Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A hit visszaigénylése

"Hát támogassa e mostani ünnepünket a hit, a tolerancia és a szolidaritás szenthármassága."
Negyven éve, te jó ég, negyven éve még a banán volt a sláger, két kiló banán a fa alatt. Protekcióval, kenyérmorzsás pult alól lehetett hozzájutni. Lehet visszasírni a protekciós banán, a fenyőfaünneppé blaszfémizált karácsonyok, a dollárboltos, párttagságis Barbie-k időszakát. És azt is lehet némi megfontolás után mondani, hogy most nem annyira jó. Nem jó a hideg. Nem jó a rendszer. Nem jó az oltóanyag, a bunda, a végkielégítés, a síntörés, a vadállati gyilkosságok sorozata, nem jó sem a nagynak, sem a kicsinek, sír a szegény, a tehetős, sápadozik a polgár.

Erős túlzás, természetesen. Ha van valami, ami ebből az országból szinte fájdalmasan hiányzik, akkor az a mindennapi szolidaritás rutinszerű gyakorlata, amely nem hatódik meg magától, de rokonszenvesen, csöndesen teszi a dolgát, ad, kezdeményez, megszervez, és tényleg hatékony. A magyar civilség törékeny világában alig látni ilyesmit. Nehéz továbbá elhinni, hogy aki egész évben hadakozott és vadászott, most majd az angyalkás, csillagszórós karácsonyi fa alatt kisimíthatja az arcát és a lelkét. Mert nem az ajándékot tesszük a fa alá, hanem mi magunkat.

Úgy látom, momentán a világnak két fő társadalmilag karakterizálható Golf-áramlata van. Az egyik az lenne, hogy a tőled különbözőt, eltérőt, másképpen működőt értsd és elfogadd. Ezek a nagy, életveszélyes kihívások. Magunkat is csak akkor láthatjuk, ha a másik emberig ellátunk, az országunkat is akkor láthatjuk, ha, teszem azt, Tibetig, de legalább Szlovákiáig ellátunk.

A másik melengető globális áramlás a hitünk visszaigényléséről szól. A hitet elveszteni nagyon nehéz, ahhoz szisztematikus munka kellett, segített ebben az elképesztő huszadik század, amely kérdésessé tette az adekvát szót, az adekvát létezést, s amely szörnyeteggé vagy gyáva ölebbé nevelte a hitet.

Hanem mégis az tapasztalható újabban, hogy a hétköznapi élet legdurvább, legkevésbé emberinek tetsző alkalmaiban is feldereng a hit. De még az ateista hitében is ott van az isteni természetű lélegzet. A fa, amit a keresztények állítanak Isten szívére, egyszerűen szép. Lehetünk akárkik, hirtelen mindent elhihetünk ennek a fának! Hát támogassa e mostani ünnepünket a hit, a tolerancia és a szolidaritás szenthármassága. És támogassa holnap is. És aztán hónapok, évek, évtizedek múlva is. Végtére a fa is örökzöld, nem?

Olvasóink írták

 • 10. tuskóhopkins 2009. december 29. 17:43
  „Elképesztő és szomorú is egyben, hogy némelyek (a rendszeresen kommentezők elsöprő többsége sajnos ilyen, bár remélem, hogy ez a keresztmetszet nem képezi le a társadalmat) mennyire nem érti, vagy - ami még rosszabb talán - nem akarja érteni ezt az egyszerű írást. Éppen az a hármasság hiányzik a beszólók (többségének) véleményéből, amiről a jegyzet szól: a hit, szolidaritás és tolerancia.
  Mutogathatunk itt politikai rendszerekre - a belső értékekért mindenki önmaga felelős.”
 • 9. őrgróf 2009. december 27. 12:08
  „nem tudom, flexi, téged ki teremtett...de hogy haragjában tette, az biztos. Ha ismernéd a bibliát, tudnád, azt nem egy ember írta...eszem ágában sincs téged megtéríteni, de azt igen is megkövetelem ( és gondolom ezzel nem vagyok egyedül?!) hogy tiszteld a más gondolkodású embereket a hitükkel együtt! Igaz, az Úr is így szólt: " Lucifer, Te meg, egy gyűrű Te is, működjél mindenségemben tovább... hideg tudásod, dőre tagadásod lesz az élesztő..." persze ezt nyilván te is vágod!”
 • 8. flexsnake 2009. december 26. 20:18
  „A sátán vagyis tagadó mindenkiben benne van, nem lény, az istenhit alapja is az hogy valójában egy mindenkiben jelen lévő dolog. Vagyis egy közös tudat. De mivel a kínaiak ezt már régen kivesézték a jing-jang egyensúly elgondolással hülyeség más nevet adni neki. Egyébként ki mondta hogy isten a jó sátán meg a hű de gonosz? Azért mert egy .... azt írta a bibliában? <moderálva>”
 • 7. maradando 2009. december 26. 16:53
  „Ha hitet vissza lehetne igényelni ,mint az ÁFÁ-t akkor bizony az ateisták törtetnének ezen a téren is az élre .
  A tolerancia ,szolidaritás csak a hittel együtt, a megérdemelt szentháromság . Szeretűnk álszentek lenni !”
 • 6. maradando 2009. december 26. 16:37
  „5.őrgróf.
  Hogy valami közöd van hozzá,az tuti... Á dehogy csak a "vílláját"és a "hosszú farkát" írigyli ! :-)))
  Ez kigyóknál zsigerből alap vágy ! :D”
 • 5. őrgróf 2009. december 26. 12:00
  „a sátán...aki te vagy, flexi? vagy csak rokonod? Hogy valami közöd van hozzá, az tuti...”
 • 4. flexsnake 2009. december 26. 10:30
  „moderálva”
 • 3. őrgróf 2009. december 25. 12:43
  „dodó. igazad van. Remélem mi sohasem találkozunk, a hitnélküli ember ( persze tisztelet az igen kevés kivételnek) erkölcstelen, romboló, símán gyilkol ha kell, szévtver betlehemet, fölgyújt zsinagógát, megtámad mentősöket, soroljam még? Mondhatnám, lelked rajta, de nem mondom, mert neked olyan nincs...
  Kedves theseus! Csak jelezni szeretném, hogy az (állítólag hitromboló!) Kádár-érában az éjféli misén annyian voltak, hogy nem fértek el a templomokban, az Úrnapi körmenet a templomon kívül volt és összeért a tömeg. (most még a templomban sem!!!!) Sajnos a z( egyébként rosszul értelmezett ) liberális politika többet ártott, mint a"szocializmus". Békés Karácsonyt hívőnek és hitetlennek egyaránt!”
 • 2. theseus 2009. december 25. 11:02
  „"A hitet elveszteni nagyon nehéz, ahhoz szisztematikus munka kellett, segített ebben az elképesztő huszadik század, amely kérdésessé tette az adekvát szót, az adekvát létezést, s amely szörnyeteggé vagy gyáva ölebbé nevelte a hitet."

  A szisztematikus munka M.o.-on 40 évig tartott, de azóta is folytatódik bizonyos - sajnos igen befolyásos - körökben.
  Szörnyeteggé senkit nem tesz az igazi keresztény hit, ellenkezőleg: azzá a két ateista, diktatórikus politikai rendszerben való hit tette az embereket a 20. században: a kommunizmus és a fasizmus, más néven a szocializmus és a nemzeti szocializmus. Sajnos nem eléggé köztudott, hogy utóbbi is üldözte az egyházakat.
  A keresztény hívők között számos hősies példát láthattunk a 20. sz. diktatúrákban is, magyar vértanúkat is. Nem mindenkit tettek gyáva ölebbé, még a kivégzéssel, börtönnel vagy az egzisztenciális ellehetetlenítéssel sem.
  Karácsonyfát nem csak a keresztények, nem csak a hívők állítanak, ez tulajdonképpen egy modern népszokás.
  Egyébként vannak a cikkben szép és jó gondolatok is. Érdekes a konzervatív és a liberális eszmék párosítására tett kisérlet, ami nem új gondolat. A hit szabaddá tesz, mondta Jézus. Aki valódi keresztény, az toleráns és szolidáris is.”
 • 1. dodó 2009. december 24. 21:44
  „"A hitet elveszteni nagyon nehéz..."

  Szerintem is. Egyszerűbb, ha el sem fogadom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üresjárat

"Bemegy egy-két órára, megmutatja magát, aztán irány haza." Tovább olvasom