Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

A makói szóda

"Történt tehát, hogy működni kezdett az első makai szódagyár, és ontotta a „soldaten wassert". Az emberek meg itták a Szuszogó szőlejének levével. Mosolygott a szódagyáros, és hat krajcárért adta üvegenként."
Erősen remélem, nem berzenkednek irodalmunk tudósai, ha Tömörkény Istvánt az egyik legjelesebb kismesterségben találom ludasnak. A buborékból is tudott aranyat érő karcolatot írni, valamikor a múlt század legelején.

Tömörítem csak, miként a szódavízben is tömöríttetik a buborék, írónk kezén is. Történt tehát, hogy működni kezdett az első makai szódagyár, és ontotta a „soldaten wassert". Az emberek meg itták a Szuszogó szőlejének levével. Mosolygott a szódagyáros, és hat krajcárért adta üvegenként. Történt azonban egy napon, hogy a szódagyáros nem mosolygott, mert megnyílt a második szódagyár, és öt krajcárért adta termékét. Egy csapásra fordított hátat minden egészséges eszű ember az elsőnek, és a másodikét itta. Nem cifrázom úgy, ahogy jó Tömörkény bicskaheggyel szépen kifaragta, de amikor fél ötöt mutatott a városházi óra – mindig annyit mutatott, mert mindig állt –, fölkiáltott az első: Megvan! És közhírré tette, nála négy krajcár a szóda ára. Mondanom se kell, de Tömörkény mondja, visszalódultak a bort szódával vedelők az elsőhöz. Ment a vérig menő játék tovább, a második kihirdette, nála csak három krajcárba kerül. Jött a rekontra: csak kettő!

Óriási realitásérzéke volt írónknak, megemlíti azt is, hogy a dolgok rendje szerint egy krajcárnak kellett volna következnie, aztán az ingyen – mert különös ital a szóda, ilyen ár mellett is lehet rajta haszon –, aztán az is megeshetett volna, hogy a szódagyáros fizet, ha viszik a portékáját. De nem így történt. Egyesült a két gyár, és azon nyomban visszaugrott hat krajcárra a buborékos víz ára.

Ma így mondanák a közgazdászok: létrejött a szódakartell.

Akkoriban még nem volt rá törvény, amelyik tiltotta volna. Törvényünk már van ellene, de ahol törvény van, ott a megszegője is megterem. Hallom egyik városunkban, hogy három benzinkút működik. Szépen, bölcsen megegyeztek, és mind a három fillérre ugyanannyiért szolgáltat. Hogy van-e buborék a benzinben, nem tudhatom, mert én csak biciklin járok, de a szódagyáriakkal rokon vonást könnyű fölismernem benne.

Ha ez lenne az egyetlen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ballasztok

"Újabb Tocsik-ügy – állítja az ellenzék, s noha lehetne párhuzamokat keresni, a… Tovább olvasom