Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A király nyomában

"A város és vidéke is nyertese lett annak, hogy a király „vigyázó szemét" Szegedre vetette. Hasonló nagyságrendű eredményt várunk mindig..."
Kormányprogramot fogalmazott meg Ferenc József, amikor – 1879. március 17-én csónakról szemlélve a Víz világra szóló pusztítását, a látványtól megrendülten – azt ígérte: Szeged szebb lesz, mint volt. Ez az uralkodói jóindulat kellett ahhoz, hogy ide koncentrálódjon a kor technikai és építészeti tudása, szervezőereje, Európa támogatása, és így mindössze négy év alatt Szeged újjászülessen. E világraszóló teljesítményről újabb királylátogatáson a maga szemével győződött meg Ferenc József. Az uralkodó 1883 októberének közepén szűnni nem akaró programsorral 3 nap alatt szerzett bizonyságot arról, hogy Szeged egy modern szerkezetű, közművekkel, közintézményekkel, parkokkal, árvízi védművekkel, új közúti híddal ellátott városként született újjá.

A diadalív és diadalkapuk mutatta útvonalon a király nyomába eredőnek most, 125 évvel később szinte egy hét kellene ahhoz, hogy minden, az uralkodónak bemutatott létesítményt és teljesítményt szemrevételezzen – hallottuk a várostörténeti sétát szervező Nyéki Tamástól. A szegedi királynapok nyitányán, október 14-én a vonattal a városba érkező uralkodó díszmenettel vonult a Széchenyi téri városháza melletti bérházig. Ottani lakosztályából a néhány hónappal korábban befejezett új közúti hídon át Újszegedre sétakocsizott. Este megnyitotta az újonnan épült színházat, megnézte a város kivilágítását és a tiszteletére rendezett tűzijátékot. A második napot a katonai intézetek és az árvízi védművek, a Templom tér, a Rozália kápolna szemléjének és magánkihallgatásoknak szentelte. A fölemelő eseménysorról a korabeli újságok (a Szegedi Napló és a Szegedi Híradó) részletesen tudósítottak. Innen tudja a helytörténész is az olyan anekdotát, miszerint az uralkodó Tápén is járt, ahol ajándékba egy gyékényből szőtt vadásztarisznyát kapott.

Ma 125 éve Ferenc József korán reggel Ásotthalomra vonatozott, megnézte az elemi iskolát és az erdőőri szakiskolát, majd délután 1 órakor megnyitotta a Somogyi-könyvtárt, este a színházbeli bál díszvendégeként intett búcsút, s a vasútállomásra hajtatott.

A város és vidéke is nyertese lett annak, hogy a király „vigyázó szemét" Szegedre vetette. Hasonló nagyságrendű eredményt várunk mindig, amikor nekünk is jut az aktuális hatalmat nyomon követő reflektorfényből. Ilyen jeles esemény lehet a magyar és a román kormány Szegeden tartandó együttes ülése. A királyian gazdagnak ígérkező keddi eseménysor fajsúlyos témája lehet annak a vasúti hídnak a helyreállítása, amelyen 1879-ben Ferenc József is áthaladt. A híd ívének újraépítése méltó módon kapcsolna egybe népeket és éveket – kormányprogramokba foglalva, a király nyomán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ami ami, az az

"A Szegedi Paprika Zrt. emblémájában ma is az 1748-as évszám szerepel, ekkor említik ugyanis először… Tovább olvasom