Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A mi kis áraink

"Mi is hiszünk a sületlenségekben, melynek eredményeként például megszülethetett a lex Mol, amely az Európai Bizottságnál éppen most ütötte ki a biztosítékot."
Egy-egy hétvégi családi bevásárlás után sokan tanulmányozzák morgolódva a szupermarketben kapott hosszú számlán szereplő tekintélyes végösszeget. És főként azok, akik több-kevesebb időt eltöltöttek már Nyugat-Európában is, ahol – a közhiedelemmel ellentétben – 10, 20 vagy akár 25 százalékkal is olcsóbban megúszhatjuk a bevásárlást, akár azokban az üzletláncokban is, melyek hazánkban is jelen vannak. Nem is beszélve az ottani nagyobb választékról és a jobb minőségről.

Mérgünkben akár hajolhatnánk a mifelénk még mindig divatos harcos antikapitalizmusra is, miszerint itt az élő példa arra, hogy a nemzetközi karvalytőke hogyan zsákmányol ki bennünket. Mint ahogyan például a szlovák miniszterelnök, Fico teszi, aki éppen ezen árkülönbségeken felindulva jelentette be a minap, hogy kormánya hamarosan törvényjavaslatot nyújt be az áruházláncok árainak megregulázására.

Ezen természetesen csak mosolyogtak a kommentátorok, mondván: Ficónak született hajlama vagyon a populizmusra, hiszen árakat és hasznot piacgazdaságban nem lehet törvényben szabályozni.

Mellesleg tőlünk sem áll távol a Fico-féle szemlélet. Mi is hiszünk a sületlenségekben, melynek eredményeként például megszülethetett a lex Mol, amely az Európai Bizottságnál éppen most ütötte ki a biztosítékot. E törvény mellesleg a Mol meghatározóan magyar tulajdonlását kívánta volna védeni az osztrák ÖMV kivásárlási szándékai ellenében, ám már eredendően több sebből vérzett. Részint a Mol sincsen maghatározóan magyar tulajdonban, csak éppen hazai menedzsment vezeti. (Ezért mondta volt Bokros Lajos, hogy törvényileg sikerült bebetonozni a magyar vezérkart a zsíros állásokba.) A másik, amire már senki nem gondol, az a Mol viszonylagos gyöngeségének egyik fontos oka. Azt ugyanis senki nem számolja, hogy mennyivel járult hozzá a Mol ÖMV-hez viszonyított kissé alárendelt helyzetének kialakulásához az, hogy az Orbán-kormány annak idején a céggel fizettette meg (a költségvetés helyett) az általa alacsonyan tartott gázárakat.

Egy bizonyosnak látszik, itt, Kelet-Európában bőven van még mit tanulnunk a piacgazdaságról. Például azt, hogy ne gyöngítsük stratégiai cégeinket azzal, hogy költségvetési-szociális feladatokat rakunk a nyakukba. No meg arra is rájöhetnénk egyszer, hogy törvénnyel lehetetlen (és jogsértő) szabályozni a cégek árait és hasznát. Arra csakis a verseny lehet alkalmas. És mi is csak akkor jöhetünk ki egy-egy hétvégi bevásárlás után 10-20-25 százalékkal kevesebb kiadással az áruházakból, ha mind több multi telepszik meg a magyar piacon. Szöges ellentétben azzal, amit sokan tartanak, hogy így is több van már belőlük a kelleténél.

Mindenesetre az Európai Bizottság addig is eljárást indít Magyarország ellen a lex Mol ügyében. Amit úgy is kezelhetünk, mint a piacgazdaság tanulásának egyik állomását.

A leckét immár feladták.

Olvasóink írták

 • 3. sevenof9 2007. november 16. 22:06
  „tehat fenyezd es a lakkozd a szart addig,mig a marketinges el tudja adni kambodgiaban. jo taktika.

  de miven akkor,ha a mi szarunk mar kinanak sem kell? nincs tovabb keletre a terkep. mi van akkor,mikor ugyan lenne penzed minosegibbre,de mar minden arucikk kinaban keszul es egyszeruen nem kapsz minoseget csak aldobhato arut?

  okos doktorkam,nem tanulni kell a multiktol,hanem alajuk robbantani egy kis tnt-t.

  ember nezze szet! vegyel egy egyszeru porszipakolot. a mi haztartasunkban akad egy megboldogult hajdu-muvek termek. 25 eves az istenadta es szenkefen kivul nem kollott benne semmit cserelni. Ma veszel egy kinai gagyit es egy ev mulva dobhatod el. miert is jo ez nekunk? azt is latnod kell,hogy a mai brutto szervizkoltsegek mellett senki nem fogja meg egy szenkefeert sem javittatni a porszivot.”
 • 2. jikanv 2007. november 15. 18:06
  „A baj az az hogy mindenki ilyen negativan gondolkozik mint te. Nem szabad az uzletet leszolni hogy miert csinal penzt. Kovetni kell a sikereseket es nem leszolni hanem tanulni toluk. Nincs ott silany aru csak annak aki nem hajlando megizlelni azt az arut. Mert magyarorszagon aztan van silany aru mindegyik boltban. Az uzlet tulajdonos nem tud egy jo minosegu arut tartani mert nincs ra penze mert te is meg a tobbi is csak a legolcsobb szart keresi es tudja megengedni. Tehat nem a multikat kell leszolni hanem tanulj toluk es segitsd a neped.”
 • 1. ditti 2007. november 15. 09:10
  „Tudja, hogyan lehet visszafogni a multikat? Úgy ha piacra segítsük a jó minőségű hazai árut, mint sok külföldi országban teszik! Védik a sajátot, persze meghatározott mennyiségben teret engednek külföldinek is. Nem az a megoldást, hogy több silány árut áruló plázát engedünk be.
  Azért nem mindenki az árat figyeli van aki minőséget szeretne venni megbízható termelőktől!!!
  Ezek a multik azért élnek meg sajnos ilyen jól hazánkban mert nagyon sok a szegény ember aki megelégszik a 200 Ft-os virslivel, amit külföldön kutyaeledelnek adnak el!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágnesek

"A tiszekerezés a hazugság, az átverés szava lesz, vagy már az most is. Mert a közvélemény Kovács… Tovább olvasom