Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A labda üzenete

"Miközben a foci globális nyelvvé válik, világrészeket, olykor szemben álló, de legalábbis egymással idegenkedő kultúrákat kapcsol össze, kompatibilis nyelvet és gesztusrendszert teremt, aközben azonban a játékos mind inkább megszűnik „ember" lenni."
A játékos minden mozdulatát ezer kamera figyeli, észrevétlen semmi sem maradhat. A játékos gólörömnél nem veheti le a mezét, s nem föltétlenül azért, mert nem elég kidolgozott a mellizma, hanem mert nem látszik a támogató cég neve. A játékos nem válhat vadállattá, nem rúghat, könyökölhet, üthet, csíphet, mert komoly eltiltást kap, ez pedig pénzelvonás is a személyes kasszából. A mostani világbajnokságon a legszenvedélyesebb, szikrázóan kemény összecsapások után a csapatok a füvön maradnak, s a játékosok látványosan ölelik egymást, mezt cserélnek, a győztes a vesztest vigasztalja. Nem más ez, mint „parancsba adott" rituálé.

Az üzenet nyilvánvaló. A mérkőzések után sem lehetünk ellenségek. Miközben a foci globális nyelvvé válik, világrészeket, olykor szemben álló, de legalábbis egymással idegenkedő kultúrákat kapcsol össze, kompatibilis nyelvet és gesztusrendszert teremt, aközben azonban a játékos mind inkább megszűnik „ember" lenni. Súlyos, de nem érvek nélküli kijelentés ez. Az árak a csillagokba szöktek, a focira épülő mellékiparágak tombolnak a gyönyörűségtől. Ép ésszel föl sem lehet fogni, mennyit keres hetente egy átlagos európai sztárjátékos. A játékos árucikk, termék. A játékos reklámfelület, reklámtábla, mely más áruk és termékek felé nyit utat, s a fogyasztói társadalom struktúrájában ez a hálószerű összefonódás természetes. Az üzlet, mely egy játékos életét irányítja, sterillé teszi a játékost. Igen, a legtöbb sztár világnézetileg steril. Természetesen nem várható el e fiatal emberektől, hogy kiforrott véleményekkel szolgáljanak egy meccs után vagy a stúdió kamerái előtt.

A játékos, az edző, a honi szakkommentátor a legritkább esetekben mond véleményt olyan társadalmi kérdésekben, melyek emberek millióit foglalkoztatnak. A vélemény ugyanis megoszt. A vélemény eltávolíthat a játékostól egy adott fogyasztói kört, s ez az üzlet globalizáltságának enyhén szólva nem használ. A mai sport éppúgy cenzúráz, mint egy diktátor. A pénznek kell a jobboldal, a baloldal, kell a neonáci is. Eközben Anglia, Olaszország, Spanyolország pályáira is visszatért a raszizmus. Berlusconi megbukik, s máris kitör az olasz futballbotrány.

Magyarországon a jobboldal neves sportolókat ültetett a választási emelvényre. Ám ez üzenet sem volt világnézetileg értékelhető, mert a sportoló éppúgy az elviselhetetlen hangulatú, rasszista tribün előtt küzdött, miután ellépett az őt ölelgető politikus mellől. Miközben Németországban gyönyörűen megrendezett, mámoros világtorna zajlik, az embernek óhatatlanul az eszébe jut a császárkori Róma. Hogy a pompa és a csillogás mögött valami igazán rossz vette kezdetét. A hanyatlás sem akkor kezdődik, amikor már elestél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatakiáltás

"Vakációóó!!! Fölszabadult csatakiáltásként hangzik az utolsó tanítási napot lezáró szó. Így szokás… Tovább olvasom