Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

A leggyorsabb Indian

"Nyugodtan oda lehetne adni a Makó Burt Munrója kitüntetést Hirsch Zoltánnak, ha lenne ilyen díj egyáltalán..."
Nyugodtan oda lehetne adni a Makó Burt Munrója kitüntetést Hirsch Zoltánnak, ha lenne ilyen díj egyáltalán. Hirsch úr ugyanis felettébb hasonlít Burtre, akinek életéről egyébként film készült: mindkettőjüknek különc hobbija van, illetve volt. Hirsch úr internetezik, ami ma már nem számít alaphelyzetben – stílben maradva defaultban – nagy számnak, mégis az, részletek lentebb. A mozivásznon Sir Anthony Hopkins által megformált Munrót pedig semmi más nem éltette, csak a húszas években gyártott Indian motorja, amit saját kezűleg tökéletesített, bütykölt, mert minden vágya az volt, hogy eljusson az egyesült államokbeli Bonneville-be, hogy ott tesztelhesse a gép és saját határait.

Mivel Hollywood – képzavarral élve – keze is benne volt a Burtről készült életrajzi filmben, ráadásul tényleg így történt, Munro eljutott Amerikába, álmai földjére, pontosabban kiszáradt sós tavára Bonneville-be, ahol aztán máig élő sebességi rekordot állított fel, 1967-ben. Kalandjait, viszontagságait végigköveti az életrajzi road movie, ami szép példa arra, hogy van élet a nyugdíj után is. Nem árt persze, ha van egy kis pénze az embernek, és nem szenved mindenféle nyavalyáktól, de aki akar és él a lehetőségeivel, arra szép öregkor várhat.

Hirsch urat is ilyen, boldog, modern nyugdíjasnak gondolám. Aki 77 évesen e-maileket ír, blogokat olvas és akár ezt az írást is lapunk webes változatán olvassa, az nem lehet pesszimista, életunt öregúr. Akinek 77 évesen hiányzik a számítógép, aki azon morfondírozik, hogy mi lenne, ha nemcsak olvasná a blogokat, hanem írna is egyet, arra nemhogy hosszú, tartalmas öregkor vár, hanem az egész élet előtte van.

Azt nem tartom valószínűnek, hogy Hirsch Zoltán életéről film készül, mégis fontos, hogy minél több hozzá hasonló „különc" nyugdíjas éljen közöttünk. Szükség van rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magunkért

"Minden bizonnyal az optimisták klubjába tartoznak, akik ezekben a napokban azt veszik számba,… Tovább olvasom