Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A kényelem sokba kerül

"Szinte ingyen van a víz, gondolja az ember, és nem érti, miért fizet mégis horribilis összegeket."
Egy pohár víz körülbelül 4, egy liter 22 fillérbe kerül, ha pedig egy 300 literes kádat csurig teleengednénk, 68 forintot fizetnénk. Amennyiben mindenütt ott állna valaki a lakásunkban, nyugtával a kezében. Az árak természetesen áfával és vízterhelési díjjal együtt értendők. És tájékoztató jellegűek, mivel Magyarországon a fillér már nem elfogadott fizetőeszköz.

A tarifák így, fillérre, forintra kiszámolva roppant kedvezőnek tűnnek. Szinte ingyen van a víz, gondolja az ember, és nem érti, miért fizet végül mégis horribilis összegeket, amikor kéthavonta megkapja a számláját a vízszolgáltatójától. Hiszen alig iszik, a kádat még félig se engedi tele, nem húzgálja le folyton a vizet a vécében – dolgozni jár ugyanis, nincs otthon napközben. Aztán lassan leesik neki, hogy az a víz, ami ivóvízként érkezik, szennyvízként távozik, és hát a kényelemért meg kell fizetni. Nagy dolog a csatornázás, főleg ha visszagondolunk a múlt rendszer derítőkkel telelyuggatott és aláaknázott településeire.

Sokba kerülnek a „bevezetékelt" városok, falvak, még többe a környezetvédelem, az az elvárás, hogy a lehetőségekhez képest tiszta vizet engedjünk be a Tiszába. Ezt ma már nem adja oda ingyen az állam, hanem megfizetteti az árát a fogyasztókkal. Tetszik, nem tetszik.

Az emberek mégsem nyugodtak, mégis mindenkiben motoszkál egy gondolat: mi van akkor, ha átvernek bennünket, ha még az ivóvízen is nyerészkedni akarnak egyesek. Ezt csak erősítette a pécsi példa, amikor Páva Zsolt új polgármesterként gyakorlatilag kiebrudalta a régi tulajdonost a vízszolgáltatásból azzal, hogy rosszul sáfárkodott a vagyonnal. És még a vízdíjat is csökkenteni tudta valamennyivel.
Igaza lehet a cikkünkben megszólalt szakértőnek: talán mégiscsak szabályozni kellene egy törvényben, hogyan állapítsák meg a díjakat a szolgáltatók. Hiszen amúgy is agyonszabályozott ország vagyunk.

Olvasóink írták

 • 2. Titanilla 2010. május 19. 00:57
  „1.sz. Szó szerint igyigaz! És mihagyjuk.”
 • 1. őrgróf 2010. május 07. 10:32
  „Azok az "aláaknázott" települések évszázadok óta jól működtek. Akik értenek hozzá, tudják, hogy a folyóvíz öntisztulása milyen nagymértékű...és ez igaz a talajra is. Az igazi szennyezés a civilizáció ártalma: műanyag, vegyszerek, stb. A szennyvíztisztításra ( csatornázás, egyebek) velem ( velünk ) fizettetnek havi Xezer ft-ot, majd a mi befizetéseinkből megépítik a tisztítókat, és a háromszorosára emelkedett vízdíjakból fedezik a saját bérüket, ( nem száz-ezres nagyságrendűt!) a gépkocsijaikat, stb. De ez nálunk már megszokott játék: X Y úr alapít egy céget, melynek alaptőkéje a 23000 ft-os munkanélküli segélye meg a piacon vett diplomája. Bemegy
  ZQ banka, és kér 100 millió forintot hogy épít ezt vagy azt. Megkapja a pénzt, mert az éppen "aktuális" pártból
  W T úr "odaszól" a banknak. X Y úr megbízik két alvállalkozót, hogy építsék fel azt a valamit, majd úgy felénél, mikor fizetni kellene, X Y úr alakít egy másik kft, oda átteszi a 99 millióját, és csődöt jelentve röhög a markába.
  ( a maradék egy milla a csődbiztos fizetése.)
  Vissza a vízhez: Az Unió ( némi pénzt adva ) újabb és újabb kiadásokba veri az országunkat (is) így adósítva el a népet, hogy azután gátlástalanul kirabolhassa ( vagy kiszolgáltathassa ) az országot. Minden baromsága ezt a célt szolgálja ( arzénmentesítés = technológiák eladása jó pénzekért ) kullancsirtás? (majd az általunk megadott technológia szerint!) stb. gyarmatosítás, banki módszerekkel...
  Jó reggelt Magyarország!!!! Hajrá magyarok! (?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektíven

"Mit tegyen az ember, ha ő ugyan külön-
válogatja a szemetet, de nincs a környéken szelektív tároló?" Tovább olvasom