Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A mi berlini falunk

JEGYZET - "A pozsonyiak a Duna alatt sétálgatnak, és egy méterrel a tulajdonképpeni vízszint alatt isszák ebéd utáni Kozeljüket."
„Szegeden a mobil gát egy járdaszintbe süllyesztett üres tömlő lenne, amelyet fedlap véd meg a külső behatásoktól. Árvíz idején a fedlap kiemelkedik, az 'üres hernyó' megtelik vízzel, és 120 centi magasra 'kitüremkedik', még 50-60 centivel magasabbra is, mint a jelenlegi partfal" – ezt 2007-ben írtuk a Délmagyarországban. Akkor még ilyen elképzelés is volt az immáron végleges megoldás, az „alumíniumkerítés" mellett. Kaptak is a tervezők és a vízügyi szakemberek hideget-meleget a hernyó miatt – a delmagyar.hu-n szépen gyűltek a kommentek –, de az idő eltelt, és ma már senki se csodálkozik azon, hogy a Margitszigeten éppen egy hasonló gumikígyót vetnek be a dunai árvíz ellen.

Mára pedig eldőlt: tetszik, nem tetszik, teljes egészében mobil gát váltja megszokott beton mellvédünket, a mi berlini falunkat a Stefánián. Vagyis csak árvízkor váltja, hiszen békeidőben nem lesz ott semmi. Látni lehet végre Szeged főutcáját, a Tiszát, amelyet jól elrejtett a város felől a monstrum, csak akkor pillanthattuk meg, ha közel mentünk hozzá, rákönyököltünk, és lefelé néztünk. A kedélyek olyannyira lecsillapodtak, hogy a Facebookon minden második ember megosztja az a fotót, amelyen egy osztrák települést védenek mobil gáttal, a Dunát, mint egy medencében, falak között tartják. A pozsonyiak is a Duna alatt sétálgatnak, és egy méterrel a tulajdonképpeni vízszint alatt isszák ebéd utáni Kozeljüket.

A mi berlini falunk védelmében azért azt is el kell mondani: 1974 óta jól szolgált bennünket, de kiszolgált, ideje leváltani. Marad belőle mutatóban a klinikák előtt, valamint a Felső Tisza-parton is bőven, de a Stefánián csak egy alacsony, formatervezett kerítés jelzi majd, hol a járda oldala, hol kezdődik a lépcsősor. És maradnak azért a kételkedők is, akik azt kérdezik: mi van akkor, ha mégis szivárogni kezd az elemek között a víz, vagy mi van akkor, ha rosszul szerelik össze, mert nem németek, hanem magyarok csinálják. Válaszul egy műszaki embert idézünk – éppen indult megnézni a szentendrei mobil gátat tegnap: „ez nem egy olyan létesítmény, amiért izgulni kell, ezt ugyanis mérnökök tervezték".

Olvasóink írták

  • 1. mediashreck 2013. június 07. 10:45
    „Azt is mellesleg meg lehetett volna emliteni, hogy
    ez a fal nemcsak a rakparton talalhato, hanem
    a "mi berlini falunk" sokaknak meg a fejeben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi autó

"A harmadik gyerekért az államtól ingyen kapott és teletankolt Suzuki Swifttel kellene mennie a boldog apának a szülészetre." Tovább olvasom