Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A mi kis városunk

"Egyre több utazásra készülőtől hallom: hanyagolja a hagyományos térképeket, bédekkereket, kizárólag az internetről tájékozódik a kiszemelt célpontról."
Egyre több utazásra készülőtől hallom: hanyagolja a hagyományos térképeket, bédekkereket, kizárólag az internetről tájékozódik a kiszemelt célpontról. A szállodák prospektusainál hitelesebbnek tartjuk a videomegosztó portálokra feltöltött amatőr felvételeket. A Google Earth-ön szereplő fotók pedig ezernyi mozaikkockaként állnak össze egyetlen képpé – izgalmasabbá, eredetibbé, színesebbé, mint a településeket megszépítve bemutató profi képes albumok.

Nem mindegy tehát, milyen kép rajzolódik ki egy városról a világhálón. Elsősorban nem az önkormányzatok hivatalos honlapjaira gondolok – persze azok vizsgálata is bőven szolgálhat tanulságokkal –, hanem a leglátogatottabb portálokra, a legnépszerűbb internetes programokra.

Megnéztem: Szegedről tegnap 1250 találatot dobott ki a YouTube keresője, nagyjából 8-9 havonta megduplázódik a várossal kapcsolatos videók száma. Ha valaki ezek alapján alkot véleményt, akkor többnyire hízelgő a kép: a vízi sport fiesztákról, a szabadtéri játékok előadásairól, a Kortárs Balettről, Alföldi Róbert emlékezetes Faustjáról, Gregor Józsefről láthat remek felvételeket. Személyes kedvencem a Képmutató nevű felhasználó Az én városom Szeged című fotómontázsa, amely kellemes muzsikával fűszerezve mutatja be az egykori és a mai utcákat, kapualjakat, udvarokat, épületeket. Ha úti célra vadászó turista lennék, biztosan elcsábulnék.

A Google Earth vásárhelyi, szentesi, csongrádi fotósai között láthatóan a lokálpatrióta amatőrök vannak többségben. Ők ismerik városuk rejtett értékeit is: egy szép ivókutat, egy míves zászlótartót, egy tiszai naplementét is megmutatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt kutyavásár

"Mikor lehetne ma egy pár százezer forintos, vagy legfeljebb egymillióba kerülő plazmatévé áráért… Tovább olvasom