Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A mormogás joga

JEGYZET - "Most a pofa befogása terjed és a jól felfogott érdek. Például menni, amíg lehet."
A rendszerváltás idején orosz–német szakos egyetemistaként sokat voltam külföldön. Mennyi maradandó élmény! Az idegen tájak, emberek és nyelvek lenyűgöztek, és jaj, de jó volt hazajönni! Külföldről ígéretesnek láttuk az itthoni változásokat, a pezsgő közéletet. Jókat vitatkoztunk, a jövőt pedig biztatónak gondoltuk mi, akkori huszonévesek. Többségünknek esze ágában sem volt külhonban maradni, amikor minden idekötött bennünket: a múlt, a jelen és a jövendő.

Azóta több mint húsz év telt el. A mérleg nem is emiatt kiábrándító, sokkal inkább azért, mert már semmi sem az, aminek akkoriban látszott. A múlt sem elkeserítő, és a jövő sem ígéretes, vitatkozni pedig már a jelenről sem érdemes. Minek? Kivel? Önmagunkkal? Kilátástalan emberekkel nem érdemes vitába szállni. A korgó gyomor mindazt érdektelenné teszi, ami miatt annak idején szerencsésnek tartottuk, hogy egy rendszerváltás történelmi pillanatában élhetünk. Ma mintha ijesztően keveseket érdekelne, ami huszonöt éve még olyan fontosnak látszott: a jus murmurandi, a mormogás joga. Vagyis hogy egy népnek, nemzetnek („a zembereknek") joga van ahhoz, hogy az elégedetlenségének hangot adjon.

Most a pofa befogása terjed és a jól felfogott érdek. Például menni, amíg lehet. Külföldön ma már elsősorban nem az idegen tájak, emberek és nyelvek nyűgöznek le, hanem ugyanaz, ami az átkosban: a lehetőség. A szabadság lehetősége. Nem a viszontlátás öröme, hanem hogy nem kell hazajönni. A nyugalom és a megélhetés lehetősége.

Nincs szükség arra, aki elmegy. Micsoda általános felhördülés volt, amikor évekkel ezelőtt így magyarázták Gyurcsány Ferenc meggondolatlan kijelentését. (Pedig nem is ezt mondta.) Azóta új urai vannak a nyárnak, akik sok mindenre rájöttek a tétlenség idején. Például arra, hogy folyton beszélni kell, semmit sem magyarázni. (Tehát nem tanultak, és nem is felejtenek.) Az állandó harc nemcsak fegyverben, hanem együtt is tartja a híveket. Az elkívánkozókra nem lehet számítani, a közénk vágyókra annál inkább. Itt nem öntudatos polgárokra van szükség, hanem olyan vakbuzgó rajongókra, akik időben regisztráltatják magukat, és akár levélben is elküldik a szavazatukat.

Nincs szükség arra, aki elmegy. Az gyanús, mert mást akar, mert valamit akar. Nem is baj, hogy máshol zavarják a vizet a választások idején. Ha minél többen mennek el szavazni, az állítólag amúgy is várhatóan a baloldalnak kedvez. Nézzük inkább a sporteseményeket és a régi magyar filmeket! A mormogás joga? Ugyan már! Kit érdekel?!
Kóda: állóvízben eliszaposodik a halak húsa.

Olvasóink írták

 • 14. v.imre 2013. augusztus 16. 10:00
  „13. Morfondir 2013.08.15. 22:00

  Elfogadom, jó ahogyan reagált. De fel kell tárnom az igazságot, miért, minek az okán kezdtem ezzel a bevezetéssel? Ez pedig az "illúzió" tervezett fogalom használattal függ össze. Hogy kiemeljem a fogalom jelentését, jelentőségét. Ezért használtam tudatosan az illúzió - metamorfózis fogalompárt. Hátsó gondolattal a jegyzetíró korosztálya számára. Akik a Parlament erkélyéről kikiáltott rendszerváltozás éveiben voltak egyetemisták és akiknek gyermekei ma járnak egyetemre. Eltelt felettük egy emberöltő és együtt sem értik az immár a történelembe süllyedt közelmúltunkat.
  Messzemenőig egyetértek az Ön által megfogalmazottal. Azzal, hogy a nép reflexei nem változtak.
  "Ennek részben a politikusokkal szembeni bizalmatlanság az oka, részben az is, hogy még mindig a rendszerváltás előtti reflexek működnek, amikor a parlament tagjait nem a lakosság választotta meg, ezért a társadalom a passzivitást tanulta meg."
  A szocializmus időszaka éppen azokat a tulajdonságokat törölte ki az emberek agyából, ami még jól működött a felszabadulás előtt. Koromnál fogva (68) jól ismerem szüleim, nagyszüleim életét, közéleti tevékenységét, falum akkori társadalmi szerkezetét, életét, ami tapasztalat elveszett, kimaradt az utódok életéből. Újra kell szervezni a társadalmat, benne a gazdaságot, az emberi kapcsolatokat, mindent. Mindent. De abból kell kiindulni néhány elítélendő eseti esettől eltekintve, hogy alapjában mindenki jót akar, csak tudatában kell lenni annak, meddig ér a takaró. És nem lehet alapok nélkül légvárakat építeni.
  Üdvözlettel: V.Imre”
 • 13. Morfondir 2013. augusztus 15. 22:00
  „10. Tisztelt v.imre!
  Nem hiszem, hogy az értelmiségnek nevezett réteg jelentős része ne lenne tudatában, hogy a rendszerváltás rengeteg embert hátrányosan érintett, amikor gyárakat zártak be, szakmák szűntek meg, és a szakképzetlen munkaerő hirtelen nem talált állást. A rendszerváltás nagyon sok szempontból felkészületlenül érte a társadalmat, így például nem volt semmilyen hatékony és működőképes program arra sem, hogyan lehetne átképezni a munka nélkül maradt emberek tömegeit, és ennek következtében akkor megnövekedett az elszegényedett emberek száma is.
  Abban is igaza van, hogy az idegen eredetű szavakat gyakran indokolatlanul használják sokan, ami korlátozza a megértésben azokat, akik nem ismerik az adott szavakat, de az értelmiségnek hívott rétegben sokan vannak, akik arra törekednek, hogy ha nem szakmai körökben kommunikálnak, akkor az idegen eredetű szavak helyett magyar szavakat használjanak, hogy bárki megérthesse.
  Viszont sok minden van, amit még mindig nem tanultunk meg, a rendszerváltás után 24 évvel sem. Ezek közé tartozik az, hogy a felnőtt lakosság jelentős része továbbra sem keresi fel a javaslataival, a felvetéseivel és a problémáival a megválasztott képviselőit, sem egyénileg, sem csoportosan. Ennek részben a politikusokkal szembeni bizalmatlanság az oka, részben az is, hogy még mindig a rendszerváltás előtti reflexek működnek, amikor a parlament tagjait nem a lakosság választotta meg, ezért a társadalom a passzivitást tanulta meg. A civil kezdeményezések száma még mindig nagyon alacsony a nyugat-európai országokhoz képest. Angliában például a civileket maga a helyi önkormányzat ösztönzi arra, hogy kezdeményezzenek petíciókat, az önkormányzati honlapon lehet kitölteni űrlapokat, hogy bizonyos problémákra felhívják a figyelmet, és a lakosság él is ezzel a lehetőséggel.”
 • 12. alfoldi 2013. augusztus 15. 20:25
  „Nem tetszett arra gondolni, hogy a rendszerváltás levezénylői jól becsaptak bennünket!
  Mi meg megettünk mindent!
  A valóság ma már kezd kiderülni!”
 • 11. theseus 2013. augusztus 15. 13:35
  „7. Morfondir 2013.08.15. 00:47

  Én is köszönöm az alapvetően korrekt stílusú válaszát, amelynek tartalmával viszont nem értek egyet - de megértem, hiszen a baloldaltól ismerősek ezek a vádak. Mások szerint azonban a fékek és ellensúlyok rendszere továbbra is működik, továbbra is van pl. alkotmánybíróság, sőt az elnök is visszadobott már törvényeket, annak ellenére, hogy ő is jobboldali - de az elnököt korábban is a parlamenti többség választotta meg.
  A baloldali támadások ellenére sokan büszkék hazánk új alaptörvényére is - éppen ideje volt már lecserélni a 1949-es, Rákosi-féle, azóta csak toldozott-foldozott alkotmányt. Persze ez nyilván súlyos csapás a baloldalnak, hiszen ők éppen ezt a Rákosi-féle alkotmányt ünnepelték évtizedekig a most következő nemzeti ünnepünk, az államalapítás és Szent István helyett. Őket - és néhány nyugati baloldali elvtársukat - már az is zavarja, hogy az új alaptörvény a Himnusz első sorával, így Istennel kezdődik.
  Az természetesen igaz, hogy továbbra is sokan költöznek nyugatra a jobb élet reményében, a nyugattól való gazdasági elmaradottságunk azonban aligha most kezdődött. Az is igaz, hogy a kormány valóban különadók bevezetésére kényszerült, és ez nem csak a bankokat, hanem a lakosságot is érzékenyen érinti, de ennek a fő oka az, hogy csak így tudták leszorítani az elmúlt évtizedben már kezelhetetlenné vált államháztartási hiányt az előírt 3 % alá. A gazdaság konszolidálása valóban komoly áldozatokat követelt, de gyakorlatilag egy csődtömeget vettek át a kormányváltáskor, megspékelve az IMF-segélycsomag törlesztőrészleteivel. Mára azonban - három év alatt - sikerült talpra állítani a gazdaságot, az infláció is jelentősen csökkent, és már az orvosok és tanárok fizetését is érdemben emelik, hosszú évek után. De tudom, hogy a baloldal mindezt nem látja be, csak vagdalkozik, így nyilvánvalóan két malomban őrlünk, és ezért itt részemről le is zárnám ezt a vitát.”
 • 10. v.imre 2013. augusztus 15. 10:49
  „Azt hiszem jobb, ha a hibákat kijavítva egységes szerkezetben teszem közzé előző hozzászólásaimat. Ha már a törvényekkel is meg szokták tenni ugyanezt.

  4. Morfondir 2013.08.14. 17:49

  Tisztelt Morfondír!

  Elnézést kérek, hogy idegen kifejezéseket fogok használni, de ebből érteni fog az értelmiségi képzett réteg (főleg). A humán értelmiség mind a mai napig illúzióban él a rendszerváltozás metamorfózisa tekintetében. De hogy milyen következményekkel járt a tervgazdálkodásunkban lévő érték-ár aránytalanság, az elavult gépeket használó iparunk nullára értékelődése, már nem hatott tudatára. (Pl.: Szeged, Textilművekben a szöveteket 60-70 éves lyukkártya vezérelte, energiafaló, alacsony termelő kapacitású Jacquard-szövőgépeken (olv.: Zsakard) készítették.) Felszámolódott mindaz a termelő, hozzáadott értéket előállító társadalmi vagyon és szolgáltató szervezet, ami fenntartotta a népgazdaságot. Másfélmillió rejtett és feleslegessé vált munkás, paraszt, értelmiségi került az utcára a bázis megszűnésekor. Sokan éltek abban az illúzióban, hogy mi is legalább Ausztria szintjén fogunk élni pár éven belül. Vagy azonnal.”
 • 9. v.imre 2013. augusztus 15. 10:18
  „Elvétettem, elnézést!

  "metaformózisa" Helyesen: metamorfózis... Már a további tartalomra összpontosítottam.”
 • 8. v.imre 2013. augusztus 15. 09:49
  „4. Morfondir 2013.08.14. 17:49

  Tisztelt Morfondír!
  Elnézést kérek, hogy idegen kifejezéseket fogok használni, de ebből érteni fog az értelmiségi képzett réteg (főleg). A humán értelmiség mind a mai napig illúzióban él a rendszerváltozás metaformózisa tekintetében. De hogy milyen következményekkel járt a tervgazdálkodásunkban lévő érték-ár aránytalanság, az elavult gépeket használó iparunk nullára értékelődése (Pl.: Szeged, Textilművekben a szöveteket 60-70 éves lyukkártya vezérelte, energiafaló, alacsony termelő kapacitású Jacquard-szövőgépeken (olv.: Zsakard) készítették.) Felszámolódott mindaz a termelő, hozzáadott értéket előállító társadalmi vagyon és szolgáltató szervezet, ami fenntartotta a népgazdaságot. Másfélmillió rejtett és feleslegessé vált munkás, paraszt, értelmiségi került az utcára a bázis megszűnésekor. Sokan éltek abban az illúzióban, hogy mi is legalább Ausztria szintjén fogunk élni pár éven belül. Vagy azonnal.”
 • 7. Morfondir 2013. augusztus 15. 00:47
  „Tisztelt theseus! Köszönöm a válaszát! Nem, nem én írtam a cikket, nincs közöm a laphoz, és nem vagyok újságíró.
  Az viszont való igaz, hogy az érdemi vitáknak sokféle gátja van. A kontrollálatlan és fel nem ismert érzések például ezek közé tartoznak. Ezért sem szerencsés a fölényeskedés és az arrogancia, mert a támadó hanggal a másikat önkéntelen védekezésre és ellentámadásra késztetjük, és akkor valószínűleg nem hallja meg, amit mondani akarunk neki, vagyis már eleve lőttek a párbeszédnek. Ráadásul nem is kötelező fölényesnek és arrogánsnak lenni csak azért, mert mások fölényesen és arrogánsan viselkednek velünk.
  Igen, az ország jelenlegi miniszterelnöke 1989-ben még valóban másképp gondolkodott, a Fidesz 1994-ig liberális párt volt, 1992-ben belépett még a nemzetközi liberális pártszövetségbe is. 1994-ben következett be a pártban a konzervatív fordulat, ezért is léptek ki onnan többen. De a legdrasztikusabb fordulat, amelyre Ön is utalt, 2010-ben következett be a 2/3-os többséggel, amikor létrehozták a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Már az elnevezés is abszurd, hiszen a kormányzó párt a 2/3-os többséggel úgy dobta félre a korábbi alkotmányt, úgy írt új alkotmányt (vagy alaptörvényt) és úgy hozott és hoz törvényeket, hogy nem egyeztet az ellenzékkel, és nincs tekintettel a szakmai csoportok szakmai érveire sem, ami nem nevezhető együttműködésnek, ráadásul a demokratikus országokban az egyeztetések természetes velejárói a törvényalkotásnak, ahogy korábban nálunk is az volt. Önnek igaza van abban, hogy a miniszterelnök és a kormányzó párt törvényesen szerezte meg a hatalmat, és ha jól értem, Ön ebből azt vezeti le, hogy mivel legitim a működésük, ezért az, amit csinálnak, nem lehet diktatórikus. Csakhogy ők a 2/3-os többségükkel lehetőséget kaptak, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyekkel a demokrácia alapját képező fékek és ellensúlyok rendszerét lebontsák, és ezt meg is tették. Mivel megszűntek a fékek és ellensúlyok, nem korlátozza őket semmi a törvényhozásban, azt foglalnak törvénybe, amit akarnak, vagyis nem demokratikus a működésük. Valóban legitim a hatalmuk, de a legitim hatalommal visszaélve felszámolták a demokráciát, ami a jelenlegi miniszterelnök 1989-ben vallott nézeteivel köszönőviszonyban sincs. És mivel önkényesen hozzák a törvényeket, valóban nem lehet tudni, még meddig mennek el, és ez a felháborodás mellett félelmet kelt.
  A statisztikák is alátámasztják, hogy a kivándorlás 2010 óta, vagyis a Fidesz hatalomra kerülése óta felgyorsult, és emiatt biztosan állítható, hogy a kivándorlás gazdasági okai összefüggenek a kormány politikájával is, mivel ők alkotnak olyan törvényeket, amelyek következtében egyre többen szegényednek el, vagy látják tervezhetetlennek és kiszámíthatatlannak a jövőt. A kormány nagyon sok embert fosztott meg például a földjétől és a trafikjától, azért, hogy a földeket és a trafikokat a saját érdekcsoportjainak adja. Teljesen sorsukra hagyva azokat, akiket kisemmiztek, és nem feltételezhető, hogy a kormány tagjai a tetteik következményeinek ne lennének tudatában, ezért az is elmondható, hogy tudatosan üldözik és semmizik ki azokat, akik nem tartoznak a saját érdekcsoportjaik közé.
  A cikk utal arra, hogy egy bizonyos harci szellem fűzi a kormányhoz a támogatóit, és lehetséges, hogy Ön ezzel sem ért egyet. Nem tudom, hallott-e Arthur J. Finkelstein úr magyarországi és kelet-európai munkásságáról, de talán érdemes olvasni róla, mert érthetőbbé teheti, pontosan mi, hogyan és miért korbácsolja fel az emberek érzelmeit nálunk.”
 • 6. _csutak_ 2013. augusztus 14. 20:13
  „Kedves Morfondir, filozófiai érmetelemben nem lehet mit kezdeni az állítással.
  Abszolút igazság nem létezik én is tudom, de a szabadság mint fogalom ilyen értelemben számomra nem értelmezhető.
  Szabadság röviden:
  egyén lehetősége ahhoz, hogy amit a jog nem tilt azt megtehesse.
  Tehát önmagában lehetőség, a lehetőség lehetősége pedig fura lenne, mert a germanizmust nem szereti a magyar nyelv.”
 • 5. theseus 2013. augusztus 14. 19:56
  „4. Morfondir 2013.08.14. 17:49

  Bár nem nagyon bízom itt a konstruktív vita lehetőségében, de talán Ön is emlékezhet arra, hogy éppen az ország első embere volt az, aki 1989-en először mondta ki nyilvánosan, hogy az orosz megszálló hadsereg vonuljon ki Magyarországról.
  Éppen az a probléma a cikkel és az ön kommentjével is (könnyen lehet, hogy egyazon szerzőtől, de néhány más jegyzetíró is hasonlóan szokott írni), hogy az ország demokratikusan válaszott miniszterelnökét egy diktátorként állítja be, pontosan úgy, ahogy azt a baloldal és annak a propagandája teszi. Olyan dolgokat tulajdonít a miniszterelnöknek és a kormánynak, amelyek teljesen megalapozatlanok, így végül is rágalmak.
  Ön is tudhatja, hogy a kormány határozott álláspontja, hogy az EU tagja kíván maradni, csak a Jobbik tartja napirenden a kilépést. Az, hogy bizonyos európai fórumokon a kormány Magyarország védelmére kényszerül, még nem jelenti az EU-val történő szembefordulást.
  A fölényeskedés és az arrogancia pedig a jegyzetíróra is jellemző - néhány harciasan baloldali társával együtt.
  Ha jobban belegondolunk, a szerző elég felháborító dolgokat hord itt össze alig néhány sorban. Minden bizonyíték nélkül lényegében azt állítja, hogy a kormány tudatosan üldözi el az embereket az országból, ráadásul kifejezetten azokat, akik nem őket támogatják. Mintha a külföldre költözők politikai menekültek lennének, nem pedig gazdasági okokból kivándorlók. Vagy mintha külföldön nem is lehetne szavazni. De lehetne még sorolni az erősen vitatható, teljesen megalapozatlan, mégis lényegében tényként közölt állításait.
  Összességében egy teljesen abszurd eszmefuttatás, de néhány baloldali szimpatizánsnál lehet, hogy bejön.”
 • 4. Morfondir 2013. augusztus 14. 17:49
  „1. Tisztelt v.imre! Kifejtené, mi köze ennek a cikknek a humán tagozatosok és a reáltagozatosok világához? És azt, hogy miért kell feszültséget szítani egymással ellentétes beállítottságú emberek között egy olyan országban, ahol már eleve százféle szempont alapján fordulnak egymással szembe az emberek? Valóban kizártnak tartja a humán és a reál beállítottságúak közötti párbeszédet, és azt, hogy a kétféle szemléletmód kiegészíti egymást?
  2. Tisztelt _csutak_! Pedig úgy is lehet értelmezni a "szabadság lehetőségét", hogy azt is választhatja valaki, hogy egy olyan országban marad, ahol megfosztották a jogaitól, vagyis nem szabad, és azt is választhatja (ha van rá lehetősége), hogy olyan országba megy, ahol biztosítják az alapvető emberi jogokat, vagyis szabadság van. A szabadság nem lehetőség az egyik országban, de lehetőség a másikban.
  3. Tisztelt theseus! Az Ön által kiemelt mondatot úgy is lehet értelmezni, hogy a szerzője tart attól, hogy egyszer megfosztják a szabad elvándorlás jogától. Lehetséges, hogy eltúlzott a félelme, mivel még az EU tagja az ország, de nem tudhatjuk, mit forgat a fejében az ország első embere, aki - mint bizonyára Ön is észrevette - szembefordult az EU-val. Talán nem lenne ellenére az EU-ból való kilépés sem, hiszen minden jel arra vall, hogy az ázsiai országok társadalmi berendezkedését sokkal rokonszenvesebbnek találja, mint az Európa legtöbb országára jellemző társadalmi rendet. Valamint Ön is emlékezhet arra, hogy nem is olyan régen még nem lehetett szabadon elhagyni az országot. Talán ezek a félelemek is megvannak a cikk szerzőjében, nem tudom. De azt igen, hogy Ön szintén táplálja a központilag generált megosztó és kirekesztő szemléletmódot, valamint a fölényeskedést és az arroganciát.”
 • 3. theseus 2013. augusztus 14. 10:20
  „Mormogni szabad, de ennél azért többet várna az ember egy komoly laptól.
  "Például menni, amíg lehet."
  Mert később nem lehet majd? Ha elmenne a szerző, nyugaton aligha közölnének le egy ilyen cikket egy komoly városi lapban, legfeljebb egy pártkiadványban.”
 • 2. _csutak_ 2013. augusztus 14. 09:52
  „"A szabadság lehetősége."
  Ez számomra értelmezhetetlen!
  A szabadság vagy van vagy nincs de nem lehet lehetőség.”
 • 1. v.imre 2013. augusztus 14. 09:24
  „A humán tagozatosok sosem értették a reáltagozatosok világát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezzeg Szeged

"Csak az a meggyőződés erősödik, hogy az Istennek sem érezzük jól magukat otthon." Tovább olvasom