Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A hely

JEGYZET - "Normális áron csak a jó fekvésű ingatlanokat lehet eladni, a többivel mindenki hatalmasat bukhat."
Ha lakást veszel, először azt nézd meg, hol van, az összes többi szempont mellékes – ez az ősi ingatlanos jó tanács még soha ennyire nem befolyásolta a lakáspiacot, mint ezekben az ínséges időkben. Kiderült, hogy a belvárossal nem vetekszik egyetlen lakópark, város környéki csendes falu sem. Mára eljutottunk odáig, hogy Szegeden és a megyében normális áron csak a jó fekvésű ingatlanokat lehet eladni, a többivel mindenki hatalmasat bukhat.
Áll az ingatlanpiac. Annak ellenére is áll, hogy időről időre mi, újságírók érzékelünk némi elmozdulást, meg is írjuk rögtön, hogy néhány lakással többet adtak el, mint az előző hónapban, vagy örvendezünk, hogy megérkeztek a Szegedre felvett egyetemisták a szüleikkel a városba, és készpénzért vásárolják fel a lakótelepi lakásokat.

A valóság azonban az, hogy a néhány fecske nem hozza meg a nyarat. Eszembe jutott Szegeden dolgozó ismerősöm, aki 30 évvel ezelőtt falun építkezett, és a téglától kezdve a bojlerig mindenért ugyanannyit fizetett, mintha a Széchenyi téren húzta volna fel a házát, egyedül a telek árán spórolt. Volt abban az építményben minden, ami a kor színvonalának megfelelt. Majd amikor már nem felelt meg, lecserélte a berendezéseket, leverte a régi csempét a falról, új vezetéket húzott a falakba, korszerű fűtést alakított ki, és körbeszigetelte az otthonát. Még egyszer annyit ráköltött a házára, mint amennyibe eredetileg került. Ma éppen árulja, mert szívesen húzódna vissza a városba, és menne kisebbe, de meg se ugatja senki az ingatlanát. „Ha a pénzemet a bankba tettem volna, én meg albérletben lakom a családommal, ma komoly vagyonnal rendelkeznék" – siránkozott.

És ha még azt is tudta volna az illető, hogy Szeged helyett Kecskeméten kellett volna akkoriban munkát keresnie... A szomszédos megyeszékhely ingatlanpiaca ugyanis a szegedivel ellentétben kifejezetten élénk, az árak pedig meghaladják a Csongrád megyeieket. Míg egy jó helyen fekvő 50 négyzetméteres 5–10 éves lakás négyzetméterára Szegeden 200–220 ezer forint, addig Kecskeméten 240–250 ezer forintot adnak érte. Az új lakások négyzetméteréért Bács-Kiskun megyeszékhelyén 300 ezer forintnál többet is elkérnek, pedig a várost a legnagyobb jóindulattal sem lehet szépnek nevezni. Mégis: Kecskeméten jó most lakni, a Mercedes-gyár és a ráépülő vállalkozások ugyanis megteremtik a fizetőképes keresletet.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. július 31. 14:44
    „Egyik lányom 5 milláért vett magának a Penny mellett lakást.
    Ugyanolyan lakásért nővérem 19 éve fizetett annyit!
    Azóta picit változott a forint értéke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklikulcs

" Könnyű jogszabályt sértve bűnözőt fogni, tulajdont védeni. " Tovább olvasom