Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A jövőnkről

"Az európai uniós csatlakozás korszakának eddigi legfontosabb tervezési időszaka folyik: az elkövetkező bő fél évben kell eldönteni, hogy az unió 2007–2013-as költségvetési időszakában Magyarország milyen fejlesztési célokat nyújt be brüsszeli támogatásra."
Az európai uniós csatlakozás korszakának eddigi legfontosabb tervezési időszaka folyik: az elkövetkező bő fél évben kell eldönteni, hogy az unió 2007–2013-as költségvetési időszakában Magyarország milyen fejlesztési célokat nyújt be brüsszeli támogatásra. A második Nemzeti fejlesztési terv néven emlegetett stratégiai dokumentum dönti majd el, hogy az uniós költségvetési időszak lehetőségeit az ország milyen célokra használja majd ki. A tervezésben az uniós régiópolitika következményeként Szeged mint az ország egyik kiemelt vidéki régióközpontja is szóhoz jut: abban a fejlesztési dokumentumban, amelyről ma a miniszterelnökkel tárgyal Botka László szegedi polgármester, a város fejlődésében elsősorban a versenyképes egészségügyi és biotechnológiai ágazatra tették a hangsúlyt.

Az, hogy Szegeden az ország jelentős állami gazdálkodási kudarcai ellenére is biopoliszt, déli Tisza-hidat és 2000 helyes kórházi tömböt lehet tervezni, kifejezetten az uniós csatlakozás eredménye. Enélkül a város a jövőben is az iskolabezárások, az ötödikéig visszatartott közalkalmazotti fizetések és a folyamatosan csökkenő önkormányzati finanszírozás mindennapjai elé nézne. Az uniós támogatásoknak köszönhetően olyan évek következnek, amikor elegendő előrelátással meg lehet alapozni egy város jövőjét; de ahhoz sem Brüsszel, sem senki más nem segít majd hozzá, hogy a lehetőségekkel élni is tudjunk. És azt sem dönti el helyettünk az unió, hogy a megvalósuló fejlesztések igazságosan, a közösség minden polgára számára biztonságosabb életet nyújtsanak, és javítsanak az élet minőségén.

Nincs párt, amely ne érzékelné, hogy az uniós támogatásból már alacsony kormányzati teljesítménnyel is a mostaninál érezhetőbb gazdagodás várható az országban. Nem véletlen, hogy a fejlesztések egetverő uniós pénzösszegei a választások előtt kormányfői és polgármesteri sikerpropagandára csábítanak. De az uniós csatlakozásért egy egész ország dolgozott meg, annak eredménye nem politikai garnitúrák ajándéka, hanem nemzeti siker. A rendszerváltozás utáni várakozások csalódásait valahogy átvészelte az ország. Most dől el, hogy a tudásközpontok és más versenyképes célok árnyékában sok emberre vár-e versenyképtelen csalódás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne lépj rá!

"Háborús békevilágunkban leghamarabb taposóaknára gondol, aki ezt a figyelmeztetést fölfogja, pedig… Tovább olvasom