zavarossá válik a varázsgömb, fellegek vonulnak el a jósnő homlokán, és azt mondja, hogy nem mond semmit.

Hogyan is mondhatna? Már a pesti villamoson is hátizsákban vitte a saját biztonságát védő fiatalember a maga kotyvasztotta robbanószert, és föl is robbant a hátán. Hátizsákba kötve cipelte a végzetes útra a négy londoni merénylő is a magáét. Csúf halál és rombolás, ártatlanoknak, idétlenül magas számban, de most a mellékhatásos következményekre gondoljunk. Elkezdtek őrt állani a metróbejáratoknál, és megvizitálnak minden csomagot. Ja, hátizsák? Le vele! Lássuk a belsejét!
Emlékeznek még az egykori balladás kupléra? Kudelkáné, mi van a kosárban? Akkor a kosár volt a rejtett holmik szállítására rendszeresítve.

Szerepváltás történt, most már a könnyebb változat az uralkodó. Iskolatáska, utazócsomag, vagy egyszerű divattartozék – csakis hátizsák lehet. Legtöbbször fél kantárra, valóságos panyókára vetve. Csak ki ne találja valaki, hogy az üvegzseb mintájára üvegzsákot kellene hordanunk.
Az üvegzseb is volt akkora blöff!

A robbanógyurma állítólag ki se mutatható. Akár csokoládénak álcázva is eljuthat mindenhová. Naponta nyitogatom a világatlaszt, mert mindennap máshol robbantanak. Már-már attól tartok, az atlasz is önkiszolgáló lesz, és fölrobban különböző pontokon. Irakban, ugye, nemzeti sport lett, ötvenesével pusztítanak. Mennyit rémüldöztünk, amikor gyerekfejjel a japán kamikaze repülőkről hallottunk! Hogy beszálljon valaki a röpülő bombába, és nekikormányozza a csatahajónak? Csak ütődött lehet. Fél évszázadra rá jött az a bizonyos szeptemberi nap Amerika két tornyával.

A megrakott autók következtek, öngyilkos sofőrökkel. Másról se hallani azóta, mint a terroristavezérről, akit egész országra kiterjedő háborúval akarnak kipiszkálni az ürgelukból is. Másik országot is megszálltak, az is termi az öngyilkos merénylőket. Maradt még belőlük egyáltalán?

Édesanyák lázadozva siratják őket, de maradt. A szent háború jegyében is robbantanak. Jobban kellene ismernem a Koránt ahhoz, hogy bármit is mondjak róluk, de annyira jutottunk, hogy Pakisztán például dzsihádot hirdetett a szent háború ellen. Kutyaharapást szőrivel? Mielőtt a hátizsákot besorolnák a kegytárgyak közé, állítólag azok a vallási vezetők is belátják már, akik rögtönítélőként a kamikaze ideológia talaján hirdették a túlvilági boldogulást, hogy a hetedik mennyországba se vezet, ha békés metrózókat, vagy éppen henyélő turistákat vesznek célba. Itt-ott egyszerűen megtiltják az őrült vállalkozásokat.

Megfordulna a jósnő fejében is, meglehet, függetleníti magát a robbantó, és vallási háttér nélkül is erőszakkal megy az Isten nyakára? Ahogy a beléptető rendszer is begyűrűzött némely hazai iskolákba is, a hátizsákra nálunk is elkezdenek sasszemekkel vigyázni majd?
Mert a Kudelkánék is kantáros zsákkal járnak már?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet a Hágiról

"A néhány éve még városképi jelentőségű vendéglátó hely felé nagyon sok régebben Szegeden járt veszi… Tovább olvasom