Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

A madarak éneke

JEGYZET - "Legfeljebb az jelent számukra üdülést, ha a negyedik emeletről nagy nehezen lejutnak a ház előtti parkba."
A különböző felmérések szerint a magyarok tavaly legszívesebben külföldön, jellemzően Horvátországban, Görögországban, Törökországban vagy az újabban ismét népszerű bolgár tengerparton üdültek, nem pedig a magyar tenger mellett. Ennek több oka volt, a legfőbb, hogy az átlagos balatoni nyaralás drágább, mint a hasonló minőségű ellátást biztosító külföldi. Persze nem tavaly volt így először.

Aki azonban tényleg teheti, az egész Földet bejárhatja, népszerűek is az észak- és dél-amerikai, valamint az ázsiai luxusutak. Évekkel ezelőtt a belföldi idegenforgalom fellendítésére találták ki az üdülési csekket, újabban pedig az Erzsébet-utalványt. Mondván: ezzel mindenki jól jár, a rászorulók ezzel mehetnek üdülni, a hazai vendéglátók pedig forgalomhoz és pénzhez jutnak, s itthon adóznak majd belőle. Míg az üdülési csekk gyorsan bejáratódott, addig az Erzsébet-utalványra többen is panaszkodnak, miszerint kevés az elfogadóhelye. Az Erzsébet-program jellegzetessége, hogy olyan honfitársaink kapták – nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, illetve szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállalók –, akiknek nehéz anyagi körülményeik miatt különben nem telne üdülésre.

A többség – akár részesül utalványban, akár nem – azonban rendszeresen nem nyaral, nem próbál meg sem külföldön, sem idehaza pihenni, országot vagy világot látni. Több idősebb ismerősöm emlegeti, hogy utoljára szakszervezeti üdülésen vettek részt. Egyikük jó harminc éve eljutott még Drezdába és Lipcsébe is (azóta is meséli az élményeit), míg a másik a családjával Balatonnál töltött, máig felejthetetlen két hétről mesél. Mindketten azt mondták, hogy azóta legfeljebb az jelent számukra üdülést, ha a negyedik emeletről nagy nehezen lejutnak a ház előtti parkba, s ott gyönyörködhetnek a kismadarak énekében – ahogy azt nagyon sokan mások is teszik.

Merthogy az valóban kikapcsolódás számukra, és tényleg nem kerül semmibe.

Olvasóink írták

 • 3. enel 2012. május 25. 08:50
  „Azzal, a cikk írója által is hangoztatott gondolattal vitatkoznék, miszerint egy átlagos balatoni üdülés drágább, mint az említett tengerparti nyaralások. Először is utazni kell (Horvátországon kívül általában repülővel) és, aki járt már nyári időszakban tengerparti üdülőhelyeken, az tudja, hogy az árak biztosan magasabbak a hazainál. Véleményem szerint sokakat inkább az tart vissza a Balatontól, hogy itt a rossz idő valószínűsége lényegesen nagyobb mint a tengerpartokon.”
 • 2. Pandora 2012. május 25. 06:59
  „:D”
 • 1. klj-54 2012. május 24. 13:30
  „Én évek óta háromszéken üdülök!
  Leviszek a fa alá három széket és felváltva ülök rajtuk:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naftalinszag

"Világszerte a mindennapjainkat leginkább meghatározó gazdasági hírek élveznek prioritást." Tovább olvasom