Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A jobboldal győzött

Fidesz-győzelem - valahol a meggyőző és a kiütéses között.
A Fidesz elérte a célkitűzéseinek megfelelő számú mandátumot, míg az MSZP a legborúlátóbb előrejelzésnek megfelelő számot szerezte meg. Várakozása fölött szerepelt a Jobbik, és valahogy átcsúszott az MDF. A szocialisták szövetségese, az SZDSZ sem lehet boldogabb: az alacsony részvételi arány mellett sem sikerült mandátumot szereznie.

Megsemmisítőnek azért nem lehet nevezni a Fidesz győzelmét, mert a nem túlságosan magas részvétel mellett nem derülhetett ki világosan, hogy a távol maradók között egy parlamenti választáson lenne-e még tartaléka az MSZP-nek. Sokatmondó, hogy számos korábbi szocialista többségű körzetben a korábbi választásoknál kevesebben mentek el szavazni, ami elégedetlenséget takarhat. A szocialisták listavezetője azonban urnazárás után mindjárt közölte (a sietség is árulkodó), hogy a választók szerinte nem belpolitikáról szavaztak. Ennek ellenére félreérthetetlennek látszik az összefüggés az európai választások eredménye és a 2002 óta folytatott szocialista-liberális kormányzás eredményei között. A szociális rendszerváltással kezdődött és IMF-gondnoksággal véget érő időszak után a választók jelentős hányada valószínűleg nem akarná tovább kormányon látni a szocialista pártot. Ugyancsak a belpolitikai indítású voksolásra utal, és a megnövekedett választói elégedetlenséget jelzi a Jobbik mandátumszerzése.

Az eredmény azt is mutatja, hogy az MSZP számára valószínűleg helyesebb lett volna, ha elfogadja az előrehozott választásokat, és igyekszik menteni, ami menthető. Így azonban már végig kell járnia a Bajnai-kormánnyal megkezdett utat, vállalva a rizikót, hogy a kormányt támogató SZDSZ a vereség hatására ténylegesen is ellenzékbe vonul, és kihátrál a szocialisták mögül.

A Fidesz sem ússza majd meg a stratégiakészítést; a jobboldalon az lesz a fő kérdés: hogyan viszonyuljanak a Jobbik térnyeréséhez. A Fidesznek a parlamenti választásokig el kell döntenie, próbálja-e integrálni a válság idején megnövekedett számú radikális szavazókat, vagy pedig nélkülük erősítse meg néppárti jellegét. Utóbbi esetben a 2010-es választásokon vagy kétharmados többséget kell szereznie, vagy szövetségest kell találnia ahhoz, hogy esetleges kormányalakítása ne a Jobbiknak legyen kiszolgáltatva. A Jobbik további szereplését nehéz megjósolni: ha megtartja tegnapi szavazóit, akkor 2010-ben bejut a parlamentbe. A Jobbikra azonban feltehetőleg sok tiltakozó szavazat is érkezett, s ezeket nehezebb megtartani, ha egy kormányképes párttal, a Fidesszel élesben fog versenyezni. Mégis, minél többen próbálkoznak azzal, hogy a Jobbikkal szemben határozzák meg magukat, a Jobbik annál ismertebb lesz. A Fidesz és a szélsőségesek összemosása sem biztos, hogy eredménnyel jár majd. Tegnap például a radikálisok olyan észak-magyarországi helyeken értek el különösen jó eredményeket, ahol az eddigiek alapján a szocialistáknak kellett volna jól szerepelniük. Talán még az is kiderülhet, hogy szélsőséges üzenetekre fogékony választók bármelyik párt térfelén lehetnek.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. buha.istvanne 2009. június 11. 16:40
  „Tiszrelt Fideszes rajongo tábor mikor önök voltak a kormányzás alatt,csak duma az volt de tetteket nem láttam, én már meg éltem az 56 tos éveket volt mit megélni ,a régi idöben volt munka nameg minden honapban rendes fizetés, fel tudtam a férjemmel nevelni 4 gyereket, mameg ha össze fognának a összes pártok ,nem lene ijen nagy baj.Csak kritizál kivonul a parlamenti munkahejéröl,hüjeségeket dumál ORBÁN UR, LEJÁRATJA A MAGYAR NÉPET,VIGYOROG MINT EGY PERECES.Magyar ember mindig saját erejére számithat.Össze kel most nagyon fogni ,nem felbujtani.Egy özvegy nagymama vagyok 80000 ezer a nyugdijam, probáljon ORBÁN UR EBÖL MEG ÉLNI HA TUD .38ÉV UTÁN NAMEG ÖZVEGYI NYUGDIJ BOL LETT ENYI.El utasitom hogy gyülöletre nevelje amai gyerekeket.ÖSSZE KEL FOGNI ,------,,,,Elég a kereskedelmi csatornákon közvetitet bünügyi filmekböl is.Néha egynap 3rom is van a tv 2tön.”
 • 22. abrakapokusz 2009. június 09. 15:13
  „Panek úr kissé elfogult a volt állampárttal és ráadásul szakszerűtlen is.
  Országgyűlési képviselőválasztások esetén a szavazatok 56%-át megszerző párt a
  képviselői helyek hány százalékát kapja?
  56-ot?”
 • 21. 620829 2009. június 09. 15:08
  „GROSBORN...AKKOR INKÁBB NYILASOK...ÉS A GDP-NK GYORSAN HELYREBILLEN!”
 • 20. grossborn 2009. június 09. 14:43
  „és mégis miröl kellene vitázni? vagy még van aki elhiszi hogy bármin is tud változtani egy választás, népszavzás, vagy hasonló? kicsit magasabb szinten dölnek el a dolgok, amit mi látunk az a számunkra rendezett szinjáték, föszerepben a poilitikusokkal.
  egyébként az elözöt csak azért irtam le mert már nagyon unalmas hogy mindenki a szégyen-jobboldalt ünnepli, isteniti, a szocikat meg mocskolja. egykutya mind. egyébként meg a saját véleményem, akinek nem teszik ne olvassa”
 • 19. marslakó 2009. június 09. 14:19
  „18., 17. csak ügyeket sorolt. Ezükkel nehéz vitatkozni.”
 • 18. kakukktojas 2009. június 09. 13:03
  „Gratulálok Grossborn ! Te aztán megmondtad az igazságot! Remélem büszke vagy magadra!”
 • 17. grossborn 2009. június 09. 11:41
  „azt hiszitek a nyilasok jobbak lesznek? ugyanolyan szemét tolvaj banda az is, Orbán-tata bányái, Vegyépszer, Ezüsthajó, Csodaszarvas, Országimázs Központ, stb, hogy neveket ne is emlitsek. csak egy dologban rosszabbak, 4 év alatt akarnak annyit összelopni mint a a komcsik 40 év alatt, és közben meg megy az álmagyarkodás, a melldöngetés, meg a látszat fenntartása!”
 • 16. Fiúk_a_bányában 2009. június 09. 10:47
  „JOBBIK (3 mandátum):
  1. Dr. Morvai Krisztina

  Barát Gábornak címezve küldött obszcén stílusú, nyíltan antiszemita levelét, Morvai Krisztina. A listavezető szó szerint azt írta: "Nagyon örvendenék, ha a magukat "büszke magyar zsidóknak" titulálók szabadidejükben aprócska metélt farkincájukkal játszadoznának az én gyalázásom helyett. A magukfajták megszokták, hogy ha egyet szellentenek máris vigyázva áll és önökhöz igazodik minden magunkfajta. Szíveskedjenek tudomásul venni: ennek VÉGE!!!! Felemeltük a fejünket és nem tűrjük tovább a magukfajták terrorját. Visszavesszük a hazánkat! Szívélyes üdvözlettel: Morvai Krisztina"

  Szégyen.”
 • 15. achilleus 2009. június 09. 10:36
  „http://index.hu/belfold/2009/06/09/uj_teruleti_elemzes/
  Akkor itt egy, a választási adatokon nyugvó elemzés.
  Honnan is kerültek elő a jobbikos szavazók mintegy 400 ezren?
  Az 1. ábra igencsak meggyőző. Talán ez Panek urat is meggyőzi (Kövér urat vélhetően ez sem).”
 • 14. hazaipalya 2009. június 09. 07:20
  „<moderálva>”
 • 13. kakukktojas 2009. június 09. 07:01
  „A cikkben van néhány elég buta megállapítás.
  "A Fidesznek a parlamenti választásokig el kell döntenie, próbálja-e integrálni a válság idején megnövekedett számú radikális szavazókat, vagy pedig nélkülük erősítse meg néppárti jellegét. Utóbbi esetben a 2010-es választásokon vagy kétharmados többséget kell szereznie, vagy szövetségest kell találnia ahhoz, hogy esetleges kormányalakítása ne a Jobbiknak legyen kiszolgáltatva."
  Az abszolút többség miért nem elég a kormányzáshoz ?
  "és igyekszik menteni, ami menthető. Így azonban már végig kell járnia a Bajnai-kormánnyal megkezdett utat, vállalva a rizikót, hogy a kormányt támogató SZDSZ a vereség hatására ténylegesen is ellenzékbe vonul, és kihátrál a szocialisták mögül."
  Miért is muszáj az utat végigjárnia ? Ha most nem mond le, méginkább ellehetetleníti magát, és nem tudom elképzelni, hogy növekedne a népszerűség és a szavazótábor.”
 • 12. flexsnake 2009. június 09. 00:30
  „Na marhavagon v2.0 :D”
 • 11. zoltankis 2009. június 08. 19:12
  „Bár én nem vagyok aluliskolázottnak tekinthető, mégis a jobbikra szavaztam. Jól döntöttem. Ezt nem a tegnap esti eredményben láttam igazolva, hanem Pelczovának a mai, ATV-s megnyilatkozása kapcsán: a vitákat a parlamentben kell eldönteni. Na ja persze. Az én böröm meg tovább nyúzni adók formájában. A demokrácia nevében. Nehogy véletlenül megdőljön már ez az áldott jó, demokratikus módon megválasztott kormány, ahol a puccs az már párthagyománynak számít. Ellenzék az ilyen? Lófaszt. Ha még egy évig hagyják garázdálkodni ezt a csürhét, nemhogy kormányzati pozíciót, de még parlamenti helyet sem érdemelnek. Komcsi ivadékok. Helyük a történelem szemétdombján, nem a Parlamentben.
  Mi kéne? Képviselők visszahívhatósága, 1 ember életében legfeljebb 10 évig lehessen választott képviselő, legyen az akármilyen szinten, parlament vagy önkormányzat. Alkotmány: hoci vissza az igazit.”
 • 10. flexsnake 2009. június 08. 16:07
  „hón-ekker: az én környezetemben meg csak felsővezetők vannak akik azért nem szavaztak mert azt mondták teljesen mindegy hogy ki lop. Az is mindegy hogy most kinek adja ki magát :D”
 • 9. Logaritmus 2009. június 08. 12:48
  „küldöm 8. hozzászólás honecker601: te honnan tudod, hogy ki kire szavaz? Érdekes, én nem szoktam a környezetemben senkit kérdezni vagy agitálni.”
 • 8. honecker601 2009. június 08. 12:01
  „7-nek!
  A környezetemben sok értelmiségi, egyetemet, főiskolát végzett ember (tanár, tanító, mérnök, középvezető) van, akik a Jobbikra szavaztak, köztük én is! Úgyhogy jobb, ha csendben maradsz!
  U.i: a 4-es hozzászólásod pedig egyenesen szánalmas!”
 • 7. Logaritmus 2009. június 08. 11:27
  „5. hozzászólás dondongó: a Jobbik vezetése lehet, hogy diplomás emberekből áll, akik egyébként ráéreztek egy piaci résre és most ott keresik magukat halálra. De a Jobbik szavazói mióta értelmiségi emberek? Elég volt megnézni a Jobbik pártházában lévő arcokat tegnap este. Na, azok inkább voltak tahók mint értelmiségi emberek. Még a saját vezetőik szavába is belevágtak, bele fújoltak. Csürhe az mind, hiába szépíted.
  Morvai Krisztina: "És nem fogjuk aláírni a lisszaboni szerződést elolvasás nélkül"
  Jobbikos csürhe: Búúúúú. Fúúúúúúj.
  (Ők már biztosan olvasták.)

  6. hozzászólás achilleus: melyik párt szavazóiról? Nem külön egy pártról hanem azokról az emberekről, akik fogalom és gondolkodás nélkül hol ide, hol oda szavaznak. Ők a csürhe. Meg akik eleve egy párttól a JÓLÉT és a SEGÉLY megteremtését várják ahelyett, hogy saját erőfeszítéseket tennének a maguk érdekében.”
 • 6. achilleus 2009. június 08. 11:03
  „4. hozzászólás Logaritmus 2009.06.08. 10:25
  "300.000-500.000 iskolázatlan, munkanélküli tróger" Logaritmus, most melyik párt szavazóiról beszélsz?
  Nem inkább azokat kellene szidnod, akik le sem szarják az egészet? Mint például Te. A "szellemi selejt is elmehet szavazni." írod. Ebből én a Te szellemi selejtségedet sejtem. Százezreket mocskolsz, te nem demokrata vagy, hanem egy beképzelt majom.”
 • 5. dondongó 2009. június 08. 10:44
  „A Jobbik szavazóbázisában nagy szerepe van a felsőfokú intézményekbe járó, illetve fiatal diplomás rétegnek, ezekből rekrutálódtak a vezetők, az ideológusok, a szervezők. A fiatal értelmiséget jelen pillanatban ők és a Fidesz tudja a leghatékonyabban megszólítani, nem az elcuslágosodott ifjúszocik, vagy az elgusztososodott ifjúlibek. Óriási tévedés az, hogy a trógerek pártja lenne. A szellemi selejt inkább logaritmus néven szólal meg alant (és minden topikban).
  A jobbik megerősödése rámutat arra, hogy a kormánypártok nem a társadalmat ténylegesen érintő problémákkal foglalkoznak, hanem szimbolikus politikával (és saját zsebük megtömésével). A szadesz most erre keményen ráfázott, az mszp-nek, úgy látszik, nem elég a tegnapi lecke sem. Még a Bourbonoknál is csekélyebb a tanulási képességük.”
 • 4. Logaritmus 2009. június 08. 10:25
  „Van az országban 300.000-500.000 iskolázatlan, munkanélküli tróger akik egészen egyszerűen elvek és fogalom nélkül élnek. Oda adják a szavazatukat is, ahol a legtöbbet ígérik nekik. Volt, hogy ezek az MSZP-re szavaztak, volt, hogy a Fideszre, és most sokan közülük a Jobbikra. Nem meglepő. Viszonylag alacsony részvétel mellett a jelenlétük kidomborodik, hangsúlyossá válik. A Jobbiktól nem kell tartani, majd a havi 3-4 milliós juttatás korrumpálni fogja őket, és amint lesz vesztenivalójuk majd ők sem mondanak le a költségtérítésről, ők is ellene lesznek a képviselők visszahívásának. A demokráciában az a szép, hogy a szellemi selejt is elmehet szavazni. Most így sikerült. Őszintén megmondom, hogy én el sem mentem szavazni mert nem érdekelt sem az EU parlament, sem a végeredmény ami végülis a papírforma szerint alakult. A Fidesz felszívta az elégedetlen embereket akikből egy gazdasági válság idején sok van, az MSZP mellett kevesen tartanak ki szintén ugyanezen okok miatt, és a Jobbik, mint tipikus proteszt párt szépen feljött a nagyok mellé. Az SZDSZ már fabatkát sem ért, örülök a LMP sikerének, és az MDF által okozott meglepetésnek.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanító és tanár

"Ki a tanár? Aki inspirál. Például önnevelésre, önművelésre." Tovább olvasom