Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A kínai faló

"Tán nem kellene annak is a legolcsóbb terméket megvennie, aki nincs rászorulva."
A kínai áru tönkreteszi a magyar ipart, a magyar kereskedelmet és most már a magyar mezőgazdaságot is – leegyszerűsítve ez a tömör összefoglalója annak a folyamatnak, amelyből általában az olcsó termék kerül ki győztesen. Majdnem ez következett be a fokhagyma esetében is, a Kínából származó termék ugyanis egy ideig árban megverte a híres, Makó környéki hazai büszkeséget. Csak a szigorú kvótarendszernek, valamint az illegális behozatal büntetésének köszönhető, hogy fokhagymánkat sikerült megmenteni az újabb kínai falótól.

Arra azonban senki sem gondol, hogy tán nem kellene annak is a legolcsóbb terméket megvennie, aki nincs rászorulva, ráadásul külsőségekben nagyon nagy magyarnak, igazi patriótának tartja magát. A Medián egy tavalyi felmérésében bizonyította be, hogy a magyar fogyasztók 80 százaléka az olcsóbb külföldi termékeket választja, vagy egyszerűen nem is törődik az áru eredetével.

A közvélemény-kutatók kimutatták – olvasom az interneten –, hogy például a 200 forintos lekvár esetében tíz emberből még akkor is csak hatan választanák a magyar árut, ha ugyanannyiba kerülne, mint egy másik uniós lekvár. De ha már 10 százalékkal drágább a hazai, tízből csak öten tennék a kosarukba. A 25 százalékos eltérésnél – 50 forintról van szó! – mindössze hárman tartanának ki a magyar termék mellett az európaival szemben. Ha pedig drágább árukról van szó, és még több pénzt lehet megspórolni a vásáron, a magyar fogyasztók nagyon mélyre temetik el magukban a patriotizmust.

Nagy az összevisszaság azzal kapcsolatban is, hogy mi számít magyar árunak – ebben többek között a magyar élelmiszerkönyv nemzeti termékleírásai próbálnak rendet tenni. A fogyasztókat azonban ezek nem érdeklik: nem olvassák el, mi áll a fűszerpaprika zacskóján az összetevőkről, nem tudják, hogy a Boci csoki gyártójának svájci a tulajdonosa. Miért figyelnének arra, hogy a fokhagyma Kínából is jöhet, nemcsak Makóról?

Olvasóink írták

 • 3. Mignon 2010. április 06. 16:38
  „A 100-eves Delmagyarorszag multheti sorozatahoz, ahol 2003-rol van szo
  irtam Fekete Klari kapcsan.

  Kar, hogy az oda irtakat ide nem irhatom le, mert nem a jegyzethez tartozik.

  Mignon”
 • 2. majdénmegmondom 2010. április 02. 15:03
  „Jámbor óhaj. A fogyasztókat nem lehet leváltani.”
 • 1. madártej 2010. április 02. 11:24
  „Azért nem veszek Délmagyart se, mert angol a gazdája. Ráadásul sumák is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elásott kutya

"Nálunk kevesebb halat csak a tálibok és a mongolok esznek." Tovább olvasom