Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A leggyorsabb Indian

JEGYZET - "Az idő előrehaladtával is örök 26 évesnek érezhetjük magunkat."
Hány éves vagy? A kérdésre nem a biológiai óra mutatója ad választ. Az őszülő haj, a szaporodó ráncok, az időnként fájdalmas mellkasi szorítás ellenére is fiatalnak érezheti magát az ember a hatodik-hetedik ikszen túl is. A bensőnkben működő tűz égeti belénk legszebb évjáratunkat, és ha szerencsénk van, az idő előrehaladtával is örök 26 évesnek érezhetjük magunkat. Erről szól az új-zélandi kisöreg, a motorversenyen világrekordot felállító Burt Munro alakját formáló Antony Hopkins A leggyorsabb Indianban.

Hamisnak is tűnhet „önmegvalósításról", „a fiatalkori álmok beteljesíthetőségéről" beszélni a szépkorúak hazai ünnepén. Mert tény ugyan, hogy 1991 óta – ENSZ-határozattal – október 1-je az idősek világnapja, de nálunk még ilyenkor is tartja magát a közbeszédbeli arány: 10 öregekről szóló híradás közül 9 az elesettségről, a kiszolgáltatottságról, a pénztelenségről üzen. Az időseket többnyire a rokkantakkal, a fogyatékkal élőkkel együtt emlegetik még az érdekvédők is. Így van ez idén is, pedig – uniós határozattal – „2012 a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve".

E fensőbb akaratnak a hatása legfeljebb most és csak olyan szónoki fordulatban érzékelhető, amely azt hangsúlyozza, hogy ma az újonnan nyugdíjba menőknél 99 ezer 347 forint az átlagos juttatás, és rámutat „elődeink tiszteletének és megbecsülésének fontosságára". Aktív nyugdíjas életre olyan akciókkal ösztönöznek, mint az időseket is néptáncba szólító, vagy az internetezés titkait az öregeknek is fölkínáló kezdeményezés, vagy a felnőttképzés népszerűsítése, amelynek eredményeként 73 éves a szegedi egyetemi diplomáért idén jelentkező legidősebb gólya.

Ki számít idősnek? Míg Hollandiában a hetedik ikszen túl, addig Magyarországon már a 63. év körül is idősnek tekintik magukat az emberek. Ha ehhez viszonyítjuk, hogy nálunk a férfiak átlagos életkora 69, a nőké pedig 76 év, akkor belátható, miért tartja úgy a többség, hogy nem érdemes fiatalkori célok megvalósításáért újba kezdeni a nyugdíjas időszakban, inkább csökkenő életkedvvel araszolgatnak az elmúlás felé. Holott „akár hat évvel is hosszabb lehet a várható élettartamuk azoknak a hetvenes éveikben járó embereknek, akik aktívak maradnak és egészséges életvitelt folytatnak" – olvasom a svéd tudósok megfigyeléseit összegző cikkben. Sosem késő! – folytatódik a biztatás a rendszeres úszásra, sétára vagy tornára, ami körülbelül két évvel hosszabbíthatja meg a várható élettartamot. Hasonló kilátásokban reménykedhetnek a házasságban, vagy széles családi, baráti körben élők is. Erre példa az algyői Bakos házaspár: 65 éve fogadtak örök hűséget egymásnak.
Családi, baráti körben tartott ünnepükön egyikük a másikuk mondatába öltögetve összegezte az élettapasztalatot: „Mindent megbeszélünk a mai napig is. Szeretjük és becsüljük a másikat. Összedolgoztunk, nem szét." Mi kell még?

Elismerés, anyagi biztonság, jó egészség szükségeltetik a hazai szépkorúak aktív aranykorához!

Olvasóink írták

  • 1. rezice 2012. október 02. 05:27
    „69év már nagyon régen volt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nemzeti Összetartozás Lézere

"Hungarikum, hogy három év alatt idáig bírt eljutni a szuperlézerprogram." Tovább olvasom