Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A hiszékenység vámszedői

"El kell még telnie egy-két évtizednek, hogy a mindenható állam korában szocializálódott magyarok is megtanulják a szabad világ farkastörvényeit. Azt, hogy saját kezükben az életük, óvatosabbnak, körültekintőbbnek kell lenniük, mint korábban voltak; és azt is, hogy ne dőljenek be a hiszékenység vámszedőinek."
El kell még telnie egy-két évtizednek, hogy a mindenható állam korában szocializálódott magyarok is megtanulják a szabad világ farkastörvényeit. Azt, hogy saját kezükben az életük, óvatosabbnak, körültekintőbbnek kell lenniük, mint korábban voltak; és azt is, hogy ne dőljenek be a hiszékenység vámszedőinek.

Ezt épp tíz évvel ezelőtt atyai jó barátom, a Tel-Avivban élő Avri mondta, amikor elmeséltem neki az aktuális történetet: több szegedi család panellakását is eladva milliókat fizetett egy Nemes takács utcai társasház gyors felépítését ígérő kft.-nek. A cég persze egyik napról a másikra eltűnt, és az ügyvezetők nyomát bottal üthette a rendőrség. Az akkori károsultak közül többeknek máig nincs saját lakásuk, nagy árat fizettek hiszékenységükért.

Erre mondta a jó öreg Avri: ilyen ügyek náluk a hatvanas-hetvenes években voltak, azóta érettebb, felnőttebb lett a társadalom, kevésbé hisz a gyanúsan kedvező ajánlatoknak, a hamis próféták igehirdetésének. Ha az életüket komolyan befolyásoló kérdésben dönteniük kell, az emberek megtanulták: előbb körültekintően tájékozódjanak. Ha autót vásárolnak, előbb teszteket, értékeléseket olvasnak a kiszemelt modellről, ha házat építenek, összehasonlítják a kínálkozó technológiákat, ha komolyabban megbetegszenek, utánanéznek a lehetséges gyógymódoknak.

Nem kell ahhoz különösebb természettudományos műveltség, hogy nyilvánvaló legyen: nem lehetséges csak fénnyel élni. Nem vagyunk képesek növényként fotoszintetizálni, nem tudjuk a napfényt életenergiává alakítani. Ha nem eszünk, meghalunk, bármit ígérjenek is a misztikus tanok. A modern tudományban sem kell persze hinni, de azért érdemes bízni benne. Ha másért nem is: nyilvánvalóak az eredményei többek között a gyógyítás területén.

A hiszékenység viszont nehezen gyógyítható, mint ezt a legfrissebb szegedi eset is mutatja: a 85 éves Bözsike néni százezer forintját siratja. Ha átnéznénk csak az elmúlt egy-két esztendő számait, gyanítom, meglepően sok hasonló esetről olvashatnánk lapunkban. Az okos más kárán tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palotás rendszerváltás

"Most új fejezet látszik kibontakozni, képtárként hosszú távra életképes – és gyönyörű –… Tovább olvasom