Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A kirakat mögött

JEGYZET - "Finomkodva „struktúraváltásnak" hazudva forráskivonás zajlik a magyar egészségügyben."
Ha ünnepek alatt kerülnénk bajba, egy-két kiemelt, nagy klinikai-kórházi centrumot kivéve az ország legtöbb pontján valószínűleg nem kapnánk megfelelő sürgősségi ellátást. A traumatológiákon, az ideggyó-
gyászatokon és a strokeközpontokban ilyenkor csak elvétve áll rendelkezésre megfelelő tapasztalattal rendelkező személyzet; többnyire rezidensek tartják a frontot. A leghangosabb érdekképviseleti szervezet, a Magyar Rezidens Szövetség tette ezt a súlyos kijelentést a múlt év végén, amikor a Szlovákiában kialakult egészségügyi krízishelyzet miatt mindenki a hazai ellátás miatt aggódott. Arra is felhívták a figyelmet: a magyar egészségügyben évek óta már csak a kirakat van rendben. A napi valóság az, hogy a betegek egyre nehezebben jutnak ellátáshoz, az orvosok és a nővérek pedig egyre elkeseredettebbek a túlterhelés és a napi megélhetési gondok miatt.

Nincs elég aneszteziológus Szegeden – derül ki megyei körképünkből. A meglévő álláshelyek ugyan be vannak töltve, de él a szigorú létszámstop, nincs pénz létszámbővítésre. Pedig nem nehéz érveket hozni, mennyire indokolt lenne: senki sem állíthatja, normális az, hogy esetenként 16–18 órája ügyelő, holtfáradt aneszteziológusoknak kell komoly műtétek alatt a pluszkockázatokkal járó altatást biztosítaniuk.

Finomkodva „struktúraváltásnak" hazudva valójában forráskivonás zajlik a magyar egészségügyben. Elemzések szerint az erre a célra szánt állami költségvetési kiadások összege idén legalább 25 milliárd forinttal lehet kisebb a tavalyinál. Miközben az uniós tagországok 2011-ben átlagosan a GDP 7,5 százalékát fordították az egészségügyre, nálunk erre csak a teljes hazai össztermelés 4,8 százaléka jutott. Lenne hova felzárkóznunk, de idén a lemaradásunk nőhet. Kevesebb jut a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök támogatására, a kiszipolyozott egészségügyi dolgozók továbbra sem álmodhatnak érdemi reáljövedelem-növekedésről.

Közgazdászok kiszámolták: ezermilliárd forintot veszthetett az ország az Orbán-kormány sehova sem vezető unortodox gazdaságpolitikáján, látványosan elbukott szabadságharcán. Ha a veszteségeknek csak a negyedét megkapta volna pluszforrásként az egészségügy, az hatásosabb propaganda lett volna minden kommunikációs trükközésnél.

Olvasóink írták

  • 2. klj-54 2012. február 15. 13:40
    „Nyolc éven keresztül meg tudták volna oldani a kérdést, mondták ellenzékben!
    Másfél év után csak és kizárólag a tőke kivonása az amit tapasztalni lehet!
    Hiába no, ez a fidesz!”
  • 1. Zember 2012. február 15. 12:46
    „Penge.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki szegény

"Tényleg hatszor többet ér egy luxemburgi munkája, mint egy magyaré?" Tovább olvasom