Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A moziban

"Csak nézünk.
Mert izgalmas jelenség a hódmezővásárhelyi választási kampány legújabb szereplője, az éjszakai plakátragasztó. Ez az ember – legyen bármilyen pártállású – munkamódszerét tekintve nagyon hasonlít az egykori illegális kommunistához."
Csak nézünk.
Mert izgalmas jelenség a hódmezővásárhelyi választási kampány legújabb szereplője, az éjszakai plakátragasztó. Ez az ember – legyen bármilyen pártállású – munkamódszerét tekintve nagyon hasonlít az egykori illegális kommunistához. Nappal lehetőleg nem dolgozik, csak akkor, ha a szél megrongálja a transzparenst. Nagyon vigyáz arra, nehogy lelepleződjön, mintha az élete függne ettől. Ahogy a költő írja: „Kutyaként szimatol előre/ és mint a macska, fülel hátra;/ kerülő útja minden lámpa." Az is nyilvánvaló, hogy Vásárhelyen már nem egy van belőle. Legalábbis nem valószínű, hogy ugyanaz kérne építési engedélyt a grafikailag profin megkomponált szalagtranszparensek kihelyezésére, aki A3-as és A4-es méretű, fénymásolt lapokkal ragasztja tele a várost. És hát a szövegek is különbözőek. Az viszont még érdekesebb, hogy az éjszakai plakátragasztónak olykor támogatói is vannak. Vagy legalábbis barátai.

Bár fényes nappal történik meg, hogy valakik egy kosaras autóból helyreállítják a kormányt piszkáló, megrongálódott szalagtranszparenst, amikor a beküldött amatőr fotón kinagyítjuk a lökhárítón lévő telefonszámot, és felhívjuk, a vállalkozó azt mondja, nem is ismeri azt az embert, akit fölemelt a kosárban. Azt pedig nem árulhatja el, kinek a nevére állította ki a számlát, mert titok. A város jegyzője, bár megtehetné, nem árulja el, ki kért építési engedélyt a szalagtranszparensek elhelyezésére. A rendőrség meg nem nyomoz. Most viszont valószínűleg fog, és még mielőtt erre bárki fölkapná a fejét, le kell szögezni, hogy igenis van különbség egy politikus kijelentését gunyorosan idéző szöveg és egy durva, személyiségi jogot sértő kiáltvány között. Félreértés ne essék: nem a jegyző, a kosaras autós vállalkozó és főleg nem a rendőrség tehet arról, hogy a politikai harc most már inkorrekt eszközökkel is folyik.

A politikusok tehetnek róla.
Akik, ha tehették volna, akkor sem állították le négy évvel ezelőtt az ország több településén is megjelent névtelen plakátok készítőit. Felelősek, akik ilyenkor sejtetni engedik, hogy a háttérben a másik politikai erő alvilága áll, és ahogyan reagálnak, abból az a következtetés vonható le, hogy a mi alvilágunk jó, az ellenfélé azonban aljas. Felelősek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar politikában mára nagyon fontos szerepet játsszanak olyan karakterek, akik könnyű szívvel démonizálják az ellenfelet, vonják kétségbe tisztességét, s ennek érdekében csúsztatnak, hamis színben tüntetnek föl tényeket, és meg vannak győződve arról, hogy ez a munkájuk, ezért kapják a fizetésüket.
Persze, lehet, nem kell ezen görcsölni, mert ezt az egészet úgy is lehet nézni, mint egy filmet. Igen: van olyan film, amin sokan nevetnek, mások meg sírnak. Én ezen most nem tudok nevetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban akarják a jót

"Avatni pedig muszáj. Főleg kampányidőszakban. Hogy tudja a nép, gondoskodnak róla, jót akarnak… Tovább olvasom