Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A hős is ember

"Az aradi várban talán hallotta, ahogy a toronyóra elüti a hatot a hóhér, aki hozzálátott napi munkájához."
Hősök, nem személyes ismerőseink az aradi tizenhármak. Történelemkönyvek tablóján szereplő, minden évben újratanult, majd elfelejtett névsor. Keveset tudunk a tizenhárom, élete teljében halálba küldött férfiról.

Képzeljük magunk elé a 160 évvel ezelőtti hajnalt! Október 6-án reggel fél hatkor felcsattant a vezényszó, és golyó általi halállal halt Lázár Vilmos, Gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József. Az aradi várban talán hallotta, ahogy a toronyóra elüti a hatot a hóhér, aki hozzálátott napi munkájához: kötél általi halállal halt Lovag Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezić Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Károly.

„Mindenség ura! Hozzád fohászkodom! Te erősítettél engem a nőmtől való elválás borzasztó óráiban, adj erőt továbbra is, hogy a kemény próbát: a becstelen, gyalázatos halált erősen és férfiasan állhassam ki..." – kezdte imáját Damjanich a kivégzése előtti hajnalon. A fiatal házas utolsó fohászában is megemlékezett feleségéről. Az imádott Csernovics Emília sokféle erénye közül csak egy, hogy jól főzött. Annyira, hogy a forradalom előtti időkben Damjanich parancsnoka, Haynau is gyakori vacsoravendégük volt. De a két katona összekapott. 1848. április 4-én Haynau indulatosan kiabált: „die Rebellen, die Hunde, Lumpen, Betyaren". Erre elibe állt Damjanich, és kikérte magának: ő mint magyar nem tűri, hogy jelenlétében ily neveket osztogasson...

A szerb Damjanich nem sodródott, tudatosan a forradalom ügye mellé állt. Nem a világforradalom eszméje éltette, mint Petőfit, nem is a magyar szabadságé, mint Kossuthot, hanem a Kárpát-medencében élő népek összefogásán alapuló köztársaság ideája. De az ily magasztos terveket dédelgető hős is kész kicsi megalkuvásokra. A kivégzésére várakozó Damjanich feleségével bort hozatott a tömlöcbe, így a porkoláb kegyét elnyerve levegőre mehetett, találkozhatott a sógorával, elbúcsúzhatott hitvesétől... Ezt Bene Zoltántól tudom, aki Damjanich leveleire támaszkodó, ismét színre vitt drámájában megmutatja: a hős is ember.

Olvasóink írták

  • 1. turulvedo 2009. október 06. 10:29
    „o”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadjisten

"Kicsit vicces, amikor a szolgáltató magyarázza, hogyan kellene egy ügyfélnek viselkednie a közjó érdekében." Tovább olvasom