Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A kötelező jó

JEGYZET - "A torokgyíkról ma már csak egy ifjúsági regény főszereplője jut eszünkbe."
Eggyel nő a kötelező oltások száma. Egy hír, ahol a „kötelező" szó kivételesen nem hordoz negatív töltetet. Legalábbis legtöbbünk számára. Hiszen a kötelező védőoltásokkal gyermekeink egészségét védjük. Ingyenesen juthatunk hozzá olyan gyógyszerekhez, amelyek komoly betegségek megelőzésére szolgálnak.

Soha nem értettem meg, sőt anyaként kifejezetten felháborított minden olyan eset, amikor egy szülő meggátolta, hogy gyermekét beoltsák. Az emberi butaság mintapéldájának tartom, amikor arra hivatkozva, hogy néhány sajnálatos esetben komoly mellékhatásokat okozott egy-egy vakcina, elutasítja valaki a civilizáció egyik alapkövét. Sikk manapság a gyógyszeripart valamiféle ördögtől való dolognak tartani és mindenféle összeesküvés-elméletet gyártani köré, de tény, hogy a védőoltások számtalan betegséget tüntettek el. A torokgyíkról ma már csak egy ifjúsági regény főszereplője jut eszünkbe, a járványos gyermekbénulásról mindössze történelemkönyvekben olvasunk, és nem fenyeget a kanyaró sem, amely a fejlődő országokban még mindig a leggyakoribb fertőző betegség. Az ezredfordulón több mint 800 ezer gyermek halt meg olyasmiben, ami nálunk az oltásnak köszönhetően ismeretlen.

Nem csak a kötelező vakcinákra kell gondolni. Szerintem ugyanolyan felelőtlenség nem kérni mondjuk a rotavírus elleni szérumot, amely betegség a csecsemőkre a legveszélyesebb. Vagy nem beadatni a jövőre már ingyenesen adható és kötelezően ajánlott HPV-oltást lányoknak – a vakcinát, amellyel először a világtörténelemben rákot lehet megelőzni. Azt a méhnyakrákot, amely csak Magyarországon évente 400 nő halálát okozza.

Amikor valaki a védőoltások ellen kampányol, én mindig csak egy kérdést teszek fel neki. Mégpedig azt, hogyan néz majd tükörbe, ha gyermeke olyan betegséget kap el, amely ellen van védőoltás. Mielőtt valaki nekiáll rémhírekkel sokkolni, nem árt ezt is végiggondolnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amíg nem késő

"Vajon mi kellett volna ahhoz, hogy szóra bírják?" Tovább olvasom