Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A mi utcánk

JEGYZET - "Az országra szóló botrány és a hősi kiállás a fülkeforradalom óta nem hat."
A légyzümmögést is hallani lehet, amikor egy politikus bevallja saját kudarcát. Ilyen csöndben hallgatták a makói képviselő-testület minapi ülésén a fideszes Gál Sándort. Arról beszélt, az új ivóvíztörvény miatt a jól működő makói vízműcéget – amely az ő munkahelye is – szét kell szedni, és át kell engedni a szolgáltatást egy békéscsabai nagyvállalatnak. Ezen most már túl kell lépni – vonta le a következtetést Gál. „Sanyi, nem szeretnék a helyetekben lenni" – reagált a város szocialista polgármestere, Buzás Péter. Megkérte Gált és társait, ha tudják, hogy kárt okoz Makónak egy központi intézkedés, időben álljanak a sarkukra.

Kétségtelen, Buzásnak van erkölcsi alapja arra, hogy zendülésre biztassa a fideszeseket. Ő annak idején még tüntetett is saját kormánya ellen, amikor a makói kórház bezárása fölmerült. Lázadni persze a Fideszben is lehet, mint az oktatási átszervezés ellen tette Pokorni Zoltán, vagy a földtörvény miatt Ángyán József. A szekszárdi Hadházy Ákos gyomra se vette be, hogy a trafikpályázat leendő győzteseiről előre egyeztetett pártja. Az országra szóló botrány és a hősi kiállás azonban a fülkeforradalom óta nem hat. Hadházy csütörtökön lépett ki frakciójából, Ángyán még a múlt héten. Korábban Pokorni polgármester sem tudta meggyőzni saját kormányát – az ugyanis épp azt tartja legnagyobb erényének, hogy „volt ereje szembenézni a valósággal, és nem kötött kompromisszumokat". Ezt Lázár János miniszterelnökségi államtitkár mondta most ki kereken. Ő a Makót és környékét is magáénak tudó 4. választókerületben a kormánypárt elnöke. Az ő embereit bujtogatná ellenállásra Buzás.

Holott a makói polgármester is nagyon egyedül van, amikor a testületi üléseken, élő tévéadásban azt bizonygatja, hogy a kormány rezsicsökkentése szemfényvesztés. A szemétszállítás, vízszolgáltatás, kéményseprés reformjának árát ugyanis az önkormányzat fizeti meg. Amikor ezt a szemétdíj kapcsán először szóvá tette, a helyi fideszesek sajtótájékoztatón vonták felelősségre, mondván, az önkormányzat gondja, hogy a polgárok kedvezményei megmaradjanak. Erre olyan előterjesztést készített, amely szerint a város tényleg állja ezt az 50 milliót: a beszedett házadóból tudja kifizetni, így járdaépítésre nem jut. A szerdai ülésen Buzás elismerte, bekerítették, bement a kormány utcájába. Az ő bátorsága most abban áll, hogy úgy tesz, mintha lenne még másik utca is.

A gépezet, amely őt is simán bedarálta, tökéletesen működik, és ezt el is hiszi magáról. Egy sajtótájékoztatóra olyan – szignó nélküli – levélben hívtak meg minket, amely az egyik fideszes képviselő, Sánta Sándor nevét Sára Sándornak tüntette föl. A meghívó írója nyilván nem makói, vagy olyan fiatal, hogy nem ismeri a helyi jobboldal legendás politikusát, a város első szabadon választott polgármesterét. A névelírásra udvariasan fölhívtam a figyelmet egy válaszlevélben, de a pártirodából nem reagáltak. Talán azt gondolják, ennek már nincs jelentősége.

Olvasóink írták

 • 5. bakosandras 2013. június 30. 16:55
  „Szatocs, nem tudom, pontosan mire gondol.
  Talán erre:
  http://www.delmagyar.hu/jegyzet/messze_a_tuztol/2299416/
  vagy erre:
  http://www.delmagyar.hu/jegyzet/itt_a_vege/2277155/
  esetleg erre:
  http://www.librarius.hu/publicisztika/344-ba-publicisztika/3105-milyen-beszed-ez”
 • 4. csonakos 2013. június 30. 12:38
  „3. v.imre 2013.06.30. 10:04
  Egyet értek veled! Nagyon jó jegyzet és a történtek ismeretében egyre több Fideszes lesz aki belátja mekkorát hibázott! Nem a választók hanem egy vezér akaratát képviselte! Ha lesz végre rendes alkotmánya ennek az országnak akkor az elsők között kell lennie a képviselők, önkormányzati képviselők visszahívásának megfelelő számú - %-os létszám - megléte esetén!
  A népet és ne egy vezért kéviseljenek a képviselők! Már sokan kezdik látni nem juthatnak "szóhoz" a csökkentett létszámnál!”
 • 3. v.imre 2013. június 30. 10:04
  „Eltérő a véleményem az 1. és 2. hozzászólóétól. Nem ismerősöm a jegyzet írója, de amit leírt korrekt, jogos, a valós problémákat visszaadó. Van egy-két általam másként értékelt részlet, mint Pokorni esete, de ez az aprócska nézetkülönbség nem indít arra, hogy miatta megszóljam Bakos Andrást.”
 • 2. szatocs 2013. június 29. 19:58
  „Saját kudarcát bevallani nem egyszerű dolog.Bakos András is megtehetné már itt az ideje! Remélem nem törli ki és megjelenik.”
 • 1. Nierda 2013. június 29. 18:31
  „mekkora egy <moderálva> vagy te Bakos.......már régóta el kellett volna mondanom.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomkeresők

"A gyászoló-szomorú, felháborodott érzést elégelte meg egy maréknyi pesti bringás, és kezdett saját akcióba." Tovább olvasom