Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A mi ünnepeink

JEGYZET - "Az ilyen népünnepélyeket érzik igazán magukénak az emberek."
Hála istennek egy-egy helyi közösség életében sokkal több és jóval őszintébb ünnep létezik annál, mint amennyit pirossal jelölnek a naptárak. A hagyományos egyházi ünnepek többségével az a baj, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs arról, mi fán teremnek (gondoljunk csak a kétnapos pünkösdre); a nemzeti ünnepekkel más a helyzet, tudjuk, miről szólnak, ám ezeknek meg épp a velejét, az együvé tartozás méltóságát zúzták szilánkosra törzsi szinten retardált politikai szekértáboraink. Ezen kesergett Mádl Dalma asszony is tavaly tavasszal Szegeden, egy vele készült interjúban, amikor a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány elnökeként arról beszélt, hogy gyermekkorában igazi nemzeti ünnep volt március 15-e, „de ezt ma nem érzem, mert többfele ünneplünk". Az ünneplés tisztességét kérte számon az országon az egykori köztársasági elnök felesége.

Sebaj. Szerencsére amióta világ a világ, helyi közösségeink mindig találtak alkalmat és módot arra, hogy együtt, hivatalosságok nélkül is megteremtsék saját ünnepeiket a köznapok között. Hol könnyebben, hol nehezebben. A rendszerváltozás óta sokkal könnyebben. Szabadon szerveződő helyi közösségek, vállalkozók egyre inkább magukra és egymásra találva, saját „képükre és hasonlatosságukra" alakítják ezeket az ünnepi alkalmakat. Hagyományokra, helyi jellegzetességekre, néplélekre építenek, új formákat, rítusokat, ízeket, színeket találnak ki hozzá, tengernyi hangulat-karbantartó programba ágyazva az egészet. Soha ennyi falunap, fesztivál, vásár, gasztronómiai népünnepély! Csak ezen a szezonzáró hétvégén halfesztivál Szegeden, lecsófesztivál Szentesen, falunapok Deszken, a polgármesterek hagyományos főzőversenyével. Tízezrek mozdulnak a programokra, bizonyára most is. Az ilyen népünnepélyeket érzik igazán magukénak az emberek – családok, barátok, kollégák jönnek össze, esznek, isznak, dumálnak, szórakoznak kedvükre. Politikai hovatartozásra való tekintet nélkül.

Sokszor hallani persze kuvikolni az ügyeletes fanyalgókat, minek ennyi rendezvény, nem elég a bajunk? Dehogynem! – ilyenkor kellenek csak igazán az ünnepek. Amikor a kisembernek a köznapokban már nem, vagy alig jut valami az ilyen jellegű lélekgyógyító, felszabadult örömökből. Csak jól kell csinálni. Ahogy Márai Füves könyvében írja: „Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség."

Mára és holnapra még szép, napos időt, kedves és kellemes időtöltést ígér a meteorológia. Így ha népünnepélyeink fő szezonját nézzük, most már elmondhatjuk: végig kegyes volt hozzánk a nyár. Legalább a nyár.

Olvasóink írták

 • 3. Aranea 2011. szeptember 04. 11:07
  „Teljesen igaza van a cikkírónak.
  Most tegye a szívére a kezét mindenki: van BÁRMIFÉLE nemzeti vagy fennkölt érzése a nemzetin ünnepeinken? A rendezvények kötelező pofavizitek, ugyan úgy, mint gyerekkorunkban - semmi más.
  A nemzeti és egyházi ünnepeink kizárólag egy-egy kisebbséghez szólnak, egyetlen jó oldalukat látom: nem kell robotolni aznap (csak itthon...). A kötelező egyházi (családi?) ünnepekre is, mint karácsony-húsvét nem győzöm kitalálni a kifogásokat, hogy miért nem megyek - mert azt hogy van aki egyszerűen UTÁLJA ezeket (és ki is meri mondani) valahogy nem tudják elfogadni a begyöpösödettek.”
 • 2. vadruca 2011. szeptember 04. 09:05
  „Igaza van a cikkírónak, hogy a Pünkösd egyházi jelentőségét kevesen ismerik már. A kétnapos karácsony, meg Húsvét rendbe is van, de véleményem szerint túlzás egy ilyen szegény országban a kétnapos Pünkösd.”
 • 1. csergemerge 2011. szeptember 03. 21:38
  „Fontosak a halászléfesztivál-szerű rendezvények, de azért ezek nem ünnepek.
  Ezek a gyomor és a belek ünnepei, nem szerencsés és méltatlan egy ilyen fesztivált egy lapon emlegetni a Karácsonnyal, a Húsvéttal vagy a Pünkösddel akkor sem, ha a cikkíró szerint a keresztyén ünnepek tartalmát az utca embere nem ismeri.(?)
  Én nem fogalmaznék meg ennyire sommás véleményt, ahogyan azzal sem értek egyet, hogy nemzeti ünnepeinknek(mint pl. a közelgő október 23) nincs nemzeti egységet teremtő ereje.
  A halászlé, a hagyma, a bor, a sör, vagy éppen a szilvalekvár - bármennyire finom is - viszont képtelen erre!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kar nélkül

"Attól igen távol állnak, hogy a munkájukkal együtt a bérük is világszínvonalú legyen." Tovább olvasom