Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A mi cukrunk már elolvadt

"2007-től fogva az EU abban volt érdekelt, hogy harmadával csökkentse a cukortermelést."
Vége az édes életnek – ilyen szalagcímekkel bombáznak bennünket mostanság. Feltehetően a boltok polcainál is egyre terjedő hisztéria az oka, hogy egy, az utóbbi napokban felröppent jó hír elkerülte az emberek figyelmét. „Négy év után először a globális cukortermelés meghaladhatja a keresletet, amennyiben a világ legnagyobb növekedésű régióiban ismét visszatérnek a normális időjárási viszonyok." Ami a hír első felét illeti, belátható időn belül valóban megtorpanhat az elmúlt hetekben ijesztő lendületet vett áremelkedés, mivel Kínában, Brazíliában, Oroszországban és Thaiföldön jelentősen növelik a gazdák a vetésterületeket. Aggodalomra ad viszont okot a mondat második fele, amely arra emlékeztet, hogy ma már egyáltalán nem rajtunk múlik, milyen áron kerül a hazai üzletekbe a cukor.

1990-ben még 12 cukorgyár működött Magyarországon, ma már csak egy, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. üzeme termel. Nem verték nagy dobra, de az ágazat hanyatlása nem a rendszerváltást követő években, hanem az Európai Unióba történő belépésünk után indult meg. A közösséget ugyanis elmarasztalták amiatt, hogy a cukortöbbletet, amire már nem volt kereslet az Unión belül, exporttámogatással dobta a világpiacra. Hogy többé ne dorgálják meg, 2007-től fogva az EU abban volt érdekelt, hogy harmadával csökkentse a cukortermelést. Megkezdődött azok támogatása, akik felhagytak a termeléssel, vagy más szántóföldi növény termesztésére álltak át.

Az eredmény ismert: a mi cukrunk már elolvadt. Egyetlen cukorgyárunk osztrák tulajdonban van. Bár az üzem évi 730 ezer tonnás cukorrépa-feldolgozási kapacitással rendelkezik, itthonról legfeljebb 105 ezer tonnát vásárolhatnak, ennyi ugyanis a magyar kvóta. Az más kérdés, hogy utóbbi mennyiség a hazai cukorfogyasztás harmadára elég. Vagyis egyáltalán nem mindegy, visszatérnek-e a normál időjárási viszonyok a világ túlsó felén.

Olvasóink írták

 • 7. Palmer2011 2011. március 20. 23:54
  „Tictelt Újságíró Urak !

  Arról köllene beszélnie az erősen szocialista - liberális beállítottságú Délmagyarországnak, hogy ki döntötte el, mekkora kvótáink lesznek, mikor arról volt szó az uniós csatlakozási tárgyalások során ???? Teccenek érteni ?? Jó lenne, ha végre bátrak volnának nevekkel összefüggésbe hozni egy - egy igen hátrányos és eléggé megkérdőjelezhető döntést !!! Itt kezdődik az újságírás. Amit itt művelnek, azt pletykálkodásnak hívják. Úgy kb. az utca embere szintjén vannak itt elmagyarázva a dolgok.

  Lehet, hogy az egy szöm cukorgyárunk még teljes kapacitáson dolgozhatná fel a saját cukorépánkat, ha jól húzzák meg a kvótánkat !!! És nem kellene várni, hogy "beérjen" a termés külföldön. De ugyanez a helyzet a sertéságazatban, a szárnyasokkal és mindennel kapcsolatban, amit a mezőgazdaság termel meg.

  p.s.: Más kvótáinkat is igen alacsonyan határozták meg az unijóban.... Nem a Medgyesi volt a hunyó ebben ? Ő írta alá a csatlakozási szerződést szerintem.”
 • 6. őrgróf 2011. február 24. 10:57
  „annyi mindenhez kellene szólni...de már fárasztó a közeg is...novaklaszlo idealizmusa is kezd túlméretezett lenni...két dolgot tehetünk. vagy nyaljuk az unió seggét továbbra is, és csóró rabszolgák leszünk a saját hazánkban,
  ( de már nem e mi földünkön?!) - ill. aki elmegy külföldre, az ott lesz rabszolga, igaz, kicsit gazdagabban! Vagy igenis tudatosítjuk az Únióval, hogy nem mindent, és nem mindenáron. Ezt elkezdték Orbánék, sajna nem a legjobb módon...Nem ott és nem úgy kellett volna keménykedni...Javaslat. olcsó és nem rázós túra: megnézni a (volt) mezőhegyesi cukorgyárat, azután mondhatjuk: hozsánna néked, EU!”
 • 5. unknown 2011. február 24. 08:47
  „Én is ammondó vagyok, hogy sokkal bátrabban, s dacos szembeszegüléssel vissza kellene térnünk a magyar termelésre. Nálunk is van igen nagy alkalmas termőföld, van igen sok kihasználatlan munkáskéz, termelési tapasztalat, ördög vigye milyen termelés fellendülés van Kínában, Brazíliában, Thaiföldön. Magyarországon is lehet fellendülés - az ördögbe is. Ne csak nekünk kelljen állandóan alkalmazkodni. Anglia sincs benne az eurozónában a mai napig, mert körömszakadtig védi saját marhatenyésztés kapacitás képessége érvényesülését.”
 • 4. geza 2011. február 24. 08:26
  „Ezt csinálják a szőlővel is. Támogatják hogy kivágják az ültetvényeket..”
 • 3. északmagyar 2011. február 23. 20:09
  „Hát igen, de csak elvitt az EU?

  Azért soroljuk már fel azt is, amit az Eu hozott:
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -Már közel 3 éve lehet görbe uborkát is befőttezni.
  -
  -”
 • 2. cucusz 2011. február 23. 16:26
  „Élelmiszer termelő "nagyhatalomból", szegény importőré lettünk. Ezen nagyon gyorsan kellene változtatni!”
 • 1. kadnarv 2011. február 23. 16:21
  „Országunk kiútja: újra felépíteni a mezőgazdaságot és az ipart.Szinte a nulláról”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balekok klubja?

"Aki csal a vízfogyasztással, valószínűleg a közös költség fizetésében sem jeleskedik." Tovább olvasom